Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hogg

Sposób na równe cięcie w linii prostej ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Temat jak najbardziej poważny: od niedawna próbuję swoich sił w "paskoróbstwie" i już na początku natrafiłem na mały-duży problem: nierówne cięcie pasków skóry na paski. Konkretnie: zaczynam ciąć np. na wymiar 24 mm, dociskam metalową linijką, cięcie i... w efekcie 24 na.. 23... wrrrr... "Tylko" milimetr różnicy, ale w tym przypadku to już mega defekt. Może uda mi się z tego jeszcze zrobić paski na 22 mm w uszach. Może bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzą mi jakiś skuteczny patent?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem w czym problem. Wprawdzie pasków nie robię, ale skórę nie raz już ciąłem . Kwestia mocnego dociśnięcia linijki. Jeśli nie możesz ręką docisnąć to może spróbuj czymś -cos może na wzór ścisku stolarskiego, no i oczywiście mega ostry nóż, polecam albo skalpel albo nowy nóż do tapet

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,142051.0.html

ps. zdarza się , praktyka ---> cięcie , rżnięcie .

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tnę nożem Modeco Expert

jo278_9fed1c200508a17c8dcdf7134f64141e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rób od razu jednego długiego cięcia, ale tnij powoli i stopniowo dociskając linijkę dokładnie w miejscu cięcia. Ja robię sobie kilka kropek szydłem, które oznaczają mi linię cięcia i staram się, aby na każdym etapie cięcia linijka leżała dokładnie na linii.

Starasz się przecinać skórę za pierwszym przejazdem noża czy też przejeżdżasz po skórze kilka razy? Ta druga metoda gwarantuje większą dokładność, gdyż pierwszy rys nastawiony jest na dokładność, a nie na siłę.

Jeśli nadal będzie Ci uciekać 1mm, to tnij pasek na 25mm, a potem dorównaj do 24mm. Tak jest zawsze łatwiej niż dokleić brakujący element ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kwestia skóry, jeśli jest w wyprawie chromowej czy innej na miękko to się ciągnie i ciężko ukroić.

2. Dobry ostry nóż to podstawa, tnij dobrze dociskając, może być kilka cięć, nóż musi iść prostopadle do materiału

3. Tnij zawsze po zewnętrznej

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za porady,pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.