Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Mateusz_szczurek

Kulejący zegar kominkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz_szczurek

Próbowałem doregulować nieco szybkość chodu zegara kominkowego po generalnym remoncie zegarmistrzowskim, i po ponownym założeniu wahadła zegar zaczął "kuleć" (zamiast tik-tak-tik-tak robi tiktak-tiktak-tiktak). Chodzi dobrze jak się podłoży książkę z jednej strony.

Nie jest to maszynka łatwa w transporcie, a zegarmistrz tłumaczył mi (nie zrozumiałem niestety) jak bez rozkręcania wyregulować wychwyt, żeby nie kulał. Czy ktoś wie jak to zrobić?

Jestem w pracy, więc zdjęcie może być dopiero wieczorem, ale może sprawa jest typowa - wahadło dynda się na jakby dwuczęściowym zawieszeniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość czyzykpl

Witam

Sprawa jest dosyć prosta, ale wymaga "delikatnych palców"

Wychwyt zegara poączony jest ramieniem z zawieszeniem wahadła. Tyle teorii. Trzeba dwoma palcami unieruchomić wychwyt (w położeniu centralnym aby nie uszkodzić koła zębatego) i lekko naciskając na ramię przesunąć je na osi (jest przegub). W którą stronę zależy od strony podłożenia książki.

Ale DELIKATNIE !!!

Metoda na słuch jest najlepsza bo można ustawić zegar w miejscu gdzie ma stać (niekoniecznie poziomym).

Na początku chodzą idealnie... ale tyłem do właściciela. Trochę cierpliwości.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz_szczurek

Wielkie dzięki za odpowiedź. Dla pewności spytam jeszcze - chodzi o ruch zawieszenia wahadła poprzeczny do płaszczyzny wahania (tzn bliżej-dalej od tarczy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz_szczurek

Hmm - fakt, że zegar zaczął kuleć przy zdejmowaniu i zakładaniu wahadła sugeruje, że sugerowane rozwiązanie jest właściwe. Kłopot w tym, że nie za bardzo mogę popchnąć/pociągnąć to zawieszenie wahadła. Nie chcę nic robić na siłę, ale w przód-tył to wcale nie chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wielkie dzięki za odpowiedź. Dla pewności spytam jeszcze - chodzi o ruch zawieszenia wahadła poprzeczny do płaszczyzny wahania (tzn bliżej-dalej od tarczy)?

Przepraszam że się dołączam - być może dostałeś podpowiedź innymi kanałami lub sam rozwiązałeś problem.

Chodzi oczywiście o regulację w płaszczyźnie wahań.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz_szczurek

Dziękuję, tak, dostałem podpowiedź i zegar już nie kuleje. Kłopot w tym, że chodzi teraz jedynie przez ok. 20min, potem staje (jest po generalnym przeglądzie - dobrze, że jest gwarancja...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...

Jak mawiał mój ojciec, przez telefon strasznie kiepsko widać :)

Jeżeli uprzednio przykładałeś siłę do widełek w kierunku poprzecznym do płaszczyzny wahań, mogłeś rozregulować wychwyt. Mam nadzieję, że zegarmistrz ma poczucie humoru.

BTW: mistrz, który pozwalał mi czasem "poczeladnikować", zegary wahadłowe oddawał klientom z odłączonym wahadłem i odpowiednim instruktażem.

Jeżeli klient należał do gatunku "pani starsza z koczkodanem na głowie, do rachunku podająca personalia męża nieboszczyka", konstruował łatwo usuwalną blokadę z tektury.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.