Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Adam Wrocław

Gustaw Becker

Rekomendowane odpowiedzi

post-54932-0-79983600-1350786246_thumb.jpgWitam serdecznie nabyłem zegar stojący Gustaw Becker mam nadzieję ze oryginalny mam problem z określeniem roku produkcji tego zegara.Z tyłu zegara widnieje znak G.B w kotwicy z koroną obok po prawej stronie wybita jest tylko cyfra 0 a pod spodem P112 dołączam fotki tego zegara może ktoś z Państwa mi pomoże będę bardzo wdzięczny serdecznie pozdrawiam Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaj zdjęcia mechanizmu a zwłaszcza tylnej płyty nie samej sygnatury :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze pstaram się zrobić fotkę zegara całego i tylniej całej płyty mechanizmu dziękuje za szybka podpowiedz pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze pstaram się zrobić fotkę zegara całego i tylniej całej płyty mechanizmu dziękuje za szybka podpowiedz pozdrawiam

Ale z tego co napisales - najprawdopodobniej jest to GB juz zrobiony przez Junghansa, po 1926.

GB i kotwica + brak numeracji na werku - to tak wskrocie. Ale zdjecia moga wyjasnic wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie zrobiłem fotki zegara i werku i myślę że powinny one wyjaśnić kiedy ten zegar został zrobiony w jakim roku i gdzie go wyprodukowano czy on jest autentyk G.B. będzie mi miło za info serdecznie Wszystkich pozdrawiam Adam wrocław

post-54932-0-70087600-1350892419_thumb.jpg

post-54932-0-98406700-1350892440_thumb.jpg

post-54932-0-13325900-1350892460_thumb.jpg

post-54932-0-01763800-1350892497_thumb.jpg

post-54932-0-51132200-1350892517_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jak napisał Ulan. Produkt z lat 1926 - 1940. Werk wygląda na konstrukcję Junghansa, zatem dolna granicę podbiłbym do roku 1932. Można by poszukać wzoru skrzyni w katalogach - o ile zamieścisz jej pełne zdjęcie. Czy zegar ma na plecach naklejkę GB?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam miło mi za szybką odpowiedz postaram się zrobić fotkę całej skrzyni zegara .Nie ma plecach skrzyni żadnego znaku GB mam jeszcze jedno zmartwienie zegar ma uszkodzoną sprężynkę zawiesia od wahadła ponoć można ja zastąpić podobna sprężynką od zegara stojącego czy to jest dobre rozwiązanie aby zegar pracował prawidłowo.A na jakiej stronie można obejrzeć katalog zegarów Junghansa, aby nacieszyć oczka tymi cackami jeszcze raz bardzo dziękuje za okazana mi pomoc i serdecznie pozdrawiam Adam Wrocław.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegara trzeba szukać w katalogach Gustav Becker. Takie były publikowane aż do samego końca.

Werk jednak jest jeszcze chyba konstrukcja własną GB z grupy HF, posiadającej regulację siły uderzenia i położenia młoteczków.

Sprężynkę znajdziesz np. na Allegro.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie zrobiłem fotki zegara jego skrzyni aby można było porównać w katalogu kiedy go wyprodukowano i w którym roku i w jakim mieście na tylnej stronie skrzyni nie ma żadnego znaczka GB ale ale chyba ma on coś wspólnego bo jak wcześniej mi szanowni koledzy podpowiedzieli ze jest to zegar z rodziny G.B dodaje fotki szkoda ze nie mam wiedzy gdzie taki katalog z opisami zegarów Gustava Beckera można znaleźć na necie. Z góry dziękuje za wszelkie info o moim zegarze serdecznie pozdrawiam Adam Wrocław

post-54932-0-46733600-1351102774_thumb.jpg

post-54932-0-40830200-1351102801_thumb.jpg

post-54932-0-94483200-1351102817_thumb.jpg

post-54932-0-98016800-1351102831_thumb.jpg

post-54932-0-88381200-1351102866_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jakbyś zdobył wszystkie katalogi, to wertowanie zajęłoby Ci nieco czasu. Modeli skrzyń były setki. W miarę zbliżony z roku 1932:

post-6402-0-00780100-1351107409_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki mam pytanie kolega który konserwował mój zegar umył cały mechanizm w benzynie a następnie naoliwił specjalnym zegarmistrzowskim olejem ale naoliwił wszystkie elementy pracujące miedzy innymi zębatki kół .Zegarmistrz mówił mi że jest to zle zrobione że nie powinno sie smarować zębatek bo może dojść do uszkodzenia mechanizmu. I mam jeszcze jedno pytanie czy jest szansa aby dokładnie określić rok i miejsce gdzie był zrobiony mój G.B fotki są w wcześniejszych moich postach serdecznie Wszystkich pozdrawiam Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki mam pytanie kolega który konserwował mój zegar umył cały mechanizm w benzynie a następnie naoliwił specjalnym zegarmistrzowskim olejem ale naoliwił wszystkie elementy pracujące miedzy innymi zębatki kół .Zegarmistrz mówił mi że jest to zle zrobione że nie powinno sie smarować zębatek bo może dojść do uszkodzenia mechanizmu. I mam jeszcze jedno pytanie czy jest szansa aby dokładnie określić rok i miejsce gdzie był zrobiony mój G.B fotki są w wcześniejszych moich postach serdecznie Wszystkich pozdrawiam Adam

Kolega zle zrobil i zegarmistrz ma racje.

Jesli chcesz to zrobic dobrze to trzeba mechanizm rozebrac i zlozyc a nastepniue nasmarowac tylko wlasciwe miejsca.

Nie mozna okreslic dokladnego roku - ale 1930 +- kilka lat - to juz duza dokladnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.