Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kamieniev

Złota DOXA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od dawien dawna w posiadaniu mojej familiady jest takowa DOXA:

img0039ru.th.jpg

img0036lrn.th.jpg

img0041wwr.th.jpg

Zegarek jest złoty - na deklu wybite jest 18K oraz próba 0,750. Z tego, co wiem, zegarek jest w posiadaniu mojej rodziny od samego początku jego istnienia - jest to zegarek mechaniczny, dziś go sprawdziłem i działa normalnie, dodatkowo pięknie tykając.

Niestety, jako staruszek ma swoje wady i na pewno zostanie oddany do zegarmistrza na solidny przegląd - do wymiany pewni będzie szkło, bo na całej średnicy ma pęknięcie.

Proszę o informację, jaki jest to model i czy warto bawić się w jego restaurowanie? Doprowadzę go do porządku i tak, w szczególności na jego historię, ale bardziej chodzi mi o koszt wymiany szkła, przeglądu, itp.

Uprzedzając pytania, nie mam bladego pojęcia, jaką ma średnicę i nie otwierałem dekla - zrobię to w najbliższym czasie, bo dziś nie miałem możliwości.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie warto zadbać o ten zegarek, bo jest pamiątką rodzinną no i zawsze to złota doxa ;)

Wymiana szkiełka to niewielki wydatek - rzędu 10-30zł.

Serwis mechanizmu - zalezy od zegarmistrza, ale w tym wypadku to rzędu 80-150zł, a może sie trafic jeszcze taniej.

Do tego warto odświeżyc kopertę - to mozesz spokojnie sam zrobić, lub za niewielka odpłatnością zlecic zegarmistrzowi.

Po zainwestowaniu 100-200zł zegarek powinien nabrac blaqsku i chęci do zycia przez kolejne lata. Powodzenia

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur - dzięki za szybką odpowiedź - zamierzam jeszcze zmienić teleskopy i domówić jakiś ładny paseczek, bo niestety w zestawie nie zostało się nic poza tym, co widać na fotkach.

Szczerze powiedziawszy myślałem, że wymiana szkła będzie stanowiła największy koszt, ale jak widać jednak serwis :rolleyes:

DOXA na pewno pójdzie do renowacji, głównie, jak pisałem, przez wzgląd na jej rodzinną historię :wub:

A czy jesteś w stanie po tych skromnych fotkach zidentyfikować jaki to model, czy będę się musiał dobierać do jej wnętrza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.