Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dingo

Dingo, jak to Ci uszkodził? Oddałeś działający zegarek a odebrałeś uszkodzony nie działający?? :blink:  Co ten fachura miał tam w  nim zrobić, coś było do naprawy?

Ja rozbierałem nawet całe moduły na czynniki pierwsze i zawsze po złożeniu wszystko śmigało bez problemu..

Cytowałem kolegę Pirzu i tak wyszło  :P też sam grzebię przy swoich G bo nie mam zaufania nawet do serwisu.

No to w takim  razie skusze się na imporcik :)  

Edytowane przez dingo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nie zwróciłem uwagi na cudzysłów. 

Mam tak samo, jak potrafię coś naprawić to wole zrobić to sam niż oddawać do serwisu. Mam wtedy pewność ze robota została wykonana należycie a jeśli coś nawet pójdzie nie tak mogę mieć pretensje tylko do siebie.

Co innego naprawa gwarancyjna.. W takim przypadku niema co się bawić tylko reklamować bo nawet jak serwis coś spitoli można reklamować kolejny raz i kolejny aż do skutku.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

Tak,ale szkoda tych gwintów w kopercie  :(  ja robiłem testy na kwadraciaku i nie zerwałem ich, a rozkręcałem zegarek ze 30 razy ( w ramach testu) szkiełko wyjmowałem ze 3 razy. Teraz dałem go koledze w prezencie i jest zadowolony, a zegarek trzyma szczelność i nie paruje  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwint w kopercie od przykręcania dekla ciężko uszkodzić, mi to jeszcze ani razu się nie zdarzyło mimo kilku krotnego wkręcania i wykręcania śrubek. Na początku mojej przygody z G  zdarzyło mi się jedynie uszkodzić łebki śrubek bo miałem nie odpowiedni śrubokręt a to podstawa, nie ma też co przykręcać tych śrub na siłę tylko z wyczuciem.

Łatwo za to uszkodzić gwinty w kopercie od mocowania bezela i to nawet przy pierwszym przykręcaniu. W tym przypadku trzeba robić to naprawdę z wyczuciem. Przykręcić śrubki bardzo delikatnie, lepiej ich nie dokręcić niż dokręcić za mocno i zjechać gwint.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

Powiedział bym, że pierwsze wkręcanie jest kluczowe i trzeba trafić idealnie śrubą w gwint. Ja nawet delikatnie gwint smaruje olejem silikonowym, tym samym co do uszczelek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem gw-9400 ale niestety w żaden sposób nie mogę synchronizować czasu z stacją nadawczą...

Próbowałem to robić wielokrotnie w Warszawie oraz w miejscowościach pod Warszawskich... w domu, na zewnątrz i zawsze pokazywał mi się error...

dodatkowo na głównym ekranie nie pokazuje mi się wykres zasięgu:(

czy ktoś z Was też tak miał? jak mogę to naprawić?

] góry dzięki za info!

post-82414-0-71653600-1433840271.jpg

post-82414-0-58368600-1433840272.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat poruszany był ostatnio przez kolegę Mistrz17 na pod forum tutaj masz link http://zegarkiclub.pl/forum/topic/1669-podforum-mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w-zegark%C3%B3w-casio-g-shock/page-715

Na kolejnych stronach padają podpowiedzi co i jak także zerknij sobie.  ;)

Generalnie jeśli masz ustawiona prawidłowa strefę czasową np BER to wszystko powinno być w porządku. Jeśli dokonujesz ręcznej synchronizacji to z dala od sieci trakcyjnych, pół magnetycznych itp. Najlepiej na zewnątrz budynku i ważne abyś nie ruszał zegarkiem tylko stał z nim w miejscu nieruchomo. Powinno Ci wyskoczyć chociaż L1.. Aby synchronizacja była udana musisz mieć najlepszy zasięg L3 i uzbroić się w cierpliwość na kilka minut. 

Pokombinuj w rożnych miejscach gdzieś na pewno zaskoczy.  ;)

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat poruszany był ostatnio przez kolegę Mistrz17 na pod forum tutaj masz link http://zegarkiclub.pl/forum/topic/1669-podforum-mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w-zegark%C3%B3w-casio-g-shock/page-715

Na kolejnych stronach padają podpowiedzi co i jak także zerknij sobie.  ;)

Generalnie jeśli masz ustawiona prawidłowa strefę czasową np BER to wszystko powinno być w porządku. Jeśli dokonujesz ręcznej synchronizacji to z dala od sieci trakcyjnych, pół magnetycznych itp. Najlepiej na zewnątrz budynku i ważne abyś nie ruszał zegarkiem tylko stał z nim w miejscu nieruchomo. Powinno Ci wyskoczyć chociaż L1.. Aby synchronizacja była udana musisz mieć najlepszy zasięg L3 i uzbroić się w cierpliwość na kilka minut. 

Pokombinuj w rożnych miejscach gdzieś na pewno zaskoczy.  ;)

Dzięki za wskazówki! Wszystko już działa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,posiadam rangemana od poniedziałku,kupiłem go w seqndus i mam z nim pewien problem.Konkretnie chodzi o to że gdy wciskam środkowy przycisk podświetlanie nie włącza się.Przestudiowalem całą instrukcje,bateria jest w pełni naładowana,przycisk na pewno działa bo gdy przytrzymam go przez 3 sekundy na wyświetlaczu pojawia się mały napis LT.Czy jest mi ktoś w stanie pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałeś to podświetlenie w kompletnej ciemności i też nic zero?

Jeśli stan baterii jest na High to powinno działać bez problemu.. Na auto podświetleniu LT po przechyleniu zegarka w kierunku twarzy też samoczynnie się nie załącza? Jeśli nie działa to pozostaje Ci tylko reklamacja. 

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz w ciemnym pomieszczeniu bo on świeci na biało i w dzień nie widać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem dokładnie tak jak to opisałeś i w żadnym przypadku nie zadziałało.Napisałem do nich maila i odpisali że w niektórych sytuacjach podświetlania może być zablokowane np podczas konfiguracji sensorów itd.Ale to chyba nie możliwe żeby ciągle nie działało.Czy w tym przypadku mogę wymagać od nich wymiany na nowy bez ponoszenia żadnych dodatkowych kosztów np wysyłki?

Edytowane przez xvxv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Ty nie konfigurujesz żadnych sensorów, nie włączasz chyba podświetlenia podczas ustawień zegarka, tylko w trybie lokalnego czasu nie działa Ci podświetlenie przecież, prawda?

Zadzwoń do nich i wytłumacz dokładnie co i jak. Jeśli wyślesz do nich zegarek z tytułu reklamacji to oni i tak go odeślą do ZIBI więc na Twoim miejscu jeśli masz taką możliwość udaj się do pierwszego lepszego salonu TT i oddaj na reklamacje. Nie wiem jaki jest zapis w gwarancji Zibi czy w takim przypadku za wysłanie zegarka na naprawę gwarancyjną ponosi się koszta. Wysyłając do Sequndusa raczej będziesz musiał takowy koszt przesyłki ponieść.

Z drugiej strony wychodzi na to że kupiłeś towar nie zgodny z umowa, wadliwy a co za tym idzie sprzedawca powinien Ci go wymienić na taki który jest wolny od wad. Co innego jakby podświetlenie działało i nagle przestało wówczas wchodziła by w grę reklamacja bo kupiłeś towar sprawny który nagle przestał działać. Jest na to jakaś ustawa konsumencka jedna druga i warto się na nie powoływać. bo co innego gwarancja a co innego  nie zgodność towaru z umowa od której można też odstąpić w określonych przypadkach, wówczas oddaje się sprzęt a sprzedawca zwraca pieniądze. Trzeba poczytać ustawy i zglebić temat ja tego na pamieć nie znam..  ;)

http://tvn24bis.pl/opinie-i-komentarze,73/nie-reklamuj-zloz-zawiadomienie-o-niezgodnosci-towaru-z-umowa,384101.html

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawy ustawami a regulamin sprzedawcy to całkiem co innego. Trzeba się zapoznać z warunkami gwarancji a nie z ustawami, bo analogiczna sytuacja to ta z tym brakiem gwarancji na wodoszczelność w wodoszczelnym zegarku. Sprzedajacy sam sobie wymyśla warunki gwarancji i jest dopisek, że kupując coś od niego akceptujesz te warunki i tu ustawy nic nie pomogą. Chyba, że powodztwo cywilne ale to dla wytrwałych, chcących dochodzić swoich racji ;)

Szkoda, że nie sprawdziłeś tego podświetlenia podczas zakupu czy tam w przypadku wysyłki zaraz po rozpakowaniu. Wtedy byłaby pewność czy zegarek był uszkodzony czy się uszkodził u Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem sobie dziś zamowic oliwkowy pasek i bezel ale ceny tych wkretow mnie odstraszyly 6zł za zwykle i 15zł za czarne od sztuki :/

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

no prawda, za wkręty płaci się jak za zboże, ale jak już kupować bezel, to z wkrętami, bo to na wcisk jest i przy wyciąganiu otwory wyrobią się jak nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytałem własnie ale widzialem w tym watku fakturke i wydawaly mi sie tansze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Kolega tajson1 wrzucił fakturę na 96 stronie i faktycznie chyba kupił taniej, może z uwagi na większą ilość? (np. mniejsze koszty przesyłki/1szt.?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nic napisze do niego czy ma na sprzedaz a jak nie to oliwka + zwykle wkrety wyjdzie cos 160zł ale z czarnymi było by bardziej military style :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdziele nawet w dolcach 3 razy drozej za czarny kolor. 4 srubki prawie w cenie 2 bezeli. Czyli zamawiam zwykle ale sie nie poddam i sprobuje kupic  jakies 4 srubki czarne ładniej wygladajace i na klej je przywalic :) Ale to jak dostane bezel i beda dziurki na przymiarke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już kupować bezel, to z wkrętami, bo to na wcisk jest i przy wyciąganiu otwory wyrobią się jak nic

Nie panikujcie :)

2x już wyciągałem. Wkładamy bezel do bardzo gorącej wody, praktycznie wrzątek na minutkę, a następnie wyciągamy bobka naciskając mocno śrubokrętem od spodu i wyskakuje.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mojego gw-9200, nie miałem doświadczenia i poszedłem do zegarmistrza z rozkreceonym 9200 przeze mnie zeby mi skrecil, bo widzialem, ze nie dam rady skrecic - brak odpowiednich kluczy a nie chcialem go zepsuc. Prosilem go tez, zeby mi wyczyscil. 20zł zaplacilem, nastepnego dnia sie kapie i CIACH, para w srodku i wszystko wylaczone. Zrobil mu pretensje ten sie oburzyl, ze pewno uszczelka jest juz styrana i dlatego. Ja mowie to czemu Pan jej nie wymienil, skoro jest zła. "A skąd miałem wiedziec?" No chyba jest Pan zegarmistrzem, jadac z autem do serwisu oczekuje od serwisu pelnej naprawy.. Wkruzyl sie i oddal 20zł i zebym nigdy nie przychodzil. Poszedlem do innego zegarmistrza, w sumie ojciec i dwoch synow, pasjonaci, od ZiBi są. I dałem, nastepnego dnia powiedzieli ze gwinty są poprzekręcane, bo prawdopodbnie nie uzywal jakiegos tam klucza specjalistycznego.. Coś tam zrobili, ze dzialal, ale bez barometru, podswietlenia i glosniczka. Dluzej sie ladowal, jak bateria padla tak juz nie chce wstac... :/ 

I dlatego chce kupic gw-9400, bo na codzien mam teraz tag heuer i mi go szkoda. BYlem dzisiaj w TimeTrend, cena 1390, Pani powiedziała ze moze dac 10% rabatu - 1251. Pytam, czy mozliwa jest cena taka, jak na allegro, 925zł. Ona że to nie jest oryginał na pewno. Ja mowie ze to dsytrybucja ZiBI jest, a ona ze z pewnoscia podrabiana (mowie o tym Sequel czy jakos tak) bo nie raz byly przypadki, ze przychodzili ludzie z Gshockiem, niby wszystko oryginal ale caly ten 'mechanizm' w srodku nie byl oryginalny. WTF, co za brednie sobie mysle. Ona kontynuuje ze u nich jest taka cena, jaka ZiBi daje i na pewno tutaj jest tylko oryginal, nie na allegro. Podziekowałem i wyszedlem. Przynajmniej przymierzyłem i fajnie leży :)

A co do gw-9200 , toja w zyciu sam go 2 razy rozebralem i 2 skrecilem - bez zadnych problemow. Niestety lekko srubki zniszczylem wiec 3 raz dalem do skrecenia zegarmistrzowi :) I tyle z tego..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pirzu, w kwestii ceny to zrób tak.

Znajdź najtaniej w necie i wejdź na stronę TT, tam jest opcja negocjacji ceny i tam podaj im link do znalezionej oferty i zapytaj, czy zaproponują Ci cenę konkurencyjną. Daj znać co odpiszą.

Negocjowałem tak kilka zegarków i w taki sposób możesz sporo zyskać.

Najlepiej napisać tak do dwóch sklepów internetowych i negocjować na zasadzie: "W TT zaproponowali mi tyle i tyle. Czy mogą państwo sprzedać ten model taniej?" i odbijać piłeczkę.

W taki sposób ja utargowałem 25% ceny w TT. Zależało mi zazwyczaj na TT z uwagi na 6 letnią gwarancję.

Mało tego. Salony TT też konkurują między sobą więc w jednym mogą dać Ci mniej a w drugim więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało tego, w TT pracownicy raz na 3 miesiące moga sobie kupić zegarek 30% taniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi