Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

swiss_made

Polerowanie szkiełka "plexi glass"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Chciałbym zagłębić się w sztukę jaką jest polerowanie szkiełka w zegarku naręcznym, mam tu na mysli dokładniej szkiełko z Omegi model De ville z 1968. Opis czynności zgodnie z kolejnością i narzędzia do tego użyte są dla mnie istotne. Dziękuje z góry jeśli ktoś pociągnie temat.

Pozdrawiam, Mikołaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy jak głębokie są rysy, jak płytkie powierzchowne to wystarczy sama pasta polerska, ( ja używam takiej do karoserii) Jak rysy sa głębokie to jedziesz najpierw papierem ściernym 1500, później 2000 i na koncu pasta!

Jeśli do polerowania chcesz użyć jakiegoś urządzenia to pilnuj obrotów żeby sie szło topić nie zaczęło !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narzędzia to szmata oraz pasta Tempo do karoserii samochodowych. Tyle do plexi wystarczy, ewentualnie przed , jak grube rysy, to delikatny papier , ja bym jechał 2000, no góra 1500. Na forum jest wyszukiwarka i o tym było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

papier 2000, kropla wody - to na głębokie rysy lub tylko zmatować, potem pasta i bawełniana szmatka, ja używałem pasty ze sklepu motoryzacyjnego - pasta lekkościerna, godzinka i wszystko jak nowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tośmy się ,Kurnajanek, zgrali, ale przy pleksie to bym mechaniki nie używał, bo miękka jest i hand made wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź też czy szkło ma logo na środku. Jeżeli tak to radzę ręcznie i ostrożnie ze środkiem.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własciwie to szkiełko wygląda dobrze poza jedną wieksza rysa ktora niechcąco udało mi sie zrobic. . . szkiełko jest oryginalne z logiem na środku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź też czy szkło ma logo na środku. Jeżeli tak to radzę ręcznie i ostrożnie ze środkiem.

W manufaktórze nie grawerowali loga czasem od środka na szkle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W manufaktórze nie grawerowali loga czasem od środka na szkle?

Oczywiście, że jest od środka, więc nie zetrzesz go.

A o polerowaniu szkiełek pleksi to było 100 razy i nie ma sensu co chwilę zakładać nowy temat o tym samym

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o ruchy reką i ich szybkośc, to powinienem wykonywać ruchy tak jakbym kreslił kręgi czy raczej prosolinijne? szybko czy raczej wolno?

Czy szmatka napewno ma byc bawełniana? odnosze wrażenie szy 'wsiaka" pastę dość szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.