Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

roberto266

ZEGAR WAGOWY

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.Mój nowy nabytek. No i oczywiście prośba w pomocy identyfikacji producenta. Skrzynia wygląda na oryginał.Plecy do wymiany sporo śladów po korniku.Na saniach nr 71.Werk numerowany

post-39091-0-78460100-1355913166_thumb.jpg

post-39091-0-96419700-1355913197_thumb.jpg

post-39091-0-48952600-1355913218_thumb.jpg

post-39091-0-25710600-1355913250_thumb.jpg

post-39091-0-98483400-1355913277_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar bez dwu zdań to składak.

Mechanizm prawdopodobnie Germania.

Skrzynia od wysokiej klasy zegara wiedeńskiego. Aby cenić jej autentyczność i wiek trzeba dokładnie obejrzeć obudowę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar bez dwu zdań to składak.

Mechanizm prawdopodobnie Germania.

Skrzynia od wysokiej klasy zegara wiedeńskiego. Aby cenić jej autentyczność i wiek trzeba dokładnie obejrzeć obudowę.

Pozdrawiam

Werk jest w każdym razie "nasz". Skrzynia może być też szwajcarska - lite drewno, bez intarsji, żyłkowania itp było charakterystyczne np dla sumisvalderów. Jeśli tak - to mogłaby być równolatkiem werku, czyli gdzieś z lat 70 XIX wieku.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk jest w każdym razie "nasz". Skrzynia może być też szwajcarska - lite drewno, bez intarsji, żyłkowania itp było charakterystyczne np dla sumisvalderów. Jeśli tak - to mogłaby być równolatkiem werku, czyli gdzieś z lat 70 XIX wieku.

Germania nie miała numerowanego wieszaka ?

Ta skrzynia jest z Austro-Węgier (trochę jednak inny wzór)i nie ma na niej grama forniru. Zmywałem politurę, lite drwwno. Drewno powiedzmy z lat 70 XIX wieku będzie wyglądało inaczej niż to z pierwszej połowy XIX wieku. Ciekawe czy ta powłoka jest orginalna i nie było wcześniej nic z tym robione. Tak czy inaczej tej skrzyni nie da się tak ocenić ze zdjęcia jak już pisałem.

post-35992-0-22658900-1355929006_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu wieszam i sanie sa z tym samym numerem wybitym 71 i nic więcej. Obejrzałem skrzynie raz jeszcze dokładnie i tak jak pisał Tarant lite drzewo nie widać jakiś współczesnych przeróbek .Ale oczywiście to są moje sugestie i jedynie wy możecie tak naprawdę to ocenić. Daje zdjęcie pleców jest sporo dziur. Odkręciłem sanie i są ślady po mocowaniu innego mechanizmu.

post-39091-0-32970800-1355934296_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu wieszam i sanie sa z tym samym numerem wybitym 71 i nic więcej. Obejrzałem skrzynie raz jeszcze dokładnie i tak jak pisał Tarant lite drzewo nie widać jakiś współczesnych przeróbek .Ale oczywiście to są moje sugestie i jedynie wy możecie tak naprawdę to ocenić. Daje zdjęcie pleców jest sporo dziur. Odkręciłem sanie i są ślady po mocowaniu innego mechanizmu.

Wlasnie na te dziury po mocowaniu innego mechanizmu chcialem zwrocic uwage..oraz na adaptacje zawiasow.

Ta adaptacja sugeruje ze drzwiczki nie sa od kompletu.

Calkiem ladna i stara skrzynia byla.

Sorry za moje pytanie w innym watku - powinienem przeczytac wszystkie tematy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie na te dziury po mocowaniu innego mechanizmu chcialem zwrocic uwage..oraz na adaptacje zawiasow.

Ta adaptacja sugeruje ze drzwiczki nie sa od kompletu.

Calkiem ladna i stara skrzynia byla.

Sorry za moje pytanie w innym watku - powinienem przeczytac wszystkie tematy.

Jaki wzor wahadla - mocowanie do wieszaka i czy jest numerowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Jacku na zawiasy duże wgłębienie wygląda przeróbkę a co do wahadła to brak numerów a oto zdjęcia

post-39091-0-50884100-1355947381_thumb.jpg

post-39091-0-78799800-1355947395_thumb.jpg

post-39091-0-90421700-1355947407_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Jacku na zawiasy duże wgłębienie wygląda przeróbkę a co do wahadła to brak numerów a oto zdjęcia

Dziekuje!

Wahadlo ma mocowanie jak w Germanii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to Germania rozumiem ?? a co z numerem Na jaki rok można go określić ?? 125841

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to Germania rozumiem ?? a co z numerem Na jaki rok można go określić ?? 125841

Ok 1888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.