Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pmwas

Vanguardziątko od środka...

Rekomendowane odpowiedzi

Tak dla rozrywki i oderwania się od szarej rzeczywistości postanowiłem "wziąć w obroty" leżącego od dawna na półeczce Vanguarda.

Vanguardy od końca XIX wieku znajdowały się w wyższych partiach oferty Walthama, a 23 kamienie i regulacja w 5 pozycjach sugerują wręcz topowy mechanizm w ogóle. Vanguard okazuje się mieć jednak kilka wstydliwych tajemnic, pokazujących, ze nie wszystkie złoto się świeci, czy jakoś tak...

1rzl.jpg

Taki zdezelowany, zmęczony życiem zegarek. Trzyczęsciowa tarcza typu 'Montgomery' sugeruje wysokiej klasy mechanizm, ale gdyby okazał się w podobnym stanie jak reszta... strach pomyśleć. Na szczęście, jest w o wiele lepszym:

v7qw.jpg

Jak widać, mamy tu całkiem elegancko wykończony mechanizm, z paroma topowymi dodatkami, jak złote napisy na mostku przekładni, złote oprawki łożysk, złote srubki w balansie czy diamencik w łożysku balansu. Mamy też Walthamowski regulator precyzyjny, nieco zastany, bo po odkręceniu śrubki wymaga jeszcze popchnięcia...

Stan dość dobry, po wymianie osi balansu - na chodzie, przy czym balans nie jest do końca płaski... Ale bez dramatu.

Zaczynamy :)

dn67.jpg

Pod tarczą - hmmm - tak sobie, że się tak wyrażę. Wykończenia przeciętne, szlif w "rybią łuskę", niepolerowana dźwignia... troszkę jak w zwykłej klasie średniej. Moze się czepiam, bo tego i tak nie widać, ale spodziewałem się czegoś bardziej spektakularnego...

warto zauważyć zmyślnie zaprojektowany mechanizm nastawczy - od tej strony zaledwie dźwignia z jakby "wbudowaną" sprężynką. Uwielbiam proste i skuteczne rozwiązania, a tu mamy kwintesencję!

pyda.jpg

Balans. Ładnie wykończony, ma złote śrubki i oś mocowaną na wcisk bez nitowania (friction staff), co ułatwia wymianę. Ma też okropne, rozdzielone płyty podwójnego przerzutnika, co z kolei znacznie ją utrudnia ;)

Włos oczywiście breguetowski.

hgm5.jpg

Tak to wygląda bez balansu. Ładnie, ale... bez szału.

Mamy tu ładnie wykończone koło centralne...

a5qf.jpg

2hew.jpg

...i marniutkie pozostałe koła. Mogłyby w zasadzie pochodzić z siedmiokamieniówki, gdyby nie ładnie wykończona, polerowana oś, z nieco węższym niż w 7k czopem. Widac też sporo syfu i trochę zużycia. Wychwyt został wypolerowany, to fakt, ale wykończenia brzegów też wyglądają raczej jak w sredniej klasy 17 kamieniówce... Troszkę mnie to zmartwio, bo myślałem, że Vanguardy były lepsze ;)

Powiecie że się czepiam, ale nawet średniej klasy zegareki Illinois mają lepiej wykończoną przekładnię!

Nie mówiąc o naprawdę topowych mechanizmach...

mvmt_usa_vanguard_0_5.JPG

Wewnętrzną stronę pięknego mostka też wykończono na tyle, żeby zegarmistrz zawału nie dostał, ale tu akurat niczego wiecej się nie spodziewałem. Wszak - po co tu w ogóle zaglądać??? Zaraz - po to, zeby zauważyć, że łożysko wychwytu też jest przykręcane, ale "oddolnie".

d9ky.jpg

Jeszcze raz przekładnia chodu...

3bad.jpg

6wle.jpg

...oraz mechanizm nastawczy od góry. Jak pisałem - zaledwie kilka części na krzyż, a działa perfekcyjnie! Uwielbiam mądre uproszczenia i to mi się bardzo podoba.

Bęben sprężyny - ładnie dekorowany - jest tzw odwrócony, czyli nakręcając zegarek obracamy całym bębnem, a centralny koniec sprężyny obraca pierwsze koło przekładni. Bezpieczniejsze przy pęknięciu sprężyny. Powinny tam być dwa kamienie, ale ten typ bębna ciężko się otwiera (tzn sprężyna lubi z niego wyfrunąć), więc wolałem nie sprawdzać.

6hpd.jpg

I na koniec pięknie dekorowana - z tej strony - główna płyta.

Skłądanie tego mechanizmu to sama przyjemność (tu się jednak czuje, że jest to wyższa klasa) i wkrótce rozpoczynam testy, które...

wzeu.jpg

...pokazują, ze ktoś bawił się wkrętami balansu. Tak to jest jak ktoś przyspiesza uszkodzony zegarek - potem tzreba to z powrotem odkręcać. A ze ślady na wkrętach do regulacji są widoczne, przestępstwo widać jak na dłoni :)

Na szczeście poza taką, a nie inną dokładnością, zegarek chodzi bez zarzutu, z ładną i stabilną amplitudą, więc i o regulację nie będzie trudno.

Ogólnie - troszkę zawiodły mnie wykończenia, zwłaszcza przekładni. Widać, że Vanguard plasuje sie jednak nieco ponizej "RR grade", z kilkoma elementami na których postanowiono zaoszczędzić, za to z kilkoma hi-endowymi dodatkami u góry. Ogólnie jednak jest to wysoka półka!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zegarek!Możesz napisać co to za wibrograf?A może to jakaś aplikacja na ajfona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kello, na ajfona. Powtarzalnośc różna i dośc często wyskakuje "signal unstable", ale daje jakies tam pojęcie :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ladne story :) co do zegarka to nigdy nie wiesz co bylo wymienione a co jest oryginalne, zawsze mi sie podobaly vanguardy i crescent street :) do tego mechanizm mogl roznie wygladac w zaleznosci od roku produkcji, zakladam ze te zrobione blizej 1929 beda gorsze ze wzgledu na problemy ekonomiczne. Na przyklad mam rozne wersje 411, nie dosc ze rozny damasking to jakosc poszczegolnych elementow jest inna, czesc adjusted czesc nie.

btw. szkoda ze nic nie ma na androida to sprawdzania chodu, chyba ze ktos zna jakas aplikacje, mnie sie nie udalo znalezc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ - złobiłem risercz. Oblukałem zatoke po naszemu mówiąc. Wszystkie częsci wyglądają na oryginalne - tak Vanguardy, jak i Crescent street z tego okresu mają taki zestaw części :)

Wszystko zależy od polityki firmy i dostępnych w fabryce maszyn. Tak Howard, na ten przykład, o wiele ładniejszy pod tarczą...

howard_1_6.JPG

...ma na przykład koła, które w ogóle mi się nie podobają...

howard_1_5.JPG

Co nie zmienia faktu, że był to bardzo dobry czasomierz. Prawda jest taka, że wykończenie detali często czasu nie odmierza, zależy o jaki detal chodzi.

jednak miło, jak topowy mechanizm ma topowe wykończenie.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw. znalazlem program na androida.... potestuje to dam znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, który lepszy :). Ograniczeniem iPhonowego jest właśnie kłopot z antykami z powodu niestablnego chodu (czasem wychwyt jest zużyty - wiadomo). Oczywiście taki zegarek nigdy nie będzie super-dokładny, ale choć orientacyjny pomiar by się przydał. No i niektóre zegarki nie dają się zmierzyć, bo są za ciche. Nawet z mikrofonem z zestawu przyłożonym do koperty niektóre zegarki ne dają się zmierzyć i już...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal podaj ten program to potestuje .

ja mam clock tuner na moje zegary a do kieszonkowcow jeszcze nic nie znalazlem dobergo

mam na oku wibrografa ale troche kosztuje :(

If your watch is not ticking I will make it tock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ty, Paweł, marudny jesteś i szukasz dziury w całym ;)

I za to Cię cenię - jak zwykle pięknie to opracowałeś!

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za miłe słowo - dobrze wiedzieć, że komuś się podoba to, co robię :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale piękny ten Howard,takie satynowe wykończenie podoba mi się o wiele bardziej od tych wszystkich zygzaków(pewno jest o wiele bardziej czasochłonne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się zdjęcia poszły... paść :( Znaczy zdechło...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j/w - ew. mod może usunąć, jak znajdzie...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seth Thomas robil naj ladniejsze werki dla oka al to tylko moja opinia jutro pare zdjec (w pracy jestem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu-tone Waltham

post-65121-0-20250700-1381850592_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden z ladniejszych Seth Thomas 

post-65121-0-97620900-1381853623.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ten model S.T. bywa powalający :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alez piekny mechanizm, faktycznie robia super zobienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.