Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

machina

Potrzebuję pomocy przy zegarku Zenith

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarek ten dostałem od mamy w prezencie, ale już na wstępie powiedziała, że jak będę chciał to mogę go sprzedać. Uszkodzone było w nim (jeśli dobrze pamiętam nazwę) wahadełko. Kiedyś za małolata dorwałem ten zegarek i zacząłem ustawiać datę kręcąc godzinami doba za dobą aż zaczął się ślizgać. Mój zegarmistrz z Wałcza moim zdaniem młody świetny fachowiec za niewielkie pieniądze wsadził mi oryginalną używaną część i działa super. Problem jest jeszcze z bransoletą. Od razu sprostowanie do postu kiedy kiedyś wyczytałem. W Polsce nie ma serwisu ani oddziału Zenitha. Po prostu Aparat ma licencję na pewne sprawy a to nie to samo. Jak wejdzie się na stronę oficjalną to tam jest wykaz wszystkich placówek i w Polsce nie ma żadnej. No więc napisałem kilka maili do serwisów w Niemczech i od jednego otrzymałem odpowiedź, że kupię skórzaną bransoletę za 300 euro. Niestety dla mnie to trochę zbyt duży wydatek. Druga sprawa to, że nie podoba mi się zegarek bo - podstawowa wada - jest pozłacany. Co prawda ładnie pasuje do ręki, ale wolałbym go sprzedać i kupić za część uzyskanych pieniędzy kupić jakiś ciekawy nabytek na flohmarku niemieckim. Kiedyś widziałem kilka ciekawych zegarków za świetne ceny. Czy ktoś pomógł by mi na ebay czy gdziekolwiek indziej albo posiada oryginalny pasek do takiego zegarka? Czemu oryginalny? Chyba żeby nie stracił na wartości, żeby lepiej się prezentował? Druga sprawa jak wycenić tai zegarek bo to jeszcze stary model z początków Zenitha. Trzecia sprawa jak go sprzedać bo to nie łatwa sprawa?

DSC03506.JPG

DSC03507.JPG

DSC03508.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiedziałem się, że ten model jest bardzo stary z początków Zenitha. Niestety nie znalazłem żadnych dokładnych informacji na jego temat. Nikt też takiego modelu nie sprzedaje na żadnym portalu aukcyjnym (przynajmniej ja nie znalazłem). Jako, że tutaj jest wielu fachowców może znajdzie się ktoś kto posiada literaturę w której to będą informacje na temat tego zegarka. Ponawiam pytanie o pasek....może ktoś ma do sprzedania używkę albo wie gdzie kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Któż Ci takich sensancji naopowiadał?

Nie z zadnych początków produkcji, tylko z lat 70-tych.

Model Port Royal Automatic.

W srodku powinien byc werk 49.0 czyli ETA 2892.

A znaleźć taki model w celach porównania czy zorientowania sie w cenie raczej trudno nie jest.

Masz TU i TU tak na szybko

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Któż Ci takich sensancji naopowiadał?

Nie z zadnych początków produkcji, tylko z lat 70-tych.

Model Port Royal Automatic.

W srodku powinien byc werk 49.0 czyli ETA 2892.

A znaleźć taki model w celach porównania czy zorientowania sie w cenie raczej trudno nie jest.

Masz TU i TU tak na szybko

Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Jeśli chodzi o model który podałeś to tyle odczytałem z zegarka. Niestety żaden z podanych zegarków nie jest tym modelem bo tego typu podobnych również znalazłem kilka w różnych cenach, na ten co ja mam jeszcze nie trafiłem. Co do mechanizmu to nic mi to nie mówi, ale cenna wskazówka. Jeszcze raz dziękuję i będę wdzięczny, za inne informacje. Cały czas rozważam sprzedaż, ale nie jest to cel nadrzędny. W tej chwili szukam również skórzanego paska oryginalnego i znalazłem na ebay. Co prawda po zamierzeniu z oryginalnym różni się szerokością od koperty 0,5mm od oryginału (węższy więc wejdzie), ale również jest szerszy od zapinki więc mojej pozłacanej tam nie wsadzę. Tak czy siak lepszy niż ten mój zniszczony. Kupię o ile cena końcowa będzie przystępna bo nowy z serwisu w Niemczech 300 euro zawołali.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym się różni ten, który podałem od Twojego?

Nr na deklu oznaczający model ten sam 20.0010.490/495.

Moim zdaniem kupno paska za 300E mija sie z celem, ale to Twoja decyzja. Ja bym dobrał jakiś fajny pasek i przełożył klamerkę

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie ten drugi jest podobny różnicy się tyko kolorem tarczy. Nie pisałem, że chcę kupić pasek za 300 euro tylko za tyle mi zaproponowano. Napisałem, że znalazłem na ebay, ale za ile wylicytuje tego jeszcze nie wiem. A może orientujesz się czy oryginalne pudełko do takiego zegarka idzie dostać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko idzie dostać - kwestia kasy, czasu i szczęścia. Przy czym akurat do Zenithów jest stosunkowo trudno o akcesoria, ale się trafiają

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich miołośników zegarów i zegarków . Z powyższych postów wnioskuję , że wiedza posiadana przez niektórych jest olbrzymia . Proszę więc w miarę możliwości o pomoc . Posiadam Zegarak ZENITH , o którym nie wiem nic poza tym , że chyba ma kilka lat . Nie ma oryginalnej tarczy , jednak jest na chodzie . Nie mogę nigdzie znaleźć bliźniaczego werku . Chciałbym się dowiedzieć więcej o tym modelu . Z postu poświęconego chronologii , po numerach wychodzi ,że moja sztuka jest z okolic 1913 r. Czy to prawda???? Miałby 100 lat . Numer wybity to 1377511. Dołączam zdjęcie

post-62561-0-99177500-1369685164.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich miołośników zegarów i zegarków . Z powyższych postów wnioskuję , że wiedza posiadana przez niektórych jest olbrzymia . Proszę więc w miarę możliwości o pomoc . Posiadam Zegarak ZENITH , o którym nie wiem nic poza tym , że chyba ma kilka lat . Nie ma oryginalnej tarczy , jednak jest na chodzie . Nie mogę nigdzie znaleźć bliźniaczego werku . Chciałbym się dowiedzieć więcej o tym modelu . Z postu poświęconego chronologii , po numerach wychodzi ,że moja sztuka jest z okolic 1913 r. Czy to prawda???? Miałby 100 lat . Numer wybity to 1377511. Dołączam zdjęcie

Model wygląda mi na pasówkę z mechanizmem starego zegarka kieszonkowego. Mechanizm może być z 1913 roku, chociaż datowanie Zenithów po numerze seryjnym jest szacunkowe i bardzo niedokładne, koperta natomiast wygląda mina lata 50-te.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem też takie podejżenia , że ktoś kiedyś rzeźbił i coś wyrzeźbił . Dzisiaj byłaby to profanacja .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.