Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Wrambi84

Pytanie o autentyczność Certiny C001.517.16.057.01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupiłem Certinę ds Podium używaną za 800zł. Proszę fachowców o poradę czy jest oryginalna? W załączniku wysyłam zdjęcia zegarka. Zegarek nie posiada certyfikatu autentyczności jedynie instrukcję obsługi.

post-58390-0-18297800-1357248104_thumb.jpg

post-58390-0-36157200-1357248179_thumb.jpg

post-58390-0-72385300-1357248196_thumb.jpg

post-58390-0-77502700-1357248245_thumb.jpg

post-58390-0-39895600-1357248282_thumb.jpg

post-58390-0-98450500-1357248322_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprościej przeanalizować jego historię... jakie jest jego pochodzenie? skąd go masz itd...

oczywiście potem warto porównać z oryginałem, ale zazwyczaj już w pierwszej fazie wszystko się wyjaśnia.

Jeśli ktoś ma podejrzenia, że to może być podróbka, to zazwyczaj tak jest...

ps. twoja Certina wygląda na oryginalną, chyba że czegoś nie dopatrzyłem.

(widziałem że na pasku są jeszcze numery, ale nie wiem czy to norma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Zegarek był wystawiony na aukcji allegro http://moda.allegro.pl/certina-c001517a-okazja-i2883484795.html, po skończonej aukcji skontaktowałem się z tym allegrowiczem telefonicznie i stwierdził że zegarek przesłał mu syn z USA i był z nim u zegarmistrza w Rabce Zdroju bo stamtąd facet jest i stwierdził że na 100% jest oryginalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umówiłem się z nim tak że jak zegarek otrzymam pójdę z nim do zegarmistrza u mnie na miejscu i spytam czy jest oryginalny jeżeli stwierdzi że nie to mam mu go odesłać i zwróci pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ozzie 89 właśnie też zauważyłem że jest numer seryjny na pasku ale niektóre nie mają np. ten:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko określić oryginalność nie widząc, co jest w środku. Z zewnątrz nie zauważyłem różnic z oryginałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisałem z zewnątrz wydaje się oryginalny, w sumie mógł byś go spróbować otworzyć, ale delikatnie. Nic się nie stanie jeśli będziesz ostrożny. Wtedy stwierdzimy na 100% czy to oryginał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Ozzie89, jutro jadę do zegarmistrza w celu stwierdzenia oryginalności mojego zegarka, jak będzie otwarty zrobię zdjęcie i prześle na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chętnie obejrzymy zdjęcie, ale zegarmistrz po otwarciu od razu powinien ocenić czy to szwajcarski czy chiński mechanizm.

obstawiam że oryginał, mogę założyć się o piwko :) ostatnio mam farta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdy zegarmistrz rozpozna podróbę od oryginału. Najlepiej pójśc do salonu gdzie mają te modele i porównać

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi mi o to czy rozpozna podróbę od oryginału, bo to rzeczywiście nie każdy musi potrafić (nie każdy zna na pamięć dany model),

Ale nie wierze żeby zegarmistrz nie odróżnił mechanizmu szwajcarskiego, choćby ETY, od chińskiej tandety za dolara...

to odróżni chyba nawet laik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, byłem dzisiaj u zegarmistrza i powiedział mi że na 99% jest oryginalny a żeby stwierdzić że na 100 % mam przyjechać we wtorek to go otworzy i od razu sprawdzi szczelność. Oglądał zegarek przez takie oczko - nie wiem jak to się fachowo nazywa:-) i mówił że koperta jest tak wykonana że podróbki nikomu nie udałoby się takiej zrobić.

Następnie udałem się do kilku sklepów z zegarkami i w jednym Pani stwierdziła że wygląda na oryginalny ale trzeba zajżeć do środka i powiedziała jeszczd że był nieprofesjonalnie otwierany i faktycznie jest szpara między dekielkiem a kopertą zegarka.

Nie dawało mi to spokoju i udałem się do kolejnego sklepu z zegarkami i tam Pani na pierwszy rzut oka stwierdziła podróbka już nie wiem komu wierzyć. Muszę chyba faktycznie udać się do sklepu gdzie jest ten model i go porównać.

Aaa i jeszcze jedna rzecz być może istotna, z paska po boku schodzi ta brązowa okleina na skórze. Czy to może świadczyć że to faktycznie podróbka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą otworzyłem mój zegarek, za chwilę zrobię zdjęcia i wrzuce na forum. Po otwarciu widać baterię i blaszke a na niej po lewej G10.211 SWISS a po prawej four jewels, natomiast na górze po środku napis eta. Bateria jest z maxella

post-58390-0-87481800-1357408890_thumb.jpg

post-58390-0-57218300-1357408901_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek z USA z instrukcją w języku polskim? Hm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo fake, albo okazja.

Faktycznie, zastanawiająca jest instrukcja obsługi w języku polskim do zegarka przywiezionego z USA - co zauważył kolega Hogg ;)

Sugeruję (nie oryginalnie zresztą), żebyś porównał w salonie. Wątpię w umiejętności rozpoznawcze zegarmistrzów

Pozdrawiam

<script src="//widget.time.is/t.js"></script>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zegarek oryginaln. Wyglada na oryginalna ete. Zegarek mogl byc kupiony w usa a instrukcja dokupiona lub zegarek do stanow przywieziony z polski... rozne sa historie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedź, czytałem że eta g10 jest dosyć tanim mechanizmem i mógł być wsadzany do podróbek:/. Na forum gdzieś o tym pisze. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ozzie, powiedz mi czy orientujesz się jakby była podróbka to mógłby być wsadzony podrabiany mechanizm ETY czy raczej chiński mechanizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby być wsadzany mechanizm ETY. Sprawdź jeszcze czy masz szafirowe szkło. Jeżeli tak to nawet jeśli to jest podróbka to technicznie niewiele różni się od oryginału, co zresztą jest mało prawdopodobne, choć bywały takie przypadki (np. w limitowanej serii Certina z Kubicą, ale te zegarki (oryginały) były chyba sporo droższe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pantelejmon tylko powiedz mi jak mam sprawdzić czy mam szafirowe szkło?, ta Certina ma antyrefleks i podobno się rysuje, jak się dokładnie przyjże widzę dwie kropki na szkle, rys nie widzę żadnych chociaż koperta jest trochę porysowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ozzie, powiedz mi czy orientujesz się jakby była podróbka to mógłby być wsadzony podrabiany mechanizm ETY czy raczej chiński mechanizm?

Byłby w najlepszym razie wsadzony japoński mechanizm miyoty, bo kilka podrób z takim mechanizmem widziałem. Nikt się nie będzie bawił w inwestowanie 20E w mechanizm ETY jak tego typu podróby w chinach chodzą na targach po 10-20E czyli ich wykonanie musi kosztować 5-10E. To nie Rolex za 30k pln albo Breitling za 15k żeby się chińczykom opłacało bardziej kombinować. Jak Cię to tak męczy to czemu nie pójdziesz z nim do autoryzowanego serwisu certiny niech Ci wystawią papier. Poza tym cena moim zdaniem normalna, nowy taki kosztuje ok 1600zł, a w stanach pewnie połowę tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info Ramdomir996, we wtorek jadę do autoryzowanego punktu Certiny to się dowiem. I mówisz że powinni mi wystawić papiery o autentyczności jeżeli będzie oryginalny i poproszę;-)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info Ramdomir996, we wtorek jadę do autoryzowanego punktu Certiny to się dowiem. I mówisz że powinni mi wystawić papiery o autentyczności jeżeli będzie oryginalny i poproszę;-)?

Tak, powinni Ci na Twoją prośbę i oczywiście za dodatkową opłatą wystawić potwierdzenie autentyczności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.