Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

John Time

ATLANTIC Original - tarcza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio mój znajomy zegarmistrz dostał zegarek do przeglądu, który docelowo miał zostać sprzedany - koperta, dekiel i koronka w stanie idealnym; wskazówki i tarcza przepiękne - nic tylko brać. Jednakże jako że zegarek był w proszku (przegląd) wszystko sobie obejrzałem i zwróciła moją uwagę tarcza a właściwie jej druga strona. Otóż jak dotąd oglądałem może ze dwadzieścia tarcz Originali i takiej wytłaczanej nie widziałem. wszystko wygląda świetnie, ale takiego spodu jeszcze nie widziałem. Proszę o pomoc i wypowiedzi co do oryginalności tarczy.

Prezentuję fotografie rewersu i awersu.

67ce20b049855f54med.jpg

2f922e09937e0180med.jpg

d4a589b7e3db1ff9med.jpg

d798fc11649f931dmed.jpg

db7c30acccc066e0med.jpg

fa615185a2de620bmed.jpg

a90ee5691cf69788med.jpg

a8eed0f31b6500e7med.jpg

e779f89cddcd0ca2med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serwisowa...? może xylog coś podpowie

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję sneer za sugestię, niestety xylog pewności nie ma bo antichoców u niego jak na lekarstwo; podejrzewa, iż to może być oryginał, ale nie podpisuje sie pod tym twierdzeniem - rozmowa z xylogiem o tyle konstruktywna, że upewnił mnie w tym, iż warto go mieć choćby z uwagi na ten brak typowości

co do uwagi, iż może to serwisówka - tarcza serwisowa z wytłoczeniami? - nie wiem, nie znam się

kupić to go jednak kupię bo mi się podoba - a jak kupię to przedstawię na forum - tylko na razie jeszcze ponegocjuję, ale czekam jeszcze na Wasze opinie co do tarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Nie dokładnie tak. Zastrzegłem, że oryginalności czarnych nie chcę oceniać, bo już parę razy popełniłem błąd.

Ale zaciekawiony tematem obejrzałem swoje ANICHOC-i i znalazłem "tłoczoną" tarczę. Ale w srebrnych i to z datą. :blink:

Chyba więc były takie tarcze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dokładnie tak. Zastrzegłem, że oryginalności czarnych nie chcę oceniać, bo już parę razy popełniłem błąd.

Ale zaciekawiony tematem obejrzałem swoje ANICHOC-i i znalazłem "tłoczoną" tarczę. Ale w srebrnych i to z datą. :blink:

Chyba więc były takie tarcze...

Myślę, Jacku, że jako miłośnik Atlantików i niewątpliwy autorytet w tym zakresie powinieneś postarać się wyjaśnić sprawę. Może niekoniecznie powoływać komisję śledczą, ale... ;)

Takie tarcze się trafiają i zawsze budzą wątpliwości. Te tłoczone cyfry, to "podniesienie" lakieru...

Też mam taki egzemplarz i też chciałbym wiedzieć, co mam. Kupiony jako NOS. Mój zegarmistrz, kiedy z nim rozmawiałem na ten temat nie miał watpliwości, że oryginał i że takie "szły", ale jakaś niepewność jest.

Liczę na Ciebie :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze... Wzialem lupke w reke i Sprawdziłem czarna swoją i... Jest podobna do tej ale inna od perlowej która tez mam. W czarnej brzuszki w 468i0 są bardziej szczuple i ta farba lekko wchodząca na indeksy na czarnej. Ja się poddaje...

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xylog - jednak ciekawość zwyciężyła i zajrzałeś pod serduszka swoich skarbów - świetnie, dziękiję za to, bo daje to nam szanse wyjaśnienaia, jak widzę, nie tylko mnie nurtującego tematu.

popatrzyłem pod swoje kilka Originali na Unitasie, ale coś czuję, że sprawa dotyczy tylko nowszych Worldmasterów z antichocem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popatrzyłem pod swoje kilka Originali na Unitasie, ale coś czuję, że sprawa dotyczy tylko nowszych Worldmasterów z anichocem

Te tarcze widywałem tylko w tych nowszych na FHF, ale są tu tacy, co duzo więcej atlantików widzieli :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Już kiedyś pisałem, że są dwie wersje indeksów. Płaskie od góry - taka jest Johna - i takie bardziej zaokrąglone.

Przeglądałem tylko antichoc-i, a te sa tylko na FHF i wystarczyło tylko podnieść plastikowy pierścień, żeby zobaczyć spód tarczy :). Unitasów nie ruszałem, bo trzeba ściągać tarcze.

A co do śledztwa, to fakt, że znalazłem srebrną tłoczoną tarczę IMO wyjaśnia temat, bo jeszcze nie widziałem dobrze zrobionego efektu "słoneczka". Czyli tarcze tłoczone wychodziły z fabryki.

A podniesienie lakieru przy indeksach w "czarnych"? Podejrzewam, że też się zdarzały takie partie, może wynikało to większej z gęstości lakieru, miał większe napięcie powierzchniowe i "przyklejał" się do indeksów? Ale to tylko hipoteza, próba jakiegoś wytłumaczenia różnic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odkręcałem mechanizmów w unitasach, też podniosłem tylko pierścień i próbowałem po podświetleniu dostrzec jakieś załamanie na wewnętrznej częćci tarczy, ale nic nie było, zatem, uspokajam, staruszkom nic się nie stało.

Sneer ma rację, te indeksy są inne, zauważyłem to wcześniej, ale uznałem, iż jest to efekt innego sposobu produkcji tarczy, jednakże trzeba przyznać, iż obserwacja jak najbardziej właściwa.

Jest jeszcze jeden temat - otóż porównując napisy na tarczach od FHF-ów czarnej i srebrnych jakie mam u siebie, z tą tarczą wytłaczaną, zauważyłem odmienność w zapisie "ORIGINAL" . Otóż na dwóch pierwszych "O" znajduje się pod "drugą nóżką" złotego "W" a napis kończy się po złotą "e". Natomiast na wytłaczanej "O" znajduje się dopiero na etapie "or" i napis kończy się już pod złotym "s". W bazie W.Kutermankiewicza znalazłem tylko jednego takiego i to chyba z tych "nowszych" (może jest ich więcej, ale pora już późna). Nurtuje mnie pytanie jak jest w Waszych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co sądzicie o tym czerwonym napisie "ORIGINAL" - mieści sie w normie? Ja wśród swoich takiego nie mam, ale też takiej tarczy jeszcze nie mam (chwilkę się jeszcze wstrzymałem). Xylog, a jak jest na tym Twoim? napis "normalny" czy "ściśnięty"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.