Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Wrambi84

Pytanie o autentyczność Certiny C001.517.16.057.01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem dzisiaj do faceta, który sprzedaje tzw. "zegarski kolekcjonerskie";-) z zapytaniem jakie mechanizmy wsadza do swoich zegarków, odpisał mi tak: "zależy od ceny, w większości są to mechanizmy japoński ( proszę nie mylić z chińszczyzną oferowaną na rynku ) lub szwajcarskie : eta, lemania,

Następnie spytałem w jakiej cenie z mech. eta odpisał : Modele z szwajcarskim mechanizmem to te powyżej kwoty 1600 pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że mało prawdopodobne użycie ety do produkcji podrabianej certiny... wydaje sie być oryginalny, nie ma co roztrząsać tego. Nie widze powodu żeby ktoś zarzucił nieoryginalność. Można iść do salonu certiny (dystrybutora) i poprosić o papier ale czy wystawią, czy biorą za to jakąś opłatę itd... to nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje nie ma co już się zagłębiać w temat, dziękuje wszystkim za cenne informacje:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechanizm identyczny jak w mojej certinie ds podium 100m. imo oryginal. troche handlowalem z chinami (statywy aparatow) i jak cos jest podroba to robi sie ja najtanszym kosztem...

Longines Oposition, Tag Heuer Formula 1, Certina DS Podim 100m, Glashutte Spezimatic, Casio 6900 7ER, Omega SMP300 Chrono, Breitling Avenger Seawolf, Maurice Lacroix Pontos S, Alpina Alpiner 4 - Kukuczka
"Art. 54. Konstytucji RP: 1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps swoj zegarek dzis rozebralem bo owa eta mi padla :-(

Longines Oposition, Tag Heuer Formula 1, Certina DS Podim 100m, Glashutte Spezimatic, Casio 6900 7ER, Omega SMP300 Chrono, Breitling Avenger Seawolf, Maurice Lacroix Pontos S, Alpina Alpiner 4 - Kukuczka
"Art. 54. Konstytucji RP: 1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem na temat tych mechanizmów że niby nie są najlepsze, że lubią się psuć i nie ma możliwości naprawy,tylko wymiana na nowy. Tylko że ja mam identyczny mechanizm w moim tissocie PR50 i mam go 7 lat i "hula jak tralala;-)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno psuje się najczęściej na gwarancji ( tak słyszałem ) a do swojego nowy znalazłem za 150 zł dzięki forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że jak się zepsuje to zakup nowego nie jest jakimś strasznie dużym wydatkiem... czasem można też pewnie naprawić, pytanie co się zepsuje. Nie ma co panikować, jak ktoś ma pecha to mu się popsuje od razu, a jak ktoś ma szczęście to i wytrzyma 50 lat:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, byłem dzisiaj w Katowicach w Silesia City Center w dwóch sklepach z zegarkami. W jednym nie mieli tej certiny i tylko pokazałem sprzedawcy zegarek, stwierdził że oryginał. Poszedłem do drugiego sklepu i tam był ten sam model. Porównałem z oryginałem z półki i nie było żadnych różnic. Pani, która sprzedawała powiedziała że oryginalny chyba że idealna podróbka;-).

Pojechałem jeszcze do zegarmistrza, który sprawdził szczelność zegarka i niestety na szkiełku z lewej stronu na rogu przepuszcza:-/ jednak potwierdził że jest oryginalny. Teraz pytanie do Was, czy jest możliwość uszczelnienia zegarka w tym miejscu? Zegarmistrz niestety stwierdził że jedynie wymiana szkiełka? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli zegarmistrz powiedział że wymiana szkiełka to pewnie tak jest, mógł by jedynie spróbować przykleić obecne, jednak trudno określić co się tam stało. Wymiana szkiełka nie powinna być aż tak bardzo droga. Pytałeś ile za to by chciał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szkiełku nie ma żadnego śladu, po prostu mi powiedział że w jednym rogu przepuszcza ale żadnego śladu tam nie widać żeby coś z nim było. Wymiana szkiełka szafirowego ok. 300-350 zł. Mówił że szafirowe szkiełko będzie drogie. Musiałbym może zadzwonić do swatch group do Warszawy i zapytać, albo jeszcze udać się do innego zegarmistrza bo ten u którego byłem mówi że się szkiełka nie podkleja a może inny by się tego podjął żeby zdjąć te i na nowo je założyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli tak to nawet jeśli to jest podróbka to technicznie niewiele różni się od oryginału

Podróbka od oryginału różni się diametralnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już ustalone że to to oryginał,

jak więc zegarmistrz wywnioskował że szkiełko jest nieszczelne? jeśli nie ma na nim odprysku ani nic, to co da wymiana na nowe? może jest uszkodzenie koperty... choć go nie widać... Daj z tym spokój i po prostu uważaj na wodę :) na tym pasku i tak nie będziesz w nim pływał. pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ozzie masz racje, narazie to zostawie. Pływać w nim nie mam zamiaru;-) =, nie wiem jak wywnioskował. Chyba ma jakąś maszynkę do sprawdzania szczelności ale nie wiem dokładnie. Dzwoniłem dzisiaj do innego zegarmistrza, którego znalazłem na necie, jest to autoryzowany serwis zegarków certina w Chorzowie i facet mi powiedział że szkiełka się nie wymienia tylko samą uszczelkę pod szkiełkiem jak jest nieszczelne, ale mówił że narazie mam tak zostawić i tylko uważać na wodę a przy wymianie baterii może mi to zrobić. Sprawdza wszystkie uszczelki wymienia jak któraś jest nie tak i wystawia papier potwierdzający że zegarek jest szczelny.

Dostałem również odpowiedź z centrali ze swatch group że na 100% nie mogą mi stwierdzić że jest oryginalny ale pokazywali zdjęcia zegarka u siebie jakiemuś fachowcowi i powiedział że nie spotkał się z podróbką tego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widzisz to sie temat wyjaśnił,

choć wątpię w jedno... że niema podróbek tego modelu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.