Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

beata_anna

Pytanie o Eterne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W moim posiadaniu znalazł się męski zegarek Eterna. Właściwie nic o nim nie wiem, tylko tyle że po śmierci Dziadka, stał się właśnością Babci, a teraz w spadku otrzymałam go ja.

Wykonałam parę fotografii i jeśli to możliwe, bardzo proszę Państwa o informację z jakich lat może pochodzić ten zegarek, jaki ma mechanizm i czy jest bardzo popularny wśród kolekcjnerów.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję!

Beata

fxgkfk.jpg

na wewnętrznej stronie koperty ma numer 3272731

2ik8kg6.jpg

mechanizm

xge8lu.jpg

i numer wewnątrz 3304975

xnvq81.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tarczy masz oznaczenie Pw 25 czyli Polski Węgiel 25lat

Pewnie Dziadek lub ktoś z Rodziny pracował w górnictwie i był to zegarek nagrodowy, jubileuszowy.

Często spotyka się też takie lanco, corteberty, doxy i inne kieszonki o podobnym wyglądzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zagooglałam "Polski Węgiel" + jubileusze, aby mniej więcej osadzić zegarek w latach, ale nic nie znalazłam ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz również szukać zegarków jubileuszowych dla pkp, jest aktualnie lanco na alle...

i szukaj raczej marka + pw, pkp

Możesz przeszukać forum, takie zapytania zapewne się już pojawiały

Na hasło "zegarek kieszonkowy pw" google odpowiada ;-)

Twój jets ładnie zachowany, daj do dobrego zegarmistrza na porządne czyszczenie i będzie na pamiątkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do lat produkcji takie zegarki występowały w latach 60-70 ale to tylko datowanie z grubsza.

Zegarek jest zdecydowanie starszy.

Jeśli numer mechanizmu zaczyna się od 35 to jest ok 1950r, jesli od 33 - to ca 1947 - zdjęcie mało wyraźne, a oczy już nie te...

W środku jest mechanizm Eterna 467 albo którys z rodziny - konstrukcja jeszcze przedwojenna. Jego dane masz TUTAJ

Nie jest to jakiś wyjatkowy mechanizm, ale solidna konstrukcja - wiem, bo mam ;)

A czy te zegarki są cenione przez kolekcjonerów? Zalezy, przez których. jesli ktos zbiera górnicze, to i ceni, jeśli nie - woli bez takich ozdobników na tarczy. Ja za kolekcjonera się nie uważam, ale górników zbieram. Twoja Etrna w zupełnie ładnym stanie

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest zdecydowanie starszy.

Jeśli numer mechanizmu zaczyna się od 35 to jest ok 1950r, jesli od 33 - to ca 1947 - zdjęcie mało wyraźne, a oczy już nie te...

W środku jest mechanizm Eterna 467 albo którys z rodziny - konstrukcja jeszcze przedwojenna. Jego dane masz TUTAJ

Nie jest to jakiś wyjatkowy mechanizm, ale solidna konstrukcja - wiem, bo mam ;)

A czy te zegarki są cenione przez kolekcjonerów? Zalezy, przez których. jesli ktos zbiera górnicze, to i ceni, jeśli nie - woli bez takich ozdobników na tarczy. Ja za kolekcjonera się nie uważam, ale górników zbieram. Twoja Etrna w zupełnie ładnym stanie

Nie wiem jak mam dziękować! To bardzo ważne informacje nie tylko z uwagi na zegarek, ale również rodzinnie :rolleyes:

Jeszcze raz pięknie dziękuję i podziwiam wiedzę! Chapeau!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak mam dziękować! To bardzo ważne informacje nie tylko z uwagi na zegarek, ale również rodzinnie :rolleyes:

Jeszcze raz pięknie dziękuję i podziwiam wiedzę! Chapeau!

Najlepszym podziękowaniem byłoby, gdybyś nie zniknęła z forum, tylko zechciała tu zostać, bo forum cierpi na niedostatek płci pięknej, Beato Anno ;)

Miło, jeśli mogłem pomóc

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.