Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

grg1285

wadliwy(?) chronograf w timexie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj kupiłem zegarek Timex T2N592 i mam pewien problem w działaniem chronografu a konkretnie z jego zatrzymaniem. Uruchomiłem chronograf, działają 2 tarcze (sekundowa i minutowa), kiedy chcę zatrzymać chronograf to zatrzymuje się wskazówka sekundowa ale nie w tarczy chronografu a ta z mechanizmu "głównego", ponadto wskazówka 1/20 sekundy uruchamia się tylko kiedy nacisnę przycisk uruchomienia chronografu i zatrzymuje się ponownie po wyzerowaniu. Czy jest mi w stanie ktoś powiedzieć czy jest to coś co mogę naprawić u siebie czy raczej powinienem oddać zegarek na gwarancję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie pogubiłeś się przypadkiem w obsłudze tego zegarka ?

i to co dla Ciebie jest startem stopera jest jego rzeczywistym zatrzymaniem ? z opisu wszystko na to wskazuje, że robisz odwrotnie, niż Ci się wydaje

normalny duży sekundnik w trybie pokazywania i mierzenia czasu (godziny) stoi cały czas na godzinie 12

po uruchomieniu stopera, zaczyna się dopiero przemieszczać wokół tarczy

więc wydaje mi się, że uruchomiony masz cały czas stoper, a gdy chcesz go wystartować to tak naprawdę go zatrzymujesz!!!

dodam jeszcze, że stoper startuje i zatrzymuje górny przycisk

dolny go resetuje

uruchomienie stopera górnym a zatrzymanie dolnym powoduje, że stoper cały czas pracuje, ale mierzy w tle drugi subczas (czyli różnicę między pierwszym a drugim zawodnikiem na mecie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie pogubiłeś się przypadkiem w obsłudze tego zegarka ?

i to co dla Ciebie jest startem stopera jest jego rzeczywistym zatrzymaniem ? z opisu wszystko na to wskazuje, że robisz odwrotnie, niż Ci się wydaje

normalny duży sekundnik w trybie pokazywania i mierzenia czasu (godziny) stoi cały czas na godzinie 12

po uruchomieniu stopera, zaczyna się dopiero przemieszczać wokół tarczy

więc wydaje mi się, że uruchomiony masz cały czas stoper, a gdy chcesz go wystartować to tak naprawdę go zatrzymujesz!!!

dodam jeszcze, że stoper startuje i zatrzymuje górny przycisk

dolny go resetuje

uruchomienie stopera górnym a zatrzymanie dolnym powoduje, że stoper cały czas pracuje, ale mierzy w tle drugi subczas (czyli różnicę między pierwszym a drugim zawodnikiem na mecie)

to co napisałeś faktycznie sugeruje że pogubiłem się w obsłudze (błagam niech nikt tego nie komentuje ;) ), ale dalej dziwne wydaje mi się że zamiast dużego sekundnika pracuje mały sekundnik (ale to może wynika z tego że gdybym chciał skorzystać z tachometru to odczyt byłby utrudniony). rozumiem tez że to że wskazówka 1/20 sek. nie działa podczas "normalnej" pracy stopera jest normalne tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak teraz dobrze wszystko rozumiesz - dużo osób się na tym przejeżdza

taki urok chronografu, rzadko występują zegarki, gdzie wskazówki pracują tak jak Ty tego oczekiwałeś (są to naprawdę wyjątki od normy i nawet nie potrafiłbym Ci na szybko podać takiego przykładu z rękawa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.