Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

czr

Serwis CERTINA/SG - ekspertyza "na odwal się"?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie i proszę o sugestię:

Około pół roku temu zakupiłem ten oto zegarek:

2317525_1.jpg

(C001.410.16.037.01).

Jakiś miesiąc temu sam z siebie zatrzymał się, po wyciągnięciu koronki i przestawieniu wskazówek ruszył. Sytuacja powtórzyła się po ok. tygodniu, z tą różnicą że wskazówka sekundy lekko drgała z częstotliwością jednej sekundy. Oddałem zegarek na gwarancję - i tu znowu pojawia się problem - "zegarmistrz ze swatch group" stwierdził że bateria do wymiany, a przecież zegarek, a raczej jego mechanizm, posiada funkcję EOL - przy niskim poziomie baterii wskazówka sekundy przeskakuje o 2 sekundy na raz co nie miało miejsca. Koszt wymiany baterii + GRATISOWA :o! wymiana uszczelki dekla to 70zł.

Co sugerujecie zrobić w tej sytuacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienić baterię i uszczelkę.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Wymienić baterię i uszczelkę.

Nic innego chyba nie pozostaje :D, ale dlaczego usługa jest płatna, jeśli kolega napisał, że oddał na gwarancji? Chyba o to mu chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Bateria nie podlega gwarancji.Dobre firmy gwarantują jednak,że w przypadku rozładowania baterii w ciągu 6 mcy-darmową wymianę na nową .Wiadomo,że zegarki leżą na półkach latami(i kwarce zwykle "chodzą)".Nic dziwnego,że klienci często zaraz wymieniają baterię.Nie wiem jak jest z uszczelkami.Tzn nie wiem,czy każde otwarcie zegarka= wymianie uszczelki.No i droga ta uszczelka.:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Bateria nie podlega gwarancji.

To zależy od gwaranta i zasad gwarancji, nie pamiętam zasad panujących w SG dlatego zapytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi o to czemu wymiana baterii jest płatna - tą informację mam w instrukcji zegarka. Chodzi mi o to, czemu zegarek zatrzymuje się a po przestawieniu wskazówek rusza dalej, i czemu, jeżeli to wina baterii, nie uaktywniła się funkcja EOL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Może to nie jest wina baterii, bo tak jak pisałeś już wcześniej mechanizm Twojego zegarka, czyli ETA F06.111 ma EOL. Jeśli więc byłaby to bateria, sekundnik przeskakiwałby 4 sekundy, a nie jedną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, użytkowałem na co dzień Certinę DS (EOL) przez 20 lat. W tym czasie kilka razy wymieniłem baterie u zegarmistrza. Raz, niedługo po wymianie (zegarek miał ~10 lat) zegarek zatrzymał się, mimo nowej baterii. Kolejna wizyta i werdykt > zestarzał się smar. Po przekonserwowaniu zegarek chodzi bez problemu do dziś. Może u Ciebie zdarzyło się coś podobnego. Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, użytkowałem na co dzień Certinę DS (EOL) przez 20 lat. W tym czasie kilka razy wymieniłem baterie u zegarmistrza. Raz, niedługo po wymianie (zegarek miał ~10 lat) zegarek zatrzymał się, mimo nowej baterii. Kolejna wizyta i werdykt > zestarzał się smar. Po przekonserwowaniu zegarek chodzi bez problemu do dziś. Może u Ciebie zdarzyło się coś podobnego. Pzdr.

Witaj, dzięki za rzeczową odpowiedź.

Wymieniałeś baterie tylko u zegarmistrza, czy jak był jeszcze na gwarancji to w serwisie Certina/SG?

Zegarmistrz wymieniał Ci uszczelkę? Dekielek w Twojej Certinie DS jest wciskany czy zakręcany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez pierwsze 10 lat u zegarmistrza, potem sam :). Bateria wystarczała na ok. 3 lata (regularnie), tak więc z tego co pamiętam pierwsza wymiana była już po gwarancji. Co do uszczelki, hmm ... niezbyt pamiętam, jeśli była wymieniona to raz, przy tej konserwacji. BTW, dość często myłem zegarek pod bieżącą wodą - jest szczelny. Dekielek jest wciskany. Pzdr.

edycja: spytam z ciekawości - z którego roku jest Twój zegarek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edycja: spytam z ciekawości - z którego roku jest Twój zegarek ?

A jak mogę to sprawdzić? Dodam, że w chwili obecnej nie mam dostępu do zegarka i karty gwarancyjnej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne jest to w jakiś sposób zakodowane w numerze seryjnym, ale nie wiem jak to rozszyfrować :) > może zegarmistrz, a może ktoś z Forum ? Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.