Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lukast

Wybór zegarka casio waveceptor + branzoleta max. ~600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jetem nowym użytkownikiem forum i mam nadzieję że nie zostanę zaraz "zbesztany". Jeśli zadaję to pytani ew niewłaściwym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie do prawidłowego.

Chcę kupić zegarek Casio.

Wymagania:

- Waveceptor

- Zegarek na wskazówki (kwarcowy) + mały wyświetlacz (data, stoper, itd.)

- Zegarek z branzoletą (nie na pasku)

- Trwała koperta (chodzi o to że poprzednie tanie casio analogowo-cyfrowe miało kopertę plastikową która pękła mi przy łączeniu z branzoletką - chciałbym uniknać takich niespodzianek teraz)

Ograniczenia:

- Budżet. Mam max 600zł. Więc cudów opisywanych tu na forum nie kupię :) Wypatrzyłem sobie takie dwa poniższe modele.

Czy to w ogóle sensowne propozycje w tej cenie i czym obydwa się od siebie różnią (poza tym że jeden ma cyfry a drugi nie na tarczy )?

Czy ich koperty są metalowe czy plastikowe ?

Co innego w tym zakresie cenowym byście jeszcze polecili ?

Czy modele z tych aukcji to oryginały ?

http://allegro.pl/wa...2785769140.html

http://allegro.pl/ze...2785220685.html

Z góry dziękuję za porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki od Daymon-Trade to dobra cena w stosunku do konkurencji, no i pewność, że oryginał - niebieską tarcza według mnie ładniejsza. Jak w opisie koperta stalowa z elementami z tworzywa. Jednak ja bym wybrał inny wariant - na pewno dołożyłbym do:

http://allegro.pl/ze...2782847396.html

Wiem, że to ponad 300 złotych ale zawsze na allegro od tego sprzedawcy można kupić na raty i te 300 złotych rozbić sobie na mniejszą sumę. Jak bym miał wyjściowo 600 złotych to nawet bym się nie zastanawiał i brałbym na raty przez allegro powyższy model. Tam napewno ci nic nie pęknie na łączeniu bransolety z kopertą he.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super. Dzięki za odpowiedź :) Problem w tym że to 600zł to już jest więcej niż planowałem wydać... Muszę się zastanowić jeszcze - na pewno rozważę twoją propozycję. A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czym te dwa modele które wymieniłem się między sobą różnią ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem w stu procentach pewny, ale te modele z serii WVA wyglądają, jakby miały plastikowe koperty. Opisom na allegro nie ma co bezgranicznie ufać, na ogół są wstawiane metodą kopiuj-wklej ze wszystkimi tego konsekwencjami. Świadczy o tym również waga - metalowa koperta plus bransoleta to co najmniej 130-150 gram.

Całkowicie metalowa konstrukcja to raczej tylko seria Edifice, ale w tej cenie nie dostaniesz waveceptora. Sam mam coś takiego, aczkolwiek kiedy go kupowałem (trochę ponad rok temu), kosztował około 100 zł mniej:

http://allegro.pl/promocja-chronograf-casio-efa-131d-edifice-sklep-i2780066309.html

Jest duży, ciężki, ma bransoletę z pełnych ogniw i robi naprawdę solidne wrażenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice są przede wszystkim CASIO WVA-620DE nie ma na tarczy indeksów cyfrowych, natomiast posiada 3 alarmy w odróżnieniu od CASIO WVA-470DE-2A - poza tym to dwa bardzo podobne do siebie zegarki różnią się między sobą detalami. Jeżeli nie potrzebujesz 3 alarmów tylko jeden to biorąc pod uwagę wygląd ja wybrałbym CASIO WVA-470DE-2A. Indeksy cyfrowe, wstawki czerwone (100m) ciekawszy bezel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi ! Kurczę - bardzo chciałem waveceptor bo uważam że to praktyczna rzecz a nie zbędny bajer. Z drugiej jednak trony oglądałem filmiki na youtube z pretentacjami np:

CASIO WVA-470DE-2A

i faktycznie spód koperty jest plastikowy - no i troche boje sie tego plastku, chociaż z drugiej strony g-shocki też sa plastikowe, a trwałe.

Być może jednak powienienm zrezygnować z waveceptor i kupić coś solidniejszego, ale bez tej funkcji... Problem w tym ze te zegarki z serii edifice nie bardzo mi sie podobają - większośc ma mało przejrzystą tarczę. Jeśli macie jeszcze jakieś inne sensowne propozycje w tym przedziale cenowym to napiszcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem jeszcze dopytać o gwarancję na zegarki Casio - jak to w ogóle jest - np Daymond-trade na allegro pisze o 2 letniej gwarancji. A Casio daje chyba standardowo 3 lata ? No i od czego to zależy czy możemy przedłużyć gwarancję na 6 lat ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio daje standardowo 2 lata (bo i tak większość wad ujawnia się w pierwszych kilku miesiącach użytkowania), tylko u nas w Polsce Zibi zdecydowało, że będzie dawać 3 lata z możliwością przedłużenia o kolejne 3. Dystrybutorzy z allegro również sami ustalają warunki gwarancji.

Przedłużanie gwarancji w Zibi polega na wpłaceniu na ich konto odpowiedniej sumy (bodajże 20 albo 30 zł w przypadku zegarków tańszych niż 1000 zł) w ciągu miesiąca od daty zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki !

To jeszcze ostatnie mam nadzieje już pytanie - aktualnie roważam już tylko kupno albo:

http://www.casio-europe.com/euro/watch/waveceptor/wva-m630td-1aer/

albo:

http://www.casio-europe.com/euro/watch/waveceptor/wva-470de-2avef/

Ten pierwszy ma tytanową koperte (z dodatkiem plastiku) a ten drugi stalową (z dodatkiem plastiku).

Czy tytanowa jest w czymś lepsza / droższa ? Bo na pewno jest lżejsza z tego co widzę. Ale czy trwalsza np ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tytan jest lżejszy, ale ten zastosowany w tańszych zegarkach (nieutwardzany) o wiele łatwiej się rysuje niż stal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jakość wykonania obu modeli imo nie jest adekwatna do ceny. Sorry, ale min. 700zł za zegarek z kopertą w połowie z tworzywa sztucznego, dodatkowo bardzo cienka i tandetna bransoleta. Lepiej zwiększyć budżet i kupić już coś z edifice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już pisałem edifice odpada bo te zegarki są moim zdaniem po prostu brzydkie (jak na mój gust oczywiście) - większośc wygląda jak pajęczyny :) Rozważam jeszcze takie coś:

http://www.casio-europe.com/euro/watch/waveceptor/lcw-m100dse-1aer/

Jest troch droższy, z serii Lineage - ale widze że cały stalowy. Tutaj znalazłem go najtaniej:

http://dobradecyzja.pl/pl/casio-lcw-m100dse-1a.html?partner=1984

Co o nim sądzicie ? Byłby lepszy od tamtych ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie, zwłaszcza Lineage. Oglądałem go kiedyś na żywo i świetnie się prezentował. Zresztą to jedna z najlepszych linii Casio, zaraz po Oceanusach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po malej przerwie . no wiec sprawilem sobie pod choinke ten model lineage. jest naprawde niezle wykonany. musze jeszcze skrocic bransolete u zegarmistrza bo kupowalem przez internet. mam male pytanie zw. z funkcja touch solar - w instrukcji pisza o trybie oszczedzania energii, na czym ona polega, zalecaja by z niej korzystac, ale nie pisza jak ja wlaczyc... czy ktos moze wie i sie podzieli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryb oszczędzania energii polega na tym, iż o godzinie 22 lub 23 (w zależności od modelu, na ogół jednak jest to 23) wyłączona zostaje wskazówka sekundnika oraz wyświetlacz, jeśli zegarek znajduje się w niedostatecznie oświetlonym miejscu. Natomiast po siedmiu dniach przechowywania w ciemnym miejscu, ponadto wyłączone zostają wszystkie wskazówki, jednak zegarek nadal odlicza czas i po przeniesieniu w lepiej oświetlone miejsce lub po wciśnięciu dowolnego przycisku zaczyna normalnie funkcjonować.

Z tego co widzę w instrukcji, w tym modelu nie ma możliwości wyłączenia tej funkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie. to dobrze, bo akurat chcialem ja miec wlaczona. zegarek narazie super, ale jak troche ponosze zdam dluzsza relacje. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.