Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bacius

Intra Ancre 15 rubis- identyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, kupiłem paczkę starych zegarków i znalazłem między nimi taki o to zegarek

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/883707_10201385863706043_1877278770_o.jpg

Tutaj zdj mechanizmu

http://ifotos.pl/zobacz/intraJPG_nahhwxq.JPG/

Na mechanizmie pisze FP albo FB  zaś miedzy uszami bardzo wygrawerowane FLCW a pod tym CALV

Jest ktoś w stanie coś o nim powiedzieć? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mechanizmie jest napisane zapewne FE 233-60 - możesz ten werk obejrzeć tutaj i dokładniej tutaj

Popularnej klasy francuski zegarek z lat 60-70tych

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam :) pytam z tego względu że kupilem całą paczkę zegarków za grosze i zastanawiam się czy coś warte sa czy też kupiłem kupe złomu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam :) pytam z tego względu że kupilem całą paczkę zegarków za grosze i zastanawiam się czy coś warte sa czy też kupiłem kupe złomu:)

Ze złomem nie przesadzaj, choć nie wiem, co tam w tej paczce jeszcze masz.

Ale też raczej nie ma co liczyć, że sprzedawca nie sprawdzi przed sprzedażą, czy w takiej paczce nie ma jakiejś perełki ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze złomem nie przesadzaj, choć nie wiem, co tam w tej paczce jeszcze masz.

Ale też raczej nie ma co liczyć, że sprzedawca nie sprawdzi przed sprzedażą, czy w takiej paczce nie ma jakiejś perełki ;)

Zależy też co dla sprzedawcy jest perełką. Wczoraj odebrałem paczkę gdzie wśród szrotu był niezły (i sprawny) stalowy zegarek z lat '30.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy też co dla sprzedawcy jest perełką. Wczoraj odebrałem paczkę gdzie wśród szrotu był niezły (i sprawny) stalowy zegarek z lat '30.

pozdrawiam

Narfas

Nie, no jasne, że los się czasem uśmiecha ;)

Tyle, że ludzie raczej przezorni i jesli mają jakis stary zegarek, to częściej go przeszacowują niż oddają za grosze.

Pochwal się tym swoim "uśmiechem losu"

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w tej paczce znalazlem jeszcze Timexa automatycznego starego,Seiko 7n89-0021 w idealnym stanie, zegarek Spirit of Adventure który opłaci mi cała paczke, Tag Heuera 934.213 który jest zapewne podróba, uszkodzonego damskiego Pulsara,Uszkodzonego Sekonde na 17 kamieniach, jakis ledowy :) Wiec w sumie zadowolony  jestem :) Coś chcialbym sie dowiedziec o seiko i timexie tylko internet nie jest zbyt pomocny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwal się tym swoim "uśmiechem losu"

Nie nazwałbym tego "uśmiechem losu", bardziej pasowałoby "lekkie uniesienie ust losu", ale jednak cieszy, chociaż w umiarkowany sposób. :)

W tym wątku http://zegarkiclub.pl/forum/topic/95633-technos/ pogadaliśmy sobie o stalowym Technosie najprawdopodobniej z 1938 roku, w środku z czymś co może być FHFem 30, ASem albo czymś w tym stylu.

No to się odnalazł jego anonimowy krewniak.

DSCF2554b.jpg

DSCF2570b.jpg

Na tarczy tylko "waterproof" i "unbreakable", wskazówki z różnych bajek. Koperta bardzo podobna do tej Technosowej, dekielek też opisany podobnie ("staybrite" i brevet"). W środku taki sam mechanizm, tylko ktoś zrobił coś dziwnego z łożyskowaniem balansu. Tam powinien być zdaje się kamień nakrywkowy z "gwiaździstym" antiszokiem starszego typu, a zamiast tego ktoś wstawił kawałek jakiejś blaszki. Zrobił to jednak na tyle fachowo, że zegarek ładnie chodzi.

Reszta to w większości śmieci, jakieś kwarcoki, parę dowodów na to że w latach '70 w Hong Kongu robili zegarki na szwajcarskich werkach (zero ekscytacji - jednokamieniowe, sygnowane Bettlachy w zegarkach uczciwie opisanych "Made in Hong Kong"), no i trochę werków z kopert które poszły na przetop.

O, to może jeszcze pokażę coś z tego rzutu, bo nie wiem co to jest:

DSCF2581b.jpg

Tarcza, werk i dekielek opisane jako Savillon + symbol klepsydry. Mikrolisk twierdzi, że co najmniej 3 firmy posługiwały się tym brandem, więc nadal niczego nie wiem. Brak dodatkowych sygnatur producenta mechanizmu, pod tarczą też nic. Jak widać na powyższej focie na mostku przekładni chodu coś tam jednak było, ale zostało pracowicie wyfrezowane.

Jakieś pomysły co do identyfikacji?

Autora wątku przepraszam za wcinanie się w dyskusję, ale jak już rozmawiamy... :)

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anonimowy krewniak, patrz AS 340.

Prawdę mówiąc ten też bardziej kojarzy mi się z FHFem 30, ale nie będę się upierał, bo obie możliwości są prawdopodobne. W końcu muszę kilku zegarkom zajrzeć pod tarcze.

Co do drugiego werku: zagadka rozwiązana. Nawet była punca, tylko słabo widoczna i wczoraj nie dojrzałem.

ETA 980 http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&ETA_980

Bardzo płaski werk, poniżej 3 mm.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówiąc ten też bardziej kojarzy mi się z FHFem 30, ale nie będę się upierał, bo obie możliwości są prawdopodobne. W końcu muszę kilku zegarkom zajrzeć pod tarcze.

A moim zdaniem to

DSCF2570b.jpg

Tutaj się kojarzy:

post-859-0-55654100-1382946668.jpg

a tutaj jest taki sam:

post-859-0-20113900-1382946668.jpg

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.