Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

emikras

Certina Automatic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w sobotę kupiłem dosłownie za grosze zegareczek firmy Certina. Jak widać na fotkach, stan jest masakryczny. Od czego ta tarcza się tak zniszczyła ? wilgoć ? dobrze ze napisy ocalały. Bransoleta i koperta poprostu syf! Czym ja mam to wyczyścić ? Jak ściągnąć wogóle tą bransolete? Szybka szklana, także sobie ją wypoleruje. Najwazniejsze jest to że zegarek na chodzie, wszystko sprawne! Nie wiem czy koronka jest oryginalna. Czy do tego modelu montowano takie? czy raczej z logiem Certiny ;> To co sam zdołam zrobić to zrobię sam, ale nie wiem czy jest sens renowacji tarczy? czy koszta naprawy przekroczą wartosc zegarka ? POstępy pracy będę systematycznie umieszczał na forum.

Może ktoś z forum posiada akurat ten model, bardzo mile widziane fotki :) pozdrawiam

Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, można pobrać!

http://imageshack.us/g/1/10360880/

post-65207-0-35480200-1382303019_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Cześć!

Koperta stalowa więc do wypolerowania, podobnie dekielek, bransoleta i koronka (ja używam najtańszej alternatywy czyli pasty TEMPO, do nabycia za jakieś 8 zł). Jak sie przyłożysz efekt może być niezły. Jeżeli glass pleksa i nie ma głębszych rys też TEMPO :) , jak szkło, możesz wymienić. Z tarczą problem, możesz wykonać czynności odświeżające pozostałych elementów i czekać na okazje do nabycia na alle...., albo odnawiać. Generalnie fajny zegarek.

Pozdrawiam i życzę owocnej pracy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlpierw to wyczyszcze bransolete i zegarek z brudu. Najgorsza to bransoleta bo w tych wszystkich załamaniach jest brud. Z tego co ja sprawdzałem jest to szybka, zakupiłem tlenek ceru jakiś czas temu, i postaram się wypolerować ją. hymm... czynności odświeżajęce środek bedzie trudno! nie wiem jak sie zabrać, i nie wiem czy zostawić tak czy co. Najwyzej bede czegoś szukał.

Ciesze się że za dosłownie grosze udało mi się go kupić! :) trochę pracy włożę i będą efekty. dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Pochwal się później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką Certinę co prawda nie mam zdjęć ale tak na szybko zrobiłem jedno. Ma granatowy cyferblat i jak widać przy indeksach odpryski. Wydaje mi się, że to może być ślad po kropkach lumy co by tłumaczyło takie równomierne (przy każdym indeksie) ślady. Dobry i przyszłościowy zakup gratuluję!

Edit:

Koronka jest z logiem Certiny.

post-63153-0-16137300-1382375483_thumb.jpg

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hymm... no możliwe że i koronka nie jest od tego, ale jak dla mnie dobrze pasuje :) Wczoraj poświęciłem sporo czasu ale efekty są widoczne. Nie chciałem polerować tak na szkło, są widoczne nadal ryski ale mi sie to podoba :) Postanowiłem że tarczę zostawiam taka jaka jest,  wygląda ciekawie:) Jeszcze co mi zostało to regulacja mechanizmu narazie spóżnia sie 21 minut. Może sa jakies sposoby regulacji tak aby ominąć zegarmistrza ?? pozdrawiam i czekam na opinie. 

http://imageshack.us/g/1/10362817/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Jak tarcza jest zasyfiona to i mechanizm pewnie nie grzeszy czystością.... (sie poskładało jak na mszy). Do majstra go i bedzie cieszył dłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Napisz czym polerowałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybke to już wcześniej pisałem czym, a reszte to specjalną pastą polerską do stali szlachetnej. Podoba sie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Jest efekt. Fajnie wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bomba dla mnie!

Może Ty zajmij się nie tylko renowacją mebli a i zegarki weź na tapetę? :)

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo się ciesze :) hehe, to jak narazie dla własnych potrzeb:) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne efekty pracy:-) Co do bransolety, jeśli chciałbyś ją doprowadzić do ładu, to polecam mieszankę gorącej wody z płynem do mycia naczyń. Rozrobic to w miseczce, wrzucić bransolete i zostawić przynajmnie na pół godziny. 3/4 brudu sama odejdzie, resztę wymyć szczoteczką do zębów. Płyn do naczyń pozostawia połysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, zrobilem bardzo podobnie tylko ze bransolete wrzucilem do wrzatku bez noczego, i brud sam schodzil;) z plynem to dobry pomysl ale dla bransolety w dobrym stanie, ta byla mocno porysowana, i polysk nie byl potrzebny ale teraz po polerce bardzo ladna;) dzieki ze sie podoba;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się udało ustrzelić bliźniaki ;)

Certina Club 2000

Certina Club 2000   mech.

Większa ma problem ze sprężyną i jak doskonale widać na zdjęciu... brakuje wachnika.

Mniejsza poza tym, że jest brudna i ma pęknięte szkiełko całkiem dziarsko cyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.