Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Karagirl

Seiko bell-matic 17 Jewels

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Ostatnio do mojej kolekcji dołączył Seiko bell-matic na 17 kamykach:-) jest to pierwszy Seiko w mojej kolekcji stąd mam pare pytań oraz wątpliwości:-)

Chciałam coś znaleźć na temat tego zegarka ale niestety nic na temat tego konkretnego modelu nie znalazłam:-/ Z tego co zdążyłam się zorientować to jest sporo Seikaczy z budzikiem;-)

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Proszę o garść informacji:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Twój egzemplarz jest z 1975 roku. Mechanizm 4006 17- kamieniowy, czyli ten populariejszy, wyżej cenione są oczywiście 27j. Ładnie zachowany, ważne jest, że ma oryginalną bransletę. Przyciskiem na godzinie 2 włączasz budzik poprzez wyciągnięcie, jak wciskasz to zmienia się dzień miesiąca. Dzień tygodnia nie ma szybkiej zmiany. Alarm nakręcamy w 1 pozycji koronki, w drugiej ustawiamy, w 3 ustawiamy czas bieżący.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie da sie "wcisnac" tej koronki na 2 godzinie, wyciągnąć jak najbardziej ale daty nie zmienia:-/ oprocz bransolety mam jeszcze oryginalne pudełko:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to podskocz na Belgradzką do p. Krzysztofa, do serwisu Seiko., na pewno pomoże bo zna ten mechanizm i powinien mieć częsci. Fajny okaz, gdzie trafiłaś?

Spróbuj zrobić coś takiego. Przejedź kilka razy manualnie wskazówkami do przodu o 24h i zobacz wtedy czy zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienia sie jedynie dzien tygodnia. Mam wrazenie, ze koronka od budzika ta na 2 jest nieoryginalna... W innych bell matic-ach wyglada bardziej jak przycisk u mnie ewidentna koronka;-) troche "lata", jest luźna... Podjade może nawet jutro o ile zakład będzie otwarty:-) dorwałam go na Alledrogo;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat części można dostać na ebayu lub na forum Seiko. Alarm działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa;-) dziś mnie obudził nawet;-P

Jak cenowo stoi taka koronka? Zaraz będę sama szperać ale moze sie orientujesz?:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta koronka faktycznie wygląda na ciut za małą i powinna wyglądem przypominać przcisk. Ale to da się wyklepać ;) Jakie wieści?

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jade na Belgradzką dopiero jutro:-) jak tylko się czegoś dowiem to dam znać:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj przy okazji jak tam mój niebieski KS ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

upolowany na alle? miałem go łapać, ale przespałem. gratulacje.

Co do koronki na drugiej, to nie spotkałem się z innym, który miałby tam koronkę, a nie przycisk. Ale tu akurat Filip dysponuje odpowiednią wiedzą.

edyta: poszedł w takiej cenie, że ze dwie noce nie spałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha, też się nad nim zastanawiałem ;), gratulacje ładna sztuka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.