Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jazzband

zegarek binarny

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawostka dla miłośników nowoczesnych technologii:

tokyo-flash-binary-1000100101.jpg

"Japońska firma TokyoFlash (http://www.tokyoflash.com/viewwatch148H1sci-fi-watch.html) zaprezentowała ciekawy binarny zegarek.

Zegarek 1000100101

Model o nazwie 1000100101 przypomina swoim wyglądem urządzenie z lat 60-tych ubiegłego wieku. Binarny zegarek zamknięto w metalowej obudowie, którą przymocowuje się do nadgarstka za pomocą skórzanego paska.

Urządzenie wyposażono w 31 diód LED wyświetlający czas, datę oraz dzień tygodnia.

Mimo że zegarek reklamowany jest jako urządzenie binarne, nie prezentuje on czasu w tej postaci. Liczba zapalonych zielonych, czerwonych i żółtych LED oznacza, odpowiednio, godziny i minuty. Tak więc zapalenie się trzech czerwonych diód oznacza godzinę trzecią. Dwie zielone oraz siedem żółtych, to 27 minut po tej godzinie, itd.

TokioFlash sprzedaje swój zegarek za 9800 jenów,"

źródło:www.digitalpc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swego czasu było tego dziadostwa na allegro w milionach typów i rodzajów - niektóre nawet ciekawe - jakaś wyprzedaż posezonowa z japonii - nawet chciałem jakiegoś ciekawego kupić - ale cena ~700zł skutecznie mnie odstraszyła

p0zdrawiam

p0li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:shock: Ile?? 700 zeta. Hmmm. Chyba zrobie sobie prawdziwy binarny. Tak dla jaj. Tylko wyprowadzenie z bramek na diody bez zadnego ukladu dostosowujacego te zerojedynki do zjadliwej postaci. Gdzies schemat nawet w necie byl.

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dobrze poszukasz to u mnie na stronie w dziale zegarki jest troche linków do m.inn. takich zegarków

ale kokopie drogi - miałbym dla ciebie prawdziwe wyzwanie - przez duże w

zrobić naręczny zegarek na lampach nixie :)

i nie mówcie mi że już jest - bo wiem o tym :)

p0zdrawiam

p0li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj. Calkiem zmieniam post. Moze nikt nie zdazyl przeczytac starego 8) Chodzi o te lampy :D

Dlaczego nie? Mozna by kiedys pokombinowac. Tylko ze ja w projektowaniu elektroniki noga. Jakiegos gotowca trzeba mi 8)

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko ze ja w projektowaniu elektroniki noga. Jakiegos gotowca trzeba mi 8)

gotowca jako robionego przez jakąś fabrykę nie znajdziesz - jak chcesz poczytać połaź po mojej stronie w dziale zegarków - sa tam różne dziwadła - taki działający na rękę wygląda mniej więcej tak:

post-565-0-93263600-1330633140.jpg

post-565-0-05112100-1330633142.jpg

p0zdrawiam

p0li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.