Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Grantorino

Naprawa kieszonkowego zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam zegarek kieszonkowy...który już przeszedł naprawę u zegarmistrza, a właściwie to zegarmistrz się przy nim poddał. A mianowicie sytuacja wygląda tak: jak zegarek sobie leży to chodzi i jest ok, ale wystarczy go potrzymać w pionie to się zatrzymuje. Czyżby jakieś luzy, kwestia wyważenia lub wytarcia ??? Zegarek fabrycznie jest jednokamieniowy, zegarmistrz dodał mu jeszcze dwa kamienie co by lżej mu się chodziło, ale niestety bez efektu :(

Może ktoś z szanownych forumowiczów miał podobny problem?

W zał. zdjęcie mechanizmu.

post-31655-0-49103900-1351443547_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno na podstawie zdjęcia stawiać diagnozę i poprawiać zegarmistrza, który widział zegarek na żywo i przy nim pracował. Opisywane przez Ciebie zachowanie świadczy na ogół o uszkodzeniu balansu, ale przyczyny mogą być różne. Nie wiem tylko, co to za mistrz, który dodaje kamienie i nie potrafi zlokalizować usterki w tak prostym mechaniźmie

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zdjęciu nie widać czopa koła wychwytowego sprwdź to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za info. Podejdę do do innego zegarmistrza i zobaczę co mi powie. A może jest jakiś dobry mistrz od kieszonek, np. w Bydgoszczy(oprócz firmy "Matkiewicz"), lub okolicach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Co to znaczy 1-kameniowy? Bo albo nie ma kamieni wogole albo ma przynajmniej 2 - na kotwicy wychwytu?

Zegarmistrz dodal prawdopodobnie 2 kamienie nakrywkowe - ktore wlasnie ograniczaja plywanie osi balansowej kiedy zegarek lezy.

Takie objawy to z reguly wyrobione czopy osi alansu lub krzywa os, ale moze tez byc wiele innych...

Co to za zegarek - bo widze ze ma synowania patentu szwajcarskiego, typowy kieszonkowy czy jakas adaptacja kieszonki do malego podroznego lub biurkowego?

EDIT: Obejrzalem jeszcze raz zdjecie i cos mi ten wlos balansu dziwnie wyglada, niesymetrycznie zwiniety?

Czy ten mostek to orginalny czy dokombinowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o markę zegarka to jest to Festiva (najpierw myślałem, że o podróbka Festiny, ale nie - http://www.mikrolisk.de/show.php?site=280#sucheMarker.

Odnośnie kamienia to tak go określił zegarmistrz "jednokamieniowy".

Włos został już wymieniony przez zegarmistrza (dałem zdjęcie sprzed naprawy). Mostek raczej jest oryginalny. A gdyby były to te nieszczęsne czopy, to czy ktoś obecnie je dorabia, lub może ma oryginalne z epoki :rolleyes: ?

P.S. zegarek sobie leży i ładnie tyka, ale zauważyłem czy może raczej usłyszałem, że raz tyka głośniej a raz ciszej (nie wiem, może już mam omamy <_< )

post-31655-0-34994800-1351533966_thumb.jpg

post-31655-0-91906400-1351534082_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.