Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kaczor76

stary wahadłowiec żyłkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy dziś mi trafił w ręce zegar wiszący z wahadłem - żyłkowy. I co od czego zacząć reanimację boję się go ruszać żeby nie popsuć (bardziej) - nie wiem nawet jak zaczepić żyłkę tzn jeden koniec jest nawinięty a drugi gdzie zaczepić ? może gdzieś ty był podobny temat ale nie mogę znależć

Pozdrawiam i z góry dziękuje

Są ludzie, którzy przez całe życie spoglądają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na haczyku trzeba zaczepić.Zdjęcia zawsze mile widziane.

post-6402-0-93008300-1383158835_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok  znalazłem powiesiłem nakręciłem i minutę, dwie chodzi i staje ...

Są ludzie, którzy przez całe życie spoglądają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre i to ;)

Pomijając niezbędne zapewne czyszczenie, usunięcie luzów, smarowanie - spróbuj wyregulować wychwyt, Robi się to to obracając widoczne na fotografii pokrętełka  (te małe rzecz jasna, nie śruby mocujące werk do sanek) - przesuwasz nimi palec drążka wychwytu, wchodzący w szczelinę pręta wahadła. Zegar ma robić równomierne "tik - tak".

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cff1ff792ee323c2med.jpg

367cd37206321a58med.jpg

0610147e2a8dc3c4med.jpg

które te śrubki ? pierwszy raz mam styczność z takim zegarem, więc.... wybaczcie ale jestem laikiem - może powiecie co to jest za zegar? i jak go uruchomić samemu

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0f239972b1ce039amed.jpg

09bebb84d3963241med.jpg

719be41e0933e8cemed.jpg

Co to za zegar, chyba składak?, i jak go uruchomić

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokrętełko do regulowania wychwytu zaznaczyłem czerwonym kółeczkiem. Kręcąc przesuwasz palec drążka wychwytu - w lewo lub w prawo.

Niemniej, jeśli to nawet pomoże, werk trzeba rozebrać, wyczyścić i po złożeniu przesmarować. Gdzie/co - pisaliśmy już wiele razy.

post-6402-0-02115600-1383330561.jpg

PS. Werk wyprodukowano w 1899 roku. Masz do tego resztę ?  Tarcza jest dzielona czy jednoczęściowa ?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e0da0e06762e448dmed.jpg

c1d39c95b7479dc9med.jpg

Tarcza to jego najsłabsze ogniwo - skrzynia dorabiana, tak mi się wydaje - bo za dobrze wyglada - można gdzieś znaleźć jak powinien wyglądać w oryginale? jak wyglądała tarcza ? porcelanowa była? zostaje chyba polować na allegro ale oprócz tego że ma jedną dziurke (bez gongu) i średnicę na o zwracać uwagę? czy mogę zanieść do zagarmistrza tylko sam mechanizm czy musze cały?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednoczęściowe tarcze pojawiły się (ponownie, po blisko 50 latach) u GB właśnie w tym okresie.Nawet jeśli ta jest nieco krzywo odrobiona, mogła być wzorowana na oryginale. Skrzynia (to chyba dąb   ) na pierwszy (i jedyny) rzut oka nie wygląda w 100% na dorabianą. A jeśli nawet. W tym czasie skrzyń do linkowców było w ofercie kilkadziesiąt modeli.Nikt nie wskaże tej która była.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi jak ruszać tymi śrubkami do regulacji czy obiema na raz czy raz  z jednej czy jeden obrót czy mniej? Czy wypoziomowanie /pionowanie ma wpływ na jego chód ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną wystarczy, druga też się wtedy kręci. Pion ? Oczywiście ze ma.Zegar ustawiamy w pionie i regulujemy j.w. Gdyby tej regulacji nie było, można ustawić zegar w przechyleniu w którąś ze stron tak, że będzie dobrze chodził.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.