slawo33 0 #1 Napisano 27 Września 2012 Witam. Na początku chciałbym się przywitać. Jestem Sławek i pozdrawiam wszystkich Szkoda, że od razu w pierwszym poście piszę o problemie, ale mam takowy ze starym zegarkiem Orienta LH L4696725A-7A, a konkretnie, to z zegarkiem taty. Zegarek ma już 20lat, ale w zeszłym roku zaczęły się problemy. Najpierw był problem z datownikiem, który nie działa, potem z tarczą - oderwały się słupki, przez co się obracała. Na dodatek wypadało szkiełko. Tata zaniósł więc zegarek do zegarmistrza, który wymienił tarczę i szkiełko (datownika nie naprawiał, bo tata na razie nie chciał). Problem w tym, że tarcza chyba jest podróbką, gdyż ma mało wyraźne logo i kolor niebieski inaczej przechodzi w ciemny (w oryginalnej przejście było jakby bardziej gwałtowne). Szkiełko też wydaje się być nie najlepsze - stare mało co się zarysowało przez 20lat, a to ma już kilka rys po roku, a także jest dziwnie zfazowane, przez co dni tygodnia multiyear'a (u góry) jest bardzo ciężko odczytać (rozmywają się). Czwarty problem pojawił się wczoraj - zegarkowi zdaża się stanąć. I tu pytanie do Was: gdzie dobrze, a tanio można to wszystko naprawić? Jestem z Jędrzejowa (świętokrzyskie), więc myślę o Kielcach, Krakowie. Dodam, że tacie podoba się tarcza, w której złotawy przechodzi w czerń (jak kupował zegarek, to ich nie było), więc czy byłaby możliwość założenia takiej tarczy? Mam na myśli coś takiego (tylko, żeby u góry i na dole było więcej czerni, a dni miesiąca na dole były nie cyframi i skrótami nazw miesięcy): tarcza. Załączam zdjęcia Orienta. Liczę na pomoc z Waszej strony. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawo33 0 #2 Napisano 17 Października 2012 Czy nikt nie wie, jak i gdzie można to naprawić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawo33 0 #3 Napisano 4 Listopada 2012 Czy mógłby mi ktoś pomóc w nabyciu takiej tarczy do tego Orienta?TARCZABędzie ona w ogóle pasowała? Znalazłem to zdjęcie w grafice Google - to była jakaś aukcja na allegro (już jej nie ma). Bardzo proszę o pomoc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
---Jose Antonio Morales--- 2 #4 Napisano 4 Listopada 2012 Zapoznaj się proszę z tym tematem:http://zegarkiclub.p...-szukac-tarczy/Poszukiwania Twojej tarczy będą wyglądać tak samo- albo dawca, lub żmudne szukanie po hurtowniach ze sprzętem zegarmistrzowskim (powysyłaj maile z zapytaniem o co chodzi, tylko dokładnie napisz, że zależy Ci na tarczy jak najbardziej zbliżonej do oryginału, bo niektóre wyglądają jak radosna twórczość) w całej Polsce. Tarcze do vintage Orientów już ciężko dostać (w akceptowalnym stanie). 0 " w poszukiwaniu straconego czasu..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iwan Mocny 1 #5 Napisano 4 Grudnia 2015 Witam,trochę odświeżę temat.Odebrałem dzisiaj Orienta od zegarmistrza,a moję pytanie jak on zmienia datę.Mam datownik po angielsku i japońsku.CZy po dobie powinien przemienić na angielski,a japoński się nie powinien pojawiać czy codziennie mam używać przycisku szybkiej zmiany daty . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yusuf 6 #6 Napisano 5 Grudnia 2015 Przyciskiem ustawiasz datę w wybranym języku, następnie zegarek przerzuca dzień o 2 pola, czyli ostatecznie pojawia się wybrany język. Wysłane mobilnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iwan Mocny 1 #7 Napisano 5 Grudnia 2015 Dziękuję bardzo za odpowiedz.Jeszcze będę musiał odwiedzić zegarmistrza fuszere odwalił.Pełno paprochów pod szkłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach