Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hansu-bis

Junghans max bill chronoscope

Rekomendowane odpowiedzi

Max Bill to klasyka bauhausu, model Chronoscope jest znany w klubie i lubiany, na sprawdzonym i dobrym werku ETA 7750. Z tych powodów warto kupić. Za jaką cenę to już zależy od konkretnej oferty. Bywa czasem w bazarkowym klubie, choć rzadko.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam zegar mimo, że według mnie naprawdę piękny jest ... specyficzny. Kto widział na żywo, wie o czym mówię : taka delikatność tarczy spowodowana tym zagięciem granicy koperty, ciężko to opisać słowami.

Czy za takie pieniądze warto? Powiem tak : a co innego w tej kasie i w tej stylistyce ?

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako alternatywę warto też rozpatrzyć Junghans Meister Chronoscope.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję. TeJot, ten Meister Chronoscope chyba nawet ładniejszy niż Max Bill.

Gdzie można w Wawie to przymierzyć na rękę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam miałbym wątpliwość, który wybrać. Choć skłaniałbym się ku Max Bill.

Max Bill to ponadczasowy i tradycyjny styl bauhausu. Model jest produkowany w tak purystycznej postaci od lat 50. Piękny i charakterystyczny, również z uwagi na przyciski chronografu.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jeszcze zegarka na takim werku. Ten rozkład tarcz jak w Meister Chronoscope mam już w Fortisie i Montblanc'u i chyba klasyczny VJ 7750 mi się już opatrzył.

Czy ten mechanizm w Max Bill Chronoscope to także VJ 7750 ? Myślałem że ten werka ma zawsze 3 tarczki, datownik i dzień tygodnia, a tu tak nie jest..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Max Bill Chronoscope to VJ 7750.

Producenci czasem dostosowują funkcjonalność mechanizmu do założonego wyglądu, np (jak pamiętam) Panerai stosował jako bazę VJ 7750 do modeli bez chronografu. Innym przykładem modyfikacji chrono VJ to Eterna Soleure Moonphase Chronograph, która została pozbawiona licznika 12 godzinnego na dole tarczy.

VJ 7750 do dobry mechanizm i chętnie jest stosowany jako chronograf i również jako baza bez funkcji chrono. Modyfikacja jednej tarczy to nie problem. W przypadku Max Billa to brak tarczy małej sekundy, więc prawdopodobnie nie został wogóle zmodyfikowany, ewentualnie ujęto koło sekundowe wraz z wskazówką i zasłonięto tarczą.

Doczytałem, że model Meister jest jeszcze starszy od Max Bill, jest produkowany w Niemczech od 1936 roku, więc też historyczny model.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dzisiaj na nadgarstku Max'a Bill'a, z tym że czarnego. Niestety mnie nie urzekł, choć bryła bardzo ładna. Pewnie biały wygląda dużo lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winszuję, piękny Chronoscope! Niech się nosi.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, zmieniłem dzisiaj pasek bo mi jakoś czarny nie pasuje. Niestety ten wydaje mi się być jeszcze gorszy.

Może ktoś wie co będzie pasowało do białej tarczy MB ?

post-28324-0-94247800-1356875826.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ten styl paska uwazam, dlatego odrobinke się gryzie, chociaż wlasciwie jest dobry... Popatrz za czyms troszke bardziej eleganckim... Z delikatna struktura. A moze jakis paseczek z podkladka pod koperta?

Sent from my BlackBerry 9790 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarna jaszczurka, mysle ze nawet lakierowana bedzie ok, mat na pewno.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten czarny pasek ma moim zdaniem uzasadnienie. Jeśli popatrzysz na jeden z kultowych mebli bauhausu - fotel Wassily, http://en.wikipedia.org/wiki/Wassily_Chair którego projektantem był Marcel Breuer (a Max Bill wychowankiem Bauhausu) to zrozumiesz dlaczego ten pasek wygląda tak jak wygląda.

Ja do swojego chronoscope założyłem pasek z bizona, marki Rios. Uważam, że choć inny w charakterze, wyciągnął trochę ciepła z tarczy zegarka.

img0849sl.jpg

img0852tq.jpg

img0850eo.jpg

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten czarny pasek ma moim zdaniem uzasadnienie. Jeśli popatrzysz na jeden z kultowych mebli bauhausu - fotel Wassily, http://en.wikipedia.org/wiki/Wassily_Chair którego projektantem był Marcel Breuer (a Max Bill wychowankiem Bauhausu) to zrozumiesz dlaczego ten pasek wygląda tak jak wygląda.

Ja do swojego chronoscope założyłem pasek z bizona, marki Rios. Uważam, że choć inny w charakterze, wyciągnął trochę ciepła z tarczy zegarka.

img0849sl.jpg

Pozdrawiam,

Zdrowy tryb życia .. Itp... To ja myślałem ze ty Tomasz niepalacy jesteś..a tu taka niespodzianka :D

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdrowy tryb życia .. Itp... To ja myślałem ze ty Tomasz niepalacy jesteś..a tu taka niespodzianka :D

Toz cygara sie pyka nie pali :P

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.