Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dommir

Notebook

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do znawców tematu, jakiego notebooka z matrycą 17" moglibyście polecić. Cena do ok.7 tys.

Pozdrawiam

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Mam pytanie do znawców tematu, jakiego notebooka z matrycą 17" moglibyście polecić. Cena do ok.7 tys.

a moge spytac po co Ci taka duza matryca w notebooku? do pracy biurowej zbedne, wiekszy pobor energii i wiekszy ciezar

do prac biurowych zdecydowanie polecilbym Lenovo seri "T", ale jezeli zalezy Ci na duzej matrycy/grafice i nieco niszej cenie to chyba lepiej celowac w Toshibe... albo moze Mac'a? :lol: wystrzegaj sie HP, Aristo, Fujitsu-Siemens, CA i innych mniej znanych marek- w tym przypadku zdecydowanie warto zaplacic za firme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie maca Pro. 17" procesor Intel core duo i możliwość instalacji Windows.

Jeżeli chodzi o jakość, cichą pracę to nie ma konkurencji. Z szybkością pracy też niewiele maszyn mu podskoczy.

Pzty tym jak na 17" jest dosyć przenośny i długo pracuje na bateriach, a tego o konkurencji powiedzieć się nie da.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Toshiba i oczywiście HP - niby dlaczego trzeba się go wystrzegać?

Lenovo -faktycznie "super" firma, "lepsza" od HP :wink: :lol:

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A ja nie polecam "Maka" jeżeli chcesz korzystać z Windows. No bo jaki sens ma emulowanie środowiska :?: :roll:. Jeżeli ktoś chce korzystać z Apple, to na pewno nie po to by korzystać z systemu firmy Microsoft. Polecam notebooka IBM/Lenovo - seria "T" lub "R", warto też wziąć pod uwagę sprzęt firmy Dell i HP - seria Pavilion świetnie się sprzedaje. Co do procka, to polecałbym Intel Core 2 Duo, bo czyta rozkazy 64-bitowe. Co do matrycy 17'' w notebooku - moim zdaniem to przerost formy nad treścią. Wystrzegaj się Acera.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lenovo -faktycznie "super" firma, "lepsza" od HP

HP się nie umywa do Lenovo.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
HP się nie umywa do Lenovo.

Pod jakim względem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lenovo brzmi fajniej.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Lenovo -faktycznie "super" firma, "lepsza" od HP :wink: :lol:

Lenovo to z pewnością firma lepsza od HP. Niektórzy twierdzą, że również Dell wysiada przy Lenovo. A teraz uzasadnienie - Lenovo wcześniej nie wytwarzało żadnych notebooków pod swoją marką. Cały sprzęt był wytwarzany na potrzeby firmy IBM. IBM wiadomo - klasa sama dla siebie. Później Lenovo kupiło dział kompów od IBM wraz ze wszystkimi projektami, prawami do marki (mogą używać logo IBM) itd.. Seria "T" notebooków to sprzęt przy którym każdy HP wysiada. W aspektach użytkowych, jakości wykonania "T" jest nie do pobicia. Warto chociażby wspomnieć o modelu T60 w którym producent zastosował obudowę magnezową, wzmocnioną konstrukcję, pod klawiaturą znajduje się specjalny system kanałów odprowadzających płyny - możesz na przykład wylać na klawiaturę wodę i nic złego z notebookiem się nie stanie. Warto też wspomnieć o systemie zabezpieczenia dysku przed uszkodzeniem (gdy notebook upadnie na podłogę), solidnych zawiasach wykonanych z metalu itd.. Długo by można o tym gadać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...No bo jaki sens ma emulowanie środowiska :?: :roll:.

O czym ty piszesz, jaka emulacja ?

Chyba nie za bardzo jesteś w temacie.

Mac obecnie jest maszyną opartąna Intelu i ma procesory Core2 Duo - Windows działa na nim w normalnym, natywnym trybie.

Można używać obu systemów niezależnie na oddzielnych partycjach.

Mam w domy dwa Mac-i, na jedego, używanego przez żonę zamówiliśmy z fabrycznie pre-instalowanym Windows XP i MacOS.

Dla porównania służbowo używam Lenowo T60 na core 2 duo ( moja firma jest partnerem i autoryzowanym serwisem IBM i Lenovo ) powiem tyle, Mac go zostawia w tyle, jeżeli chodzi o ergonomię, design, szybkość. A co do jakości wykonania, materiałów i designu, to niestety daleko innym producentom.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lenovo brzmi fajniej.

:lol: No fakt i łatwiej wymówić.

A na poważnie, to jeśli porównamy IBM i HP, to tak naprawdę mają te same wady jak i zalety (prawie). Co do Lenovo obecnie jakoś im nie ufam po tym jak IBM wycofał się z kontroli jakości (oczywiście stwierdzenie bardzo uproszczone, bo Lenowo wykupiło okresowo prawo do nazwy po tym jak IBM wycofał się z produkcji notebooków, przez jakiś czas nazwa była podwójna, teraz zostało tylko Lenovo w większości przypadków)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Warto chociażby wspomnieć o modelu T60 ...

Tak wspomnieć.

Jakość Thinkpad'ów serii T, Lenovo utrzymało przez rok. Obecna seria T to już tylko cień starej.

Inne materiały, nie ma już tej IBM-owskiej bezkompromisowej obsesji na punkcie jakości. Chociaż szybkość i matryce dalej są OK.

Mam ostatni model T, 14-sto dniowy, akurat nadszedł czas wymiany i nie jestem zachwycony jakością obudowy w porównaniu z IBM serii T.

To samo z PC Lenovo, naprawdę nie pasują do dawnego IBM-a.

To jak stary i mowy mercedes. W starych modelach widaćbyło engineering włożony w każdy detal, Lenowo to już tylko chińczyk. Nie kupują już od IBM-a myśli technicznej.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Co do Lenovo obecnie jakoś im nie ufam po tym jak IBM wycofał się z kontroli jakości (oczywiście stwierdzenie bardzo uproszczone, bo Lenowo wykupiło okresowo prawo do nazwy po tym jak IBM wycofał się z produkcji notebooków, przez jakiś czas nazwa była podwójna, teraz zostało tylko Lenovo w większości przypadków)

Nie martwiłbym się o jakość Lenovo, bo akurat ta firma ma wystarczające pojęcie o produkcji notebooków. Co do podwójnej nazwy, to sytuacja wygląda trochę inaczej. Lenovo ma dwie odrębne linie notebooków:

- ekonomiczną - w skład której wchodzi sprzęt wytwarzany pod nazwą Lenovo. Dotyczy to linii C, N, V

- Think Pad - to już zupełnie inna bajka, wciąż oparta na projektach firmy IBM. Rzecz dotyczy serii: T, R, X, Z, a notebooki te prezentowane są również na stronie firmy IBM i sprzedawane w autoryzowanych salonach IBM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Lenowo to już tylko chińczyk. Nie kupują już od IBM-a myśli technicznej.

Nie kupują, bo jadą na poprzednich projektach. Jak już wcześniej napisałem, notebooki te są sprzedawane w autoryzowanych salonach IBM. IBM się ich nie wstydzi więc muszą być dobrze wykonane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rzecz dotyczy serii: T, R, X, Z, a notebooki te prezentowane są również na stronie firmy IBM i sprzedawane w autoryzowanych salonach IBM.

Seria Z, to już produkt w 100% Lenovo, nie ma nic wspólnego z IBM.

Po wygaśnięciu praw licencyjnych znaku IBM, notebooki Lenovo zajmą miejsce na półce obok Acera. Do HP i Toshiby będzie im daleko.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IBM się ich nie wstydzi więc muszą być dobrze wykonane.

Oj wstydzi się, wierz mi. Zresztą to są salony Leovo, działające na zasadzie dzierżawy logo od IBM-a. IBM nie ma absolutnie nic wspólnego z tymi salonami.

IBM jest obecnie największą firmą konsultingową na świecie, jedynym ich produktem sprzętowym są duże serwery i macierze, które sami produkują.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Po wygaśnięciu praw licencyjnych znaku IBM, notebooki Lenovo zajmą miejsce na półce obok Acera. Do HP i Toshiby będzie im daleko.

Rysujesz nam tutaj czarny scenariusz. Kiedy wygasają prawa licencyjne :?:.

Poza tym, źle nie będzie - w końcu jest jeszcze Dell.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec

A mi sie nasuwa podstawowe pytania - jakie sa oczekiwania odnosnie notebooka, do czego bedzie wykorzystywany glownie?:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę podać tylko to co wiem osobiście po przeprowadzeniu prób organoleptycznych.

Rok temu kupiłem lapka HP NX 6110. Poszukiwania prowadziłem pół roku wcześniej. Przewertowałem chyba wszystkie fora o laptopach. Byłem zdecydowany na albo Toshibę, albo HP, albo IBM. Już prawie miałem kupować Toshibę i przeczytałem na jednym forum o problemach jakie miały z chłodzeniem. Zostały HP i IBM w sumie z przewagą na HP bo tańszy. Ale pomyślałem sobie, że wszyscy chwalą IBM za jakość, wytrzymałość i doszedłem do wniosku - dołożę parę stówek i kupię IBMa. IBMy pojawiły się w sklepie nie dla idiotów i wybrałem się pomacać jak jest w rzeczywistości. No i przeżyłem szok estetyczny. Tragedia, jak go wziąłem do ręki, to zachowywał się jakby był z gumy, tylko że guma tak nie skrzypi przy odkształcaniu jak robił to IBM-Lenovo. T30 o ile dobrze pamiętam. Tak więc dałem sobie spokój i kupiłem HP z którego jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja użytkuję IBM/Lenovo N100. Do pracy biurowej, filmów, netu - sprawdza się doskonale. Najlepiej wyposażony w danym przedziale cenowym. Ani HP, ani Toshiba ani nic nie mogło się równać kiedy go kupowałem. Dzisiaj - może BenQ i seria Joybook, może Asus.

Mam w nim wszystko - od BT po WiFi a/b/g na czytniku linii papilarnych kończąc. I wszystko to za mniej niż 3k.

pozdrawiam,

Peacemaker.

p.s.

ale do 7k to już można poszaleć.

oblukaj Asusa (ostatni James... ten James, zdaje się miał wszystko mający notebook tej marki).

edit2 : James oczywiście miał SONY, sorki :oops:

No i oczywiście Mac Pro. Widziałem takie małe cudo w akcji, wersja non-Pro. Jego OS to lata świetlne w przód w stosunku do Windows.

edit:

gwoli sprawiedliwości - Mój Lenovo to produkt z niższej półki. Obudowa lakierowana, kolor srebrny. Często go przenoszę i są na klapie rysy. Ale tylko pierwsza bolała. Zresztą... na drugi dzień od zakupu przytrzasnąłem plecak z lapem w środku, drzwiami od samochodu :shock: lekko pękła z boku, nic nie widać :lol: ale nic się generalnie nie stało :D

Teraz to już tylko Heavy Duty :twisted:

Panerai Luminor PAM 112---Maurice Lacroix Pontos Day&Date---G-Shock's

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Dellu, wybuchają baterie -)

Obecnie nastawiałbym się na Toshibę. Ale ronąnowi gracze, Sony bardzo ostro wchodzi z Notebookami do Europy, no i Samsung zainwestował ogromne pieniądze w notebooki, niedługo to zaowocuje.

Dodatkowo chyba HP linii Professional przejmie runek Thinkpad'ów, to konserwatywne, doskonale zbudowane maszyny i nieprzyzwoicie drogie - brzmi znajomo ?

A najnowszy T ma faktycznie słabszy plastik obudowy, w dodatku ugina się pod naciskiem palca - to skandal. Kto miał do czynienia z oryginalnym Thinkpad' em zrozumie to jak zobaczy i dotknie. Księgowy zaoszczędzili pewnie kilka dolców na sztuce :?

Szkoda, bo ten model to faktycznie legenda.

Kiedyś mój kolega stawał do dużego przetargu, w końcu został: Dell, HP i IBM. Pat, cena podobna, parametry podobnie i finalne rozmowy.

Kolega w zasadzie nie miał już argumentów i w rozpaczy powiedział: a na naszym laptopie można stanąć i nic się nie stanie z matrycą!

I zrobił to, magnezowa obudowa wytrzymuje takie rzeczy. Zdobył tym serce komisji i wygrał :lol:

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
W Dellu, wybuchają baterie -)

W Apple też :twisted:. Dell bezpłatnie wymienia wszystkie wadliwe baterie na nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
A na poważnie, to jeśli porównamy IBM i HP, to tak naprawdę mają te same wady jak i zalety (prawie).

w tym przypadku to "prawie" robi na prawde duza roznice :lol: HP mam do zarzucenia glownie bardzo niska trwalosc i beznadziejny serwis, a wiadomosci mam z pierwszej reki, bo HP handluje/serwisuje moj serdeczny znajomy i uzywa HP tylko dlatego ze "musi", a mi wybijal pomysl jego zakupu z glowy pomimo tego ze mialbym swietna cene, a i on by cos zarobil :wink: ciesze sie, ze ze swojego jestes zadowolony i oby tak pozostalo :D

co do Lenovo to racja, ze tanie modele z Thinkpadem nie maja wiele wspolnego :? tez mam obawy, ze z czasem legenda IBM przeminie i zaczna robic sprzet nizszej jakosci, ale T43 to jeszcze rasowy Thinkpad z cala pewnoscia :D co ciekawe wszedzie ma oznaczenia IBM a nie Lenovo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Klaudiusz,

mam do Ciebie pytanie - czy w nowym T60 (z prockiem Intel Core 2 Duo) nie ma już obudowy magnezowej :?:.

I jeszcze jedno - kiedy wygasa umowa licencyjna Lenovo z IBM :?:.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ciesze sie, ze ze swojego jestes zadowolony i oby tak pozostalo :lol:

Mam specjalną niemalowaną deseczkę, tak więc odpukam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.