thomass 5 #1 Napisano 29 Października 2013 Mam taką oto zagwozdkę!Czyżby to był temat FRANKA. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #2 Napisano 29 Października 2013 C.d. werk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #3 Napisano 29 Października 2013 To nie jest Lenzkirch, jeśli (a zapewne tak) to masz na myśli. To jakiś niemiecki producent "w stylu". Moze Lorenz Bob, może Werner, może.... Ja mam na przykład taki zegar linkowy (ale jeszcze go nie rozpakowałem od ponad miesiąca ).Lenzkirch ? Miałbyś najstarszego a zaraz potem ja. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #4 Napisano 29 Października 2013 To nie jest Lenzkirch, jeśli (a zapewne tak) to masz na myśli. To jakiś niemiecki producent "w stylu". Moze Lorenz Bob, może Werner, może.... Ja mam na przykład taki zegar linkowy (ale jeszcze go nie rozpakowałem od ponad miesiąca ).5cd38e28e7e1d10238ca840eeb67e78fb.jpg40e2e4d045b8c8bc4c9f37d404805337d.jpg1bf0f788ca080445de4d735e8d525a02a.jpg5657322872b62caaaddcb36f752782c7f.jpg2ad28403f38fb4076a6cc51bee3102bec.jpg42316b314e0c79aabd110dac594e6a81a.jpgLenzkirch ? Miałbyś najstarszego a zaraz potem ja.Mostek identyczny, ale mój na dwie śrubki, wskazówki również takie same, kształt płyt zbliżony ( tylko Twój jest linkowy, mój to sprężyna). Myślę, że to ten sam producent, tylko jaki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #5 Napisano 29 Października 2013 Strona z katalogu pewnej firmy...: I zdjęcia zegara całkiem podobnego do sąsiada z katalogu: "Lenzkirch" z jeszcze niższym numerem 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #6 Napisano 29 Października 2013 thomass Twoja skrzynia jest bardzo podobna do skrzyni lenzkircha model 310. Wahadło powinieneś mieć takie jakie pokazuję na zdjęciach z numeru mechanizmu 5xxx Jak zawsze tarant mnie wyprzedził. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #7 Napisano 29 Października 2013 Natomiast Piotra to jest zegar prawdopodobnie wyprodukowany przez firmę Lorenz Bob .Skrzynia model numer 13 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #8 Napisano 29 Października 2013 thomass Twoja skrzynia jest bardzo podobna do skrzyni lenzkircha model 310. Wahadło powinieneś mieć takie jakie pokazuję na zdjęciach z numeru mechanizmu 5xxx Jak zawsze tarant mnie wyprzedził.Skrzynia może podobna, ale jednak różni się od pokazanej na grafice, w mojej np.górna, środkowa sterczyna jest stara ( chyba, że od innej skrzyni). Jeżeli byłby to Lenzkirch to powinien mieć takie wahadło, ale myślę, że jest to też Lorenz Bob.Frank, a co powiesz na wieszak, czy spotkałeś podobny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 29 Października 2013 Ponoć to można łatwo sprawdzić, kółka wwerku były sygnowane BOB. Ale nie wiem czy to nie legenda w stylu Rememberance 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #10 Napisano 29 Października 2013 Natomiast Piotra to jest zegar prawdopodobnie wyprodukowany przez firmę Lorenz Bob .Skrzynia model numer 13 Wzrost nie pasuje. Mój ma około 82 cm. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #11 Napisano 29 Października 2013 W/g mnie to ani jeden z wyżej przedstawianych wieszaków nie należy do lenzkircha.Te najstarsze wieszaki lenzkircha wykonane były z płyty metalowej lub mosiężnej w kształcie rozwidlenia - widełek do dołu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #12 Napisano 29 Października 2013 Piotrze jakby to był Lorenz Bob to na dole jeszcze powinna być pod sterczynką mała bródka i wtedy miałby 90 cm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #13 Napisano 29 Października 2013 Piotrze jakby to był Lorenz Bob to na dole jeszcze powinna być pod sterczynką mała bródka i wtedy miałby 90 cm. Ale wagowy "ma mieć" wzrost 75 cm wg katalogu, a tarczę 20 cm (!?) ... W/g mnie to ani jeden z wyżej przedstawianych wieszaków nie należy do lenzkircha.Te najstarsze wieszaki lenzkircha wykonane były z płyty metalowej lub mosiężnej w kształcie rozwidlenia - widełek do dołu. Oczywiście że nie. Pozostańmy przy określeniu , ze są to "prawdopodobnie zegary z wytwórni Lorenz Bob". A swoją drogą. Czy ktoś natknął się na zdjęcia zegara z napędem linkowym lub sprężynowym, ba - chociaż "szwarcwalda" opisanego jako zegar z tej firmy ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #14 Napisano 29 Października 2013 Cholera żle przeczytałem faktycznie jest 75 cm. Jeżeli chodzi o opis zegarów wyprodukowanych przez Lorenza Boba to raz sprzedający na Ebay.de w opisie podawał , że sprzedaje zegar L.Boba .Przwdopodobnie posiłkował się tak jak my zdjęciami z katalogu.Bardzo dużo osób traktuje te zegary (mechanizmy i skrzynie)jako lenzkirch.Sam Blackwell w "Wienna Regulators" napisał i połączył te zegary of Lenzkirch and Lorenz Bob. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #15 Napisano 30 Października 2013 A moze zegar francuski nieznanej marki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #16 Napisano 30 Października 2013 To już chyba prawo serii, dzisiaj kupiłem werk linkowego chodzika z wychwytem Brocot'a i osądźcie czy nie jest podobny do pokazanego na początku tematu werku.Jest młodszy - nr 41xxx - i też bez sygnatury, ale myślę że to Lenzkirch.Średnica tarczy 20,5 cm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #17 Napisano 30 Października 2013 Werk c.d. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #18 Napisano 30 Października 2013 Werk c.d. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #19 Napisano 30 Października 2013 Ten i owszem, może być. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #20 Napisano 30 Października 2013 Wskazówki takie jak w moim lenzu 31xxx ,tarcza ok.lenz,śruby mocujące mechanizm takie same jak w moich lenzach z centralną sekundą o numerach 44749 i 44754 ,wieszak lenza .Przy takiej zgodności jest to niewątpliwie lenzkirch.Jakby na tarczy z tyłu były powtórzone (wybite) numery takie same jak na mechaniżmie to napisał bym na 100% ,że jest to lenzkirch. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #21 Napisano 30 Października 2013 Wskazówki takie jak w moim lenzu 31xxx ,tarcza ok.lenz,śruby mocujące mechanizm takie same jak w moich lenzach z centralną sekundą o numerach 44749 i 44754 ,wieszak lenza .Przy takiej zgodności jest to niewątpliwie lenzkirch.Jakby na tarczy z tyłu były powtórzone (wybite) numery takie same jak na mechaniżmie to napisał bym na 100% ,że jest to lenzkirch.Coś jest na tarczy, ale nie oglądałem przez lupę tylko zaufałem aparatowi i fotka wyszła nieostra.Ale cały czas zastanawiam się nad tymi werkami, mają wiele podobieństw. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #22 Napisano 30 Października 2013 Fotka nr na tarczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #23 Napisano 30 Października 2013 thomass to jest lenzkirch na 1000% na tarczy jest numer taki sam jak na mechanizmie 41003 Jak będziesz go sprzedawał to ja jestem pierwszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #24 Napisano 30 Października 2013 thomass to jest lenzkirch na 1000% na tarczy jest numer taki sam jak na mechanizmie 41003 Jak będziesz go sprzedawał to ja jestem pierwszy.Dzięki Frank, tak myślałem, ale pewności nie miałem. Werk wczoraj przyjechał z Niemiec więc to taka śweżynka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach