Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Jercy

jak uregulować bicie w zegarze kominkowym Mauthe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jercy

Witam!

Kupiłem stary zegar na Allegro, ale gdy przesyłka leżała na poczcie nastąpiła zmiana czasu. Zegar wybijał o jeden gong mniej, od sprzedającego otrzymałem informację aby podczas wybijania pełnej godziny szybko przekręcić dużą wskazówkę o obrót poprzez 12. Chyba coś namieszałem bo teraz gong wybija o dwa uderzenia więcej! Jakie są zasady regulacji bicia zegara mechanicznego ? Czy znajdzie się ktoś na tym forum kto mi pomoże? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się iż powinna być na górze mechanizmu dźwigienka uruchamiająca mechanizm bicia - należy tyle razy wywołać bicie aż dojdzie do tego odpowiedniego. A jeśli nie ma tej dźwigni to można ewentualnie zdjąć wskazówki i przestawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jercy

OK dzięki za podpowiedź !!! faktycznie w górnej części jest taka dźwigienka po naciśnięciu której wybijają gongi - spróbuje coś z tym zrobic !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jercy

No tak, zrobiłem parę testów ale nie udało się. Po kolejnym naciskaniu zapadki zauważyłem że zegar wybija co raz mniejszą ilość gongów więc ustawiłem go tak że wybił o jedną mniej niż godzina która nastąpi, jednak nic to nie dało, gdy nadeszła 6 znów wybił o 2 więcej. Słyszałem od kogoś innego że można cofnąć powoli dużą wskazówkę minutową ale co to da jeżeli równocześnie cofa się duża ? jeżeli cofnę wskazówkę o dwa obroty to z 6 będę miał 4. Czy podczas tych wszystkich operacji ze wskazówkami zegar powinien chodzić czy go zatrzymać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo zależy od tego czy mechanizm bicia w tym zegarze jest typu zapadowego czy grzebieniowego. Kiedyś już było na ten temat. Ja osobiście bym wskazówki minutowej w życiu nie cofał bo można uszkodzić lub powyginać zapadki uruchamiające bicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jercy

Zegar ma prawdopodobnie mechanizm zapadkowy, z tyłu ma wachadło. Prosiłbym o poradę - być może zrobiłem błąd ale cofnąłem powoli dużą wskazówkę /ktoś na forum mówił że zegarmistrz tak radził/, no i chyba się doczekałem - zegar co kilkanaście minut zatrzymuje się, ale trudno, dalej juz nie będę cofał. Proszę tylko o informację jak prawidłowo powinno się zmniejszyć bicie o dwa gongi nie rozbierając zegara bo u zegarmistrza zapłacę wtedy tyle co kosztował sam zegar :). [/img][/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jonek

Witam. Zdecydowanie odradzam cofanie wskazówek . Jeżeli musimy to tylko do przodu zgodnie z kierunkiem chodu. Inaczej możemy doprowadzić do uszkodzenia zegara. Na priva już odpisałem jak sobie z tym kłopotem poradzić. W wielkim uproszczeniu: Jeżeli bicie jest prawidłowe tzn . wybija godziny rosnąco we właściwej kolejności czyli np 1raz ,2 razy ,3 razy itd to wystarczy tylko po wybiciu najbliższej godziny np 8 przestawić małą wskazówkę na tę właśnie godzinę. Mała wskazówka jest umieszczona stożkowo na tulei więc nie ma problemu z jej przestawianiem . Jeżeli wraz z jej przestawianiem obraca sie nam większa minutowa wskazówka to wystarczy ustawić wskazanie zegara na pełną godzinę ( po to aby łatwiej było póżniej włożyć wskazówkę minutową na jej właściwe miejsce ). Pamiętać należy że właśnie wskazówka minutowa była ustawiana na 12 - unikniemy wtedy dodatkowych kombinacji( pomyłek) przy właściwym ustawianiu. Teraz tylko wystarczy odkręcić nakrętkę( lub zdjąć zawleczkę ) na ośce minutowej , zdjąć wskazówkę minutową, pociagnąć do siebie ( poluzować na ośce wskazówkę minutowa na tyle że jej obrót nie będzie powodował ruchu ośki minutowej (z kwadratem), lub najprościej zdjąć ją ( wskazówkę godzinową i ustawić na właściwe miejsce - zgodne z biciem. Teraz tylko wystarczy docisnąć wskazówkę godzinową tak aby się nie przestawiła, założyć minutowa , zawleczkę lub nakrętkę i powinno być ok. Operację tą wykonujemy przy zatrzymanym mechaniżmie. Myślę że nie powinno być kłopotu z tym przestawieniem. Pozdrawiam Jonek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jercy

Dzięki za odpowiedź i poradę !!! Mój zegar jest 5-cio strunowy i wybija dźwięki typu bim-bam (podwójne) ale postąpiłem jak napisałeś czyli gdy zegar wybił dwa gongi przesunąłem małą wskazówkę z 12 po za drugą godzinę zgodnie z ruchem a następnie dużą wskazówką kręciłem tyle razy aby z powrotem dojść do pozycji przed godz. trzecią i udało się !! zegar od 3 zaczął poprawnie wybijać gongi !! Jeszcze raz dzięki za pomoc ! Pozdrawiam, Jarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.