peter1965 0 #1 Napisano 10 Listopada 2012 Mam ogromna prosbe Kupilem zegar Junghans wiszacy.Na mechanizmie sygnatura junghans 104 1/2 i A 07 - mechanizm chodzi :-))Nie ma wachadla - jakie mam szukac ? Wydaje mi sie ze na skrzyni brakuje czegos na gorze - tylko czego?Juz caly dzien szukam podobnych zegarow ale przejrzalem chyba tysiace i nic takiego samego nie znalazlem Bardzo prosze o pomoc Zdiecia : 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peter1965 0 #2 Napisano 10 Listopada 2012 Druga prosba Kupilem mechanizm Junghans ze skrzynka.Skrzynka jest do smieci bo okropna i wogole chyba recznie robiona.No i znowu mam pytanie Jaka jest orginalna skrzynia do tego zegara ?Z tyllu na mechanizmie jest sygnatura J i pisze 104 1/2 na wachadle pisze G.W.RIDDERHOF Dordrecht Czy to oznacza ze wachadlo nie jest Junghans ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peter1965 0 #3 Napisano 10 Listopada 2012 I ostatnie juz pytanie :-))) Kupilem zegar kominkowy z orginalnym kluczykiem.Junghans na mechanizmie sygnatura junhans i A42 i nizej 200 Z ktorego mniej wiecej jest on roku ? Bardzo dziekuje z gory :-))) Wiem ze zawsze moge na Was liczyc !!! Dolanczam zdiecia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peter1965 0 #4 Napisano 10 Listopada 2012 Znalazlem na ebay zegar z taka sama tarcza jak ten jeden z moich.Ale zegar calkiem inny :-((( Link :http://www.ebay.com/itm/Sell-one-like-this-Beauty-Rarity-Junghans-after-renovation-/221151112679?pt=Antiques_Decorative_Arts&hash=item337da22de7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peter1965 0 #5 Napisano 10 Listopada 2012 znalazlem.Prosba - czy sie zgadza ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #6 Napisano 10 Listopada 2012 Gut, gut.Ale bardzo proszę, nie pisz jednego postu za drugim. Jest to ogólnie przyjęta zasada na wszystkich forach, na tym także i jest to niezgodne z regulaminem. OK ? Masz możliwość edycji - dopisywania wszystkiego w jednym. Jedynym dopuszczalnym wyjątkiem jest potrzeba zamieszczenia większej ilości zdjęć. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tolkien50 1 #7 Napisano 10 Listopada 2012 Witam,My swoje a Ty dalej swoje i zakładasz co chwile nowy wątek i mam pytanie który rok ??????????? .Podałem Ci wskazówki wczesniej jak odczytywać daty produkcji mechanizmów Junghansa,krok po kroku od pierwszj Gwiazdy po oznaczenia tyu np A 07 gdybyś czytał i trochę nauczył sie na pamieć to nie boli mówie z autopsji to byś wiedział ,że po raz ostatni Ci to mówię oznaczenia typu A to pierwsza połowa roku B druga połowa a odpowiednio liczby A 07 np to pierwsza połowa 1907 roku jesli będzie 3 34 to marzec 1934 itd zrozumiano !!!!!!!!!!!!!!!!! ale Ty nie czytasz tego co Ci piszemy tylko wpadasz na forum i kupiłem co to ?? .Po co Ci zegary bez wahadeł gdyby to były z lat 1860 niekompletne to rozumiem ,ale takie które jak ten eklektyk pierwsze zdjęcie cały w komplecie wart byłby ze 6 paczek musze konspiracyjnie bo mnie jeszcze zbanuja za wyceny przez Ciebie ,chyba ,ze lubisz zegary bez wahadeł,ale to kłopot teraz musisz szukać wahadeł w tym kominku też chyba nie ma ??.Czytaj co Ci piszą i notuj sobie na kartce.Chyba ,że zbierasz częsci i otworzysz serwis zegarowy .Pozdrawiam.W trakcie pisania mojego postu widzę ,że wreszcie olśniło ,chociaz to 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tolkien50 1 #8 Napisano 10 Listopada 2012 Jeszce jedno pisałeś co zbierać wszyscy się pocili aby ukierunkowć Ci i pomóc w wyborze kierunku kolekcji ale zacząłeś od nowa i to niekompletne.Pisałem Ci ze bardzo mi sie podobają zegary wagowe ,żyłkowe ,linkowe nazw krążacych kilka a rodzaj ten sam ,nie stać mnie na kolekcje a nawet w chwili obecnej na jedna sztuke ,zatem skupiłem sie na zegarach na razie tańszych i bedę je zbierał także mają swój wymiar wizualny i epokowy o czym pisałem wypociny ale napewno już zapomniano ?? przyznaj sie ??? masz tu kilka zdjęc abyś zobaczył,ze nawet te najtańsze gabinetowe takze są ładne i czasami warto wydać na taki zegar nieduże pieniądze ale mamy je w kompletnym stanie i napewno je kiedys sprzedaż jesli zajdzie taka potrzeba. Można je spotkać w róznych cenach ale szukaj okazji ,zdjecie po kolei 1.Junghans 2.Kienzle 3.Gustav Becker 4.Nasz Polski Metron piękny i mechanizm (werk) na pełnej płycie na bazarkach w sieci małych antykwariatach jest ich pełno .Kupisz wyczysisz ,naoliwisz,nawoskujesz i masz.To tylko jedno z kryteriów zbieranie określonej lini zegarów w tym wypadku były by to gabinetowe zwane potocznie pudełkowe, trumniaki ale to nie jakaś norma tylko jakas podpowiedź a tak zbierasz wszystko co popadnie i masz mydło i powidło .Chyba ,że tak ma być ale to chociaż zbieraj kompletne w miare .Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peter1965 0 #9 Napisano 10 Listopada 2012 Gut, gut.Ale bardzo proszę, nie pisz jednego postu za drugim. Jest to ogólnie przyjęta zasada na wszystkich forach, na tym także i jest to niezgodne z regulaminem. OK ? Masz możliwość edycji - dopisywania wszystkiego w jednym. Jedynym dopuszczalnym wyjątkiem jest potrzeba zamieszczenia większej ilości zdjęć. Przepraszam !!! Nie wiedzialem ze mozna wszystko w jednym napisac.Czy mam jakos to zmienic ??? Pozdrawiam Witam,My swoje a Ty dalej swoje i zakładasz co chwile nowy wątek i mam pytanie który rok ??????????? .Podałem Ci wskazówki wczesniej jak odczytywać daty produkcji mechanizmów Junghansa,krok po kroku od pierwszj Gwiazdy po oznaczenia tyu np A 07 gdybyś czytał i trochę nauczył sie na pamieć to nie boli mówie z autopsji to byś wiedział ,że po raz ostatni Ci to mówię oznaczenia typu A to pierwsza połowa roku B druga połowa a odpowiednio liczby A 07 np to pierwsza połowa 1907 roku jesli będzie 3 34 to marzec 1934 itd zrozumiano !!!!!!!!!!!!!!!!! ale Ty nie czytasz tego co Ci piszemy tylko wpadasz na forum i kupiłem co to ?? .Po co Ci zegary bez wahadeł gdyby to były z lat 1860 niekompletne to rozumiem ,ale takie które jak ten eklektyk pierwsze zdjęcie cały w komplecie wart byłby ze 6 paczek musze konspiracyjnie bo mnie jeszcze zbanuja za wyceny przez Ciebie ,chyba ,ze lubisz zegary bez wahadeł,ale to kłopot teraz musisz szukać wahadeł w tym kominku też chyba nie ma ??.Czytaj co Ci piszą i notuj sobie na kartce.Chyba ,że zbierasz częsci i otworzysz serwis zegarowy .Pozdrawiam.W trakcie pisania mojego postu widzę ,że wreszcie olśniło ,chociaz to Ok...Ok...Rozumie ale to co juz kupilem wlozylem do galeri.Nikt nie chcial mi powiedziec NIC na temat tych zegarow.Dzisiaj bylem na gieldzie z antykami.Kupilem jeden junghans bez wachadla i chyba bez gory na skrzynke - ALE chodzacy i ladny.Kupilem tez junghans w skrzynce - chodzacy.Mam pare skrzynek z zepsutym mechanizmem a sam naprawiac nie umie to przeloze.Tylko Pytalem Was jak wyglada orginalan skrzzynka do tego mechanizmu.No i kupilem ale to juz do mojego pokoju z antykami zegar t.z kominkowy.pasuje do mojego biurka.Chcialem wiedziec z ktorego jest roku ale znalazlem sam :-))Takze junhans - daty produkcji juz mam opanowane :-)))) Teraz tylko bardzo bym prosil o opinie na temat tego co mam - wlozylem do galeri i e/w pomoc w wyzej zadanych pytaniach.Zrobilem pokoj TYLKO dla samych zegarow.Takze jesli sa z roznych epok to wlasciwie nie ma znaczenia.Chcialbym wiedziec ktore zostawic a ktore nic nie sa warte i sprobowac je sprzedac. Bardzo bylbym wdzieczny za taka porade !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #10 Napisano 10 Listopada 2012 Przepraszam !!! Nie wiedzialem ze mozna wszystko w jednym napisac.Czy mam jakos to zmienic ??? Teraz to już za późno. Świat się nie zawalił. Korzystaj z opcji edytuj. A z zegarów zostaw sobie FMS (niesygnowany, ten z Viola - Gong), Beckera, Junghansa i ewentualnie werk FMS (rozumiem, że bez skrzyni - jest z nich wszystkich najstarszy). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peter1965 0 #11 Napisano 10 Listopada 2012 Dziekuje :-))) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach