Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mece

Hampden Watch Co

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio sprzątałem strych i po dziadku znalazłem zegarek na rękę, niestety nie działa może ktoś wie co to za zegarek i gdzie mogę go uruchomić.

Przeszukałem różne fora i znalazłem nawet stronę HAMPDEN WATCH COMPANY, z tabeli wnioskuję że jest to przedział 1913 -1914 ale nigdzie nie ma wzmianki o zegarku na rękę.

Jesteście fachowcami stąd prośba o informacje na temat tej pamiątki?

post-43655-0-42863300-1358196044_thumb.jpg

post-43655-0-33160700-1358196173_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam że to pasówka ,bo znalazłem ten mechanizm ale tylko w zegarkach kieszonkowych,ale wygląda całkiem fajnie ,chcesz go tylko uruchomić czy odrestaurować?

Koszt uruchomienia zależy od tego co padło,sprawdź sam lub jeżeli nie czujesz się na siłach to tylko dobry fachman ci grozi ! ale chyba warto bo zegarek piękny!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, bardzo fajny Mc Kinley. Oczywiscie pasówka, ale ładna i z całą pewnością warta ożywienia

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasówka. Mozna ożywić jak jest, można również z powrotem przerobić na kieszonkę (pasowac powinna każda amerykańska koperta rozmiaru 16 z wycięciem na dźwignię (bo to chyba model z dźwignią??? - z reguły tak to było...)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z rozmów pamiętam że Dziadek dostał ją od swojego Ojca (ten z kolei często jeździł po świecie) i do śmierci Dziadka tykał.Próbowałem go nakręcić ale nie da rady może sprężyna? Nie mam zamiaru jej reperować bo mogę ją gorzej uszkodzić.Wolałbym ją powierzyć do naprawy profesjonaliście, za dużo wspomnień by leżała i nie tykała. Co do dźwigni to pomiędzy 4-5 jest coś w rodzaju blokady.Szybka jest plastikowa i dość porysowana ale nie chcę jej wymieniać wolałbym żeby pozostał w takim stanie jak jest.Chciałbym usłyszeć jak tyka.

Pozdrawiam

post-43655-0-54813500-1358459442_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos miał kombinowane przy balansie, bo górne łożysko (konkretnie nakrywka) nie jest oryginalne. Niemniej może oś jest dobra, kto go tam wie. Poruszaj nim takim ruchem obrotowym, zeby balans się zaczął ruszać. Jeśli będzie ładnie pracował, to moze wystarczy tylko wyczyścić, dać nową spreżynę i pójdzie. Jeśli nie będzie chciał pracować, a do tego cąły kiwa się na boki, to ma złamaną oś i większy kłopot.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Próbowałem go nakręcić ale nie da rady może sprężyna?

2. Co do dźwigni to pomiędzy 4-5 jest coś w rodzaju blokady.

3. Szybka jest plastikowa i dość porysowana ale nie chcę jej wymieniać wolałbym żeby pozostał w takim stanie jak jest.

1. Nie da rady bo się kręcia cały czas, czy nie daje się ruszyć koronką?

2. Po odciągnięciu i poruszeniu koronka wskazówki sie kręcą?

3. Chcesz żeby było porysowane szkło? Jesli nie chcesz wymieniać, to bez problemu da się wypolerować

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas nakręcania kręci się cały czas.

Wskazówki godziny i minut po odbezpieczeniu się kręcą stoi natomiast wskazówka na małej tarczy.

Pewnie można wypolerować i tak nie będę go nosił tylko na niego patrzył i słuchał.

Balans to to kółko po przeciwnej stronie koronki z małymi śrubkami? Jak przechylam zegarek na boki to mam wrażenie że jest urwane,nie zachowuje się na coś co ma podporę góra dół.Raczej luźno lata na boki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro kręci się w kółko to najpewniej walnięta spręzyna. To akurat pikuś. Gorzej, ze balans ma, jak piszesz, złamana oś. taką oś najtaniej będzie kupić an ebay'u, dorobienie jest znacznie droższe. Tylko potem trzeba jeszcze znaleźc kogoś, kto wymieni. No i warto jeszzce znaleźc mu dobre łożysko balansu, ale w tym to Ci akurat mogę chyba nawet pomóc :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinienem rozkręcać ale w sposób opisowy wszystkiego nie wytłumaczę.

Tak to wygląda jeśli chodzi o balans.

Jak widzę sprężyna to większe wyzwanie.

post-43655-0-19687200-1358527084_thumb.jpg

post-43655-0-56578700-1358527094_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak... oś do wymiany lub naprawy. Wiesz - kolega Safinowski z naszego Forum na pewno by Ci to naprawił, tylko ma odległe terminy. Ale to dosć standardowa robota, to może by ci pomógł :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adres znalazłem troszkę daleko, ale wielkie dzięki za pomoc w diagnozie. Zegarmistrz po opiniach super, kogoś takiego szukałem.

Jak myślicie jaki może być przypuszczalny koszt uruchomienia.Chciałbym wiedzieć na co mam się przygotować i czy już odkładać na kupkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oś... jeśli dorobienie nowej to ok 150zł, jeśli dorobienie czopa - jakieś 40 (?). Spręzyna - różnie, dok kilkudizesięciu złotych, plus czyszczenie, smarowanie i co tam jeszcze wyjszie. Myslę że powinno się w 300zł zamknąć... Zależy co tak naprawdę bezie do zrobienia...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od bardzo niedawna zacząłem przygodę z zegarkami...tuż przed Świętami Bożego narodzenia kupiłem na ryneczku zegarek jak na zdjęciach. Zaryzykowałem, ponieważ wizualnie bardzo mi się podobał, a niestety nie był na chodzie. Z numeru wynika, że jest on z roku 1912. Po wizycie u zegarmistrza okazało się, że zegarek odżył, wymieniłem szkiełko i dokupiłem pasek. Właśnie dzisiaj go odebrałem i wylądował już na ręce. 

post-67863-0-76926100-1390393347_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny McKinley - gratulacje nabytku

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny mechanizm :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ladna tarcza i werk ale ja bym uwazal z jego noszeniem i byl bardzo delikatny

bo one nie maja incabloc anti-shock wiec os balansu moze sie polamac.

If your watch is not ticking I will make it tock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.