Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

neverar

Identyfikacja-zegarek kieszonkowy 6 Rubis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialbym poprosić o identyfikacje poniższego zegarka. Z tylu pod klapka widać napis 6 Rubis oraz jakies liczby czy znaczki ale za male zeby miec pewnosc. Z przodu na tarczy napis Kinyle? Nie jestem w stanie odczytać. No i strasznie dziwny brylok z jakims buldogiem;) Zegarek sprawny, starczy nakrecic co jakiś czas.

imag0338v.jpg

imag0335x.jpg

imag0334q.jpg

imag0325g.jpg

imag0313m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje przynajmniej wiem że to nie jakiś no name:) Ile mniej więcej może mieć lat? I co oznacza to 6 Rubis bo ciekawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rocznik chyba niemożliwy do precyzyjnego ustalenia, ale myślę, ze to okolice przełomu XIX/XX

6 rubis oznacza, że w mechanizmie zastosowano 6 łozysk kamiennych - jak na ten typ mechanizmu to tak standardowo

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rocznik chyba niemożliwy do precyzyjnego ustalenia, ale myślę, ze to okolice przełomu XIX/XX

6 rubis oznacza, że w mechanizmie zastosowano 6 łozysk kamiennych - jak na ten typ mechanizmu to tak standardowo

Tak jak napisał Chronofil rocznik nie do ustalenia - ja bym się skłaniał raczej do początku XX wieku.

Rubiny czyli kamienie wzieły sie z tego że początkowo jako łożysk do osadzania osi w zegarkach używano rubinów naturalnych,

Póxniej zaczęto stosować rubiny syntetyczne a później to już byle co :D .

Kienzle robiło bardzo dużo zegarków niskobudżetowych - bezkamieniowych tak więc Twoje 6 kamieni to zawsze coś ;) .

pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.