Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zaan

Wostok Precyzyjny I generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy orientują się, czy werki z I generacji Wostoków Precyzyjnych występowały bez oznaczenia kwartału i roku produkcji?

post-65151-0-12077800-1381484854.jpg

post-65151-0-26550600-1381485086_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Na pierwszym zdjęciu zauważyłem jeszcze zaokrąglone A w napisie 22 kamienie, czyli to mechanizm z Wołny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie byłbym taki pewien. Nie wiem, czy w Wołnach fabrycznie występowały złocone 2809. Czy tylko w Precyzyjnych. Tu jest za dużo niejasności i tak do końca pewności nie ma. Wydaje się, ze najwcześniejsze VP miały te ładniejsze napisy, ale z drugiej strony miały je tez najwcześniejsze Wołny do 2-58 oraz Wostoki 2802. A potem z tej łądniejszej wersji napisów zrezygnowano już całkiem (na początku lat '60). Także pewnie było kilka linii produkcyjnych, których mechanizmy troszkę się od siebie różniły. Widząc VP I generacji z np 1959 czy 60 roku z niklowym mechanizmem z tym brzydszym stemplem - sądziłbym że składak. Ale w przypadku tych złoconych, jakkolwiek na początku te ładniej stemplowane też bywały, nie mam już takiego przekonania.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze wczoraj byłem w posiadaniu Wostoka ze złoconym mechanizmem bez oznaczeń dotyczących produkcji..... :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.