Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kubaopp

Stara Rodania Co to za model ?? proszę o pomoc !!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich, od jakiegoś czasu posiadam po zmarłym wujku stary zegarek jakim jest Rodania Zegarek oceniam na 50-60 lat .

Wszystko co wiem o nim to że jest to szwajcarski zegarek, był raz naprawiany i nie posada oryginalnego paska. nie znam się kompletnie na zegarkach wystarczyło go nakręcić i ładnie sobie "cykał" i tak do pewnego razu kiedy nakręciłem go do końca i cisza zegarek stoi nie da się już go bardziej nakręcić, można kręcić ewentualnie w przeciwnym kierunku.Minęło już kilka miesięcy aż do dziś, że postanowiłem coś z nim zrobić.

Zegarek ma dla mnie dużą wartość sentymentalną i bardzo ucieszył bym się gdy by z powrotem wskazywał czas wujek z resztą też pewnie by się ucieszył :)

pod pokrywą na mechanizmie jest napis swiss made 17 jewels , a na pokrywie stainless stell back 4049 GI.

może ktoś z was będzie znał model i dokładniejszy rocznik oraz jakiegoś dobrego speca z łodzi lub okolic żeby mógł naprawić zegarek.

zdjęcie zegarka : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/200eb20638c0f85b.html

Z góry dziękuje za pomoc Jakub.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ciekawe jak bardzo zaawansowany jest ten mechanizm?? ale z opinii wyczytanych na forum ten zegarmistrz ze słonecznego powinien dać radę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ciekawe jak bardzo zaawansowany jest ten mechanizm?? ale z opinii wyczytanych na forum ten zegarmistrz ze słonecznego powinien dać radę .

No ciekawe, dlaczego nie zechciałes nam tego mechanizmu pokazać, skoro go ogladałeś?

Ta cos czuję, że tam może być np COŚ TAKIEGO

Co by nie było, to z całą pewnością nie jest to mechanizm, który przekracza kompetencje normalnego zegarmistrza.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i o to środek mojego zegarka

(Przepraszam za jakość "telefon komórkowy")

post-58448-0-46412800-1357418607_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawe, dlaczego nie zechciałes nam tego mechanizmu pokazać, skoro go ogladałeś?

Ta cos czuję, że tam może być np COŚ TAKIEGO

Co by nie było, to z całą pewnością nie jest to mechanizm, który przekracza kompetencje normalnego zegarmistrza.

to jest chyba to :D:D:D jeśli możesz potwierdź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest chyba to :D :D:D jeśli możesz potwierdź

Fartnęło mi się i zgadłem ;)

Bardzo popularny Wehrmachtswerk - solidny werk z gatunku "wołów roboczych". Myślę, że zegarmistrz nie powinien miec problemów z naprawą, a naprawić warto, bo widze, że zegarek w ładnym stanie, mechanizm porządny i pamiatka rodzinna. Powodzenia :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co oznacza Wehrmachtswerk wojskowy wermachtu ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co oznacza Wehrmachtswerk wojskowy wermachtu ???

To nie tak prosto.

Mechanizm ten był zaprojektowany wg wymogów armii niemieckiej i dopuszczony do stosowania w zegarkach służbowych.

Nie znaczy to jednak, że kazdy zegarek z tym mechanizmem był zegarkiem wojskowym - absolutnie nie.

Wehrmachtswerkami nazywa się zresztą całą gamę mechanizmów produkowanych przez AS-a ale taże Unitasa, GP i innych, które miały "błogosławieństwo" na montaż w służbówkach, ale były też wykorzystywane w zwykłych zegarkach "cywilnych". Inaczej były też określane jako "army movement"

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez maryshod
      Witam po weekendzie będę płacił przelewem za nowy zegarek co o nim myślicie? Warto? i czy jest wart swojej ceny?. Koszt to 2300 złotych

W linku można zobaczyć jak wygląda. https://www.amazon.co.uk/Rodania-Swiss-automatic-stainless-RS2504042/dp/B00SH51P68
      Zegarek męski Rodania Swiss RS2504042
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.