lukast 0 #1 Napisano 18 Listopada 2012 Cześć, Jetem nowym użytkownikiem forum i mam nadzieję że nie zostanę zaraz "zbesztany". Jeśli zadaję to pytani ew niewłaściwym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie do prawidłowego. Chcę kupić zegarek Casio. Wymagania: - Waveceptor- Zegarek na wskazówki (kwarcowy) + mały wyświetlacz (data, stoper, itd.)- Zegarek z branzoletą (nie na pasku)- Trwała koperta (chodzi o to że poprzednie tanie casio analogowo-cyfrowe miało kopertę plastikową która pękła mi przy łączeniu z branzoletką - chciałbym uniknać takich niespodzianek teraz) Ograniczenia:- Budżet. Mam max 600zł. Więc cudów opisywanych tu na forum nie kupię Wypatrzyłem sobie takie dwa poniższe modele. Czy to w ogóle sensowne propozycje w tej cenie i czym obydwa się od siebie różnią (poza tym że jeden ma cyfry a drugi nie na tarczy )?Czy ich koperty są metalowe czy plastikowe ?Co innego w tym zakresie cenowym byście jeszcze polecili ?Czy modele z tych aukcji to oryginały ? http://allegro.pl/wa...2785769140.htmlhttp://allegro.pl/ze...2785220685.html Z góry dziękuję za porady. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casio G-SHOCK GD-100 GB 44 #2 Napisano 19 Listopada 2012 Zegarki od Daymon-Trade to dobra cena w stosunku do konkurencji, no i pewność, że oryginał - niebieską tarcza według mnie ładniejsza. Jak w opisie koperta stalowa z elementami z tworzywa. Jednak ja bym wybrał inny wariant - na pewno dołożyłbym do:http://allegro.pl/ze...2782847396.htmlWiem, że to ponad 300 złotych ale zawsze na allegro od tego sprzedawcy można kupić na raty i te 300 złotych rozbić sobie na mniejszą sumę. Jak bym miał wyjściowo 600 złotych to nawet bym się nie zastanawiał i brałbym na raty przez allegro powyższy model. Tam napewno ci nic nie pęknie na łączeniu bransolety z kopertą he.Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukast 0 #3 Napisano 19 Listopada 2012 Super. Dzięki za odpowiedź Problem w tym że to 600zł to już jest więcej niż planowałem wydać... Muszę się zastanowić jeszcze - na pewno rozważę twoją propozycję. A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czym te dwa modele które wymieniłem się między sobą różnią ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #4 Napisano 19 Listopada 2012 Nie jestem w stu procentach pewny, ale te modele z serii WVA wyglądają, jakby miały plastikowe koperty. Opisom na allegro nie ma co bezgranicznie ufać, na ogół są wstawiane metodą kopiuj-wklej ze wszystkimi tego konsekwencjami. Świadczy o tym również waga - metalowa koperta plus bransoleta to co najmniej 130-150 gram. Całkowicie metalowa konstrukcja to raczej tylko seria Edifice, ale w tej cenie nie dostaniesz waveceptora. Sam mam coś takiego, aczkolwiek kiedy go kupowałem (trochę ponad rok temu), kosztował około 100 zł mniej: http://allegro.pl/promocja-chronograf-casio-efa-131d-edifice-sklep-i2780066309.html Jest duży, ciężki, ma bransoletę z pełnych ogniw i robi naprawdę solidne wrażenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casio G-SHOCK GD-100 GB 44 #5 Napisano 19 Listopada 2012 Różnice są przede wszystkim CASIO WVA-620DE nie ma na tarczy indeksów cyfrowych, natomiast posiada 3 alarmy w odróżnieniu od CASIO WVA-470DE-2A - poza tym to dwa bardzo podobne do siebie zegarki różnią się między sobą detalami. Jeżeli nie potrzebujesz 3 alarmów tylko jeden to biorąc pod uwagę wygląd ja wybrałbym CASIO WVA-470DE-2A. Indeksy cyfrowe, wstawki czerwone (100m) ciekawszy bezel. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukast 0 #6 Napisano 20 Listopada 2012 Dzięki za odpowiedzi ! Kurczę - bardzo chciałem waveceptor bo uważam że to praktyczna rzecz a nie zbędny bajer. Z drugiej jednak trony oglądałem filmiki na youtube z pretentacjami np:CASIO WVA-470DE-2Ai faktycznie spód koperty jest plastikowy - no i troche boje sie tego plastku, chociaż z drugiej strony g-shocki też sa plastikowe, a trwałe.Być może jednak powienienm zrezygnować z waveceptor i kupić coś solidniejszego, ale bez tej funkcji... Problem w tym ze te zegarki z serii edifice nie bardzo mi sie podobają - większośc ma mało przejrzystą tarczę. Jeśli macie jeszcze jakieś inne sensowne propozycje w tym przedziale cenowym to napiszcie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukast 0 #7 Napisano 24 Listopada 2012 Chciałem jeszcze dopytać o gwarancję na zegarki Casio - jak to w ogóle jest - np Daymond-trade na allegro pisze o 2 letniej gwarancji. A Casio daje chyba standardowo 3 lata ? No i od czego to zależy czy możemy przedłużyć gwarancję na 6 lat ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #8 Napisano 24 Listopada 2012 Casio daje standardowo 2 lata (bo i tak większość wad ujawnia się w pierwszych kilku miesiącach użytkowania), tylko u nas w Polsce Zibi zdecydowało, że będzie dawać 3 lata z możliwością przedłużenia o kolejne 3. Dystrybutorzy z allegro również sami ustalają warunki gwarancji. Przedłużanie gwarancji w Zibi polega na wpłaceniu na ich konto odpowiedniej sumy (bodajże 20 albo 30 zł w przypadku zegarków tańszych niż 1000 zł) w ciągu miesiąca od daty zakupu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukast 0 #9 Napisano 26 Listopada 2012 Dzięki !To jeszcze ostatnie mam nadzieje już pytanie - aktualnie roważam już tylko kupno albo: http://www.casio-europe.com/euro/watch/waveceptor/wva-m630td-1aer/ albo: http://www.casio-europe.com/euro/watch/waveceptor/wva-470de-2avef/ Ten pierwszy ma tytanową koperte (z dodatkiem plastiku) a ten drugi stalową (z dodatkiem plastiku).Czy tytanowa jest w czymś lepsza / droższa ? Bo na pewno jest lżejsza z tego co widzę. Ale czy trwalsza np ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #10 Napisano 26 Listopada 2012 Tytan jest lżejszy, ale ten zastosowany w tańszych zegarkach (nieutwardzany) o wiele łatwiej się rysuje niż stal. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukast 0 #11 Napisano 26 Listopada 2012 Dzięki za odp. Czyli lepiej kupić stalowy ? Szkoda bo najbardziej podoba mi się właśnie z wyglądu ten (jest bardziej klasyczny):http://www.casio-europe.com/euro/watch/waveceptor/wva-m630td-1aer/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablos_ 16 #12 Napisano 27 Listopada 2012 Niestety jakość wykonania obu modeli imo nie jest adekwatna do ceny. Sorry, ale min. 700zł za zegarek z kopertą w połowie z tworzywa sztucznego, dodatkowo bardzo cienka i tandetna bransoleta. Lepiej zwiększyć budżet i kupić już coś z edifice. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukast 0 #13 Napisano 27 Listopada 2012 Jak już pisałem edifice odpada bo te zegarki są moim zdaniem po prostu brzydkie (jak na mój gust oczywiście) - większośc wygląda jak pajęczyny Rozważam jeszcze takie coś: http://www.casio-europe.com/euro/watch/waveceptor/lcw-m100dse-1aer/ Jest troch droższy, z serii Lineage - ale widze że cały stalowy. Tutaj znalazłem go najtaniej: http://dobradecyzja.pl/pl/casio-lcw-m100dse-1a.html?partner=1984 Co o nim sądzicie ? Byłby lepszy od tamtych ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablos_ 16 #14 Napisano 27 Listopada 2012 Zdecydowanie, zwłaszcza Lineage. Oglądałem go kiedyś na żywo i świetnie się prezentował. Zresztą to jedna z najlepszych linii Casio, zaraz po Oceanusach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukast 0 #15 Napisano 26 Grudnia 2012 witam po malej przerwie . no wiec sprawilem sobie pod choinke ten model lineage. jest naprawde niezle wykonany. musze jeszcze skrocic bransolete u zegarmistrza bo kupowalem przez internet. mam male pytanie zw. z funkcja touch solar - w instrukcji pisza o trybie oszczedzania energii, na czym ona polega, zalecaja by z niej korzystac, ale nie pisza jak ja wlaczyc... czy ktos moze wie i sie podzieli ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #16 Napisano 26 Grudnia 2012 Tryb oszczędzania energii polega na tym, iż o godzinie 22 lub 23 (w zależności od modelu, na ogół jednak jest to 23) wyłączona zostaje wskazówka sekundnika oraz wyświetlacz, jeśli zegarek znajduje się w niedostatecznie oświetlonym miejscu. Natomiast po siedmiu dniach przechowywania w ciemnym miejscu, ponadto wyłączone zostają wszystkie wskazówki, jednak zegarek nadal odlicza czas i po przeniesieniu w lepiej oświetlone miejsce lub po wciśnięciu dowolnego przycisku zaczyna normalnie funkcjonować. Z tego co widzę w instrukcji, w tym modelu nie ma możliwości wyłączenia tej funkcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukast 0 #17 Napisano 26 Grudnia 2012 Dzieki wielkie. to dobrze, bo akurat chcialem ja miec wlaczona. zegarek narazie super, ale jak troche ponosze zdam dluzsza relacje. pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach