Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bot3k

Atlantic Worldmaster Prima 21 Jewels - klasyk?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W moje rece trafil taki o to zegarek:

img1970w.th.jpgimg1965do.th.jpgimg1952kw.th.jpgimg1951w.th.jpg

I teraz kilka pytan, czy jest to oryginalny Atlantic Worldmaster, czy widac tu jakies ingerencje osob trzecich?

Bransoleta z pewnoscia jest nieoryginalna (nawet sa na niej jakies chinskie / radzieckie oznaczenia :D ). Koronka nie posiada loga, za to wykonczona jest "stozkiem", bywaly takie oryginalnie? Przegladalem strone poswiecona Atlanticom i z niej wynika, ze ten model to lata 50/60te. Wyguglowalem ten model i nie napotkalem na taka sama tarcze jak w moim egzemplarzu.

Dalej zegarek nakrecilem, i chodzi jak ta lala :-) (parenascie lat lezal nieuzytkowany)

Aha, postaram sie za jakis czas wrzucic zdjecia mechanizmu jesli to konieczne.

Jaki pasek polecacie do tego modelu aby zachowac go w klasycznym stylu? Przegladalem paski Atlantica, ale jest tego troche...

Z gory dzieki za opinie, i rady.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny Atlantic z lat 50. Koronka powinna być inna. Trudno będzie Ci pewnie dostać oryginalną. Jeśli leżał długo to przyda mu się pewnie czyszczenie mechanizmu. Tarcza ładnie zachowana. Jeśli ma porysowane szkło to wymienić tylko szkło, czyszczenie mechanizmu i jakiś ładny pasek a zegarek odzyska swój "blask". A ogólnie wszystko ok, raczej nie było w nim ingerencji renowacyjnych.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Mówiąc szczerze jestem w konfuzji. Nie widziałem nigdy takiej PRIMY i mam wątpliwości.

Ale myślę, że można je rozwiać. PRIMY z takim logo, Atlantic, to były duże zegarki, 39 lub 38,5 mm.

O ile się nie mylę, ten to 37 mm. Jeśli tak, to stawiałbym na współczesną ingerencję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli moja analiza oryginalności według zdjęć jest błędna ?

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

victor, ja nie jestem ani Alfą ani niestety Omegą :)

Z Atlantikami pewno jest jedno: nie można być niczego pewien :D

Cały czas pojawiają się zegarki, jakich wcześniej na oczy nie widziałem i wcale nie jestem pewien, ze to nie jest jeden z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się z Tobą w pełni zgodzę. Są jednak pewne "pewniki" :) Ogólnie na mój gust patrząc pobieżnie na zdjęcia wygląda ok.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedle mnie a=tarcza może być....malowana, albo same napisy naniesione (nie pasują mi). Faktycznie prima była w dużych kopertach - postaram sie przerzucic bazę Wojtka wieczorem i zobaczyć czy jest cos podobnego

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Zgadzam się z tobą, że nie bardzo jest się do czego przyczepić. Poza modelem: PRIMA. Takie tarcze, z taką "otwartą" 4-ką, wydaje mi się, że występowały w mniejszych modelach: SUPER DE LUXE i SUPER. W PRIMACH i SPECJALACH takich nie widziałem. I na tym opieram swoje wątpliwości. Plus rozmiar koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile się nie mylę, ten to 37 mm. Jeśli tak, to stawiałbym na współczesną ingerencję.

Nie wiem czy chodzi o rozmiar z koronka czy bez?

Dalej zegarek nalezal do pasjonata... w kolekcji pozostalo mi jeszcze pare Delban, Poljotow jakas Certina nawet :D I sporo roznej masci produkcji radzieckich, calkiem ladne (Made in USSR).

Natknalem sie na koperte od jakiegos Worldmastera, chyba nie od tej PRIMy bo logo Atlantic jest inne? Być moze to wlasciwa koperta od tego zegarka?

img1985x.th.jpg

Serdecznie dziekuje za opinie :) Ja w tym temacie jestem zielony, dopiero co zaczynam zapoznawac sie z tym zegarkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Przerzuciłem Wojtkowe zbiory, tam taki nie występuje. Są z taką 4-ką, ale albo z giloszem na polu indeksowym, albo z logo "a atlantic". I obie malowanki :)

Rozmiar zegarka podajemy zawsze bez koronki. Jedynie "sprzedawcy", żeby "powiększyć" zegarek, czasem podają z koronką :lol:

A na tym deklu logo jest jak najbardziej prawidłowe, ogólnie dekiel pasuje do tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmiar zegarka podajemy zawsze bez koronki. Jedynie "sprzedawcy", żeby "powiększyć" zegarek, czasem podają z koronką :lol:

Hehe, tak jak pisalem jestem swiezy w temacie zegarkow :lol: W takim razie rozmiar to 37mm, i druga koperta ma rowniez 37mm.

A na tym deklu logo jest jak najbardziej prawidłowe, ogólnie dekiel pasuje do tarczy.

Ok, czyli ta dodatkowa koperta i dekiel pochodzi z jakiegos innego Worldmastera bede musial poszperac moze cos jeszcze znajde :D

Jeszcze raz dzieki za opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku myślałem że była malowana ale jak przejrzałem swoje archiwum i poszperałem troszkę w necie więc oto wyniki porównawcze, pierwsze trzy Primy to losowo wybrane oryginalnie zachowane egzemplarze i ich logotypy wraz z opisami, ostatni fragment pochodzi z Twojego zegarka proszę porównaj literkę "W" ,literkę "r" i pozostałe na pewno dostrzeżesz różnice , która moim zdaniem jest trudna do jednoznacznej oceny gdyż w katalogu Wojtka Kutermankiewicza znalazłem identyczne logo z identycznie wyróżniającym się opisem i literkami. Wniosek jest taki,że sam teraz nie wiem czy była malowana czy nie:D ;) a co do paska to sam zdecyduj w czym mu do twarzy na pewno musi to być elegancki paseczek może z jasnym przeszyciem. Ps. prezentuje się rewelacyjnie i nie zapomnij o czyszczeniu ze smarowanie bo nie pochodzi w przeciwnym razie zbyt długo skoro tak długi czas spędził w szufladzie ;)

gotoweeo.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Wskazówki są w porządku. Mam takie w SUPER EXTRA z otwartą 4-ka.

Czcionka logo też OK, takie są w SUPER EXTRA z otwartą 4-ka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do paska to sam zdecyduj w czym mu do twarzy na pewno musi to być elegancki paseczek może z jasnym przeszyciem. Ps. prezentuje się rewelacyjnie i nie zapomnij o czyszczeniu ze smarowanie bo nie pochodzi w przeciwnym razie zbyt długo skoro tak długi czas spędził w szufladzie ;)

Wielkie dzieki za wnikliwa analize :) Hmm teraz bede musial poszukac w Łodzi jakiegos dobrego zegarmistrza co to by sie zajal czyszczeniem.

Co do paska, chcialem wybrac cos z serii Atlantica, taki wzor przypadl mi do gustu:

f_6139.jpg

Mam jeszcze kilka pytan, posiadam dodatkowa koperte (chyba jest od tego modelu) wydaje mi sie bardziej stylowa, jest smuklejsza i bardziej "owalna" :D Myslicie, ze warto ja przelozyc? Ewentualnie wczesniej oddac do renowacji? Foto jak to wyglada:

img1998s.th.jpgimg2000ko.th.jpgimg2001ki.th.jpg

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak jak pisałem zegarek zdaje się być w stanie oryginalnym.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych dorzucam foty mechanizmu :)

img2049cw.th.jpg

img2048de.th.jpg

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.