Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

slawo33

Orient LH L4696725A-7A - kilka problemów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na początku chciałbym się przywitać. Jestem Sławek i pozdrawiam wszystkich ;) Szkoda, że od razu w pierwszym poście piszę o problemie, ale mam takowy ze starym zegarkiem Orienta LH L4696725A-7A, a konkretnie, to z zegarkiem taty. Zegarek ma już 20lat, ale w zeszłym roku zaczęły się problemy. Najpierw był problem z datownikiem, który nie działa, potem z tarczą - oderwały się słupki, przez co się obracała. Na dodatek wypadało szkiełko. Tata zaniósł więc zegarek do zegarmistrza, który wymienił tarczę i szkiełko (datownika nie naprawiał, bo tata na razie nie chciał). Problem w tym, że tarcza chyba jest podróbką, gdyż ma mało wyraźne logo i kolor niebieski inaczej przechodzi w ciemny (w oryginalnej przejście było jakby bardziej gwałtowne). Szkiełko też wydaje się być nie najlepsze - stare mało co się zarysowało przez 20lat, a to ma już kilka rys po roku, a także jest dziwnie zfazowane, przez co dni tygodnia multiyear'a (u góry) jest bardzo ciężko odczytać (rozmywają się). Czwarty problem pojawił się wczoraj - zegarkowi zdaża się stanąć. I tu pytanie do Was: gdzie dobrze, a tanio można to wszystko naprawić? Jestem z Jędrzejowa (świętokrzyskie), więc myślę o Kielcach, Krakowie. Dodam, że tacie podoba się tarcza, w której złotawy przechodzi w czerń (jak kupował zegarek, to ich nie było), więc czy byłaby możliwość założenia takiej tarczy? Mam na myśli coś takiego (tylko, żeby u góry i na dole było więcej czerni, a dni miesiąca na dole były nie cyframi i skrótami nazw miesięcy): tarcza. Załączam zdjęcia Orienta. Liczę na pomoc z Waszej strony. Pozdrawiam ;)

1.jpg3.jpg4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nikt nie wie, jak i gdzie można to naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś pomóc w nabyciu takiej tarczy do tego Orienta?

TARCZA

Będzie ona w ogóle pasowała? Znalazłem to zdjęcie w grafice Google - to była jakaś aukcja na allegro (już jej nie ma). Bardzo proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapoznaj się proszę z tym tematem:

http://zegarkiclub.p...-szukac-tarczy/

Poszukiwania Twojej tarczy będą wyglądać tak samo- albo dawca, lub żmudne szukanie po hurtowniach ze sprzętem zegarmistrzowskim (powysyłaj maile z zapytaniem o co chodzi, tylko dokładnie napisz, że zależy Ci na tarczy jak najbardziej zbliżonej do oryginału, bo niektóre wyglądają jak radosna twórczość) w całej Polsce. Tarcze do vintage Orientów już ciężko dostać (w akceptowalnym stanie).

" w poszukiwaniu straconego czasu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,trochę odświeżę temat.Odebrałem dzisiaj Orienta  od zegarmistrza,a moję pytanie jak on zmienia datę.Mam datownik po angielsku i japońsku.CZy po dobie powinien przemienić na angielski,a japoński się nie powinien pojawiać czy codziennie mam używać przycisku szybkiej zmiany daty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyciskiem ustawiasz datę w wybranym języku, następnie zegarek przerzuca dzień o 2 pola, czyli ostatecznie pojawia się wybrany język.

Wysłane mobilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedz.Jeszcze będę musiał odwiedzić zegarmistrza fuszere odwalił.Pełno paprochów pod szkłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.