Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

M.D

Który Orient?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
wielu godzinach spędzonych na forum i przeglądaniu internetu, zdecydowałem się, że najprawdopodobniej zdecyduję się na zegarek Orienta. Zegarek musi być kupiony u Polskiego dystrybutora, także niestety odpadła marka Seiko, za sprawą mocno ubogiej oferty firmy ZiBI/Time Trend. Natomiast Orient zaskoczył mnie wyglądem zegarków, ponieważ dość krzywdząco marka kojarzyła mi się głównie z zegarkami z trzema gwiazdami i multikalendarzem które nie trafiały zupełnie w mój gust.

Nie jestem zdecydowany na kolor tarczy. Ubieram się raczej luźno, Jeansy,chinosy,bojówki, t-shirt,polówka,bluzy. Zastanawiam się czy lepiej będzie pasowała tarcza biała czy czarna. Będzie to mój jedyny zegarek więc musi być jak najbardziej uniwersalny. Druga sprawa to jak czytelna jest tarcza biała/czarna np. ze srebrnymi indeksami i wskazówkami w słońcu lub w półmroku.

A zatem mam kilka propozycji i proszę wszystkich o komentarze.
1. CEX0P003W

w wersji białej

post-66432-0-45602700-1384887161.jpg
i czarnej
post-66432-0-89844200-1384887681_thumb.jpg

42mm
- plusy: rezerwa naciągu

- minusy: brak szkła szafirowego

2. CDB05001B

w wersji czarnej

post-66432-0-75239900-1384888388.jpg

i białej
post-66432-0-05396000-1384888091.jpg

38mm

- plusy: szkło szafirowe, przeszklony dekiel, wycięte "oczko" w tarczy

- minusy: może być troszkę mały - 38mm, nie wiem czy nie będzie irytować ta dziura po prawo - mogli tam zrobić datę

3. CDB02004B

tylko w wersji czarnej, ponieważ biała tarcza ma białe wskazówki co według mnie jest strasznie nieczytelne
post-66432-0-03977100-1384888829.jpg
41mm

- plusy: wycięte oczko w deklu i w tarczy

- minusy:szkło minerealne.

4. CFD0E002W
biały
post-66432-0-73641300-1384889152.jpg
biały nr 2
post-66432-0-69471900-1384889287.jpg
czarny
post-66432-0-52020900-1384889369_thumb.jpg
40mm
plusy - rezerwa naciągu, w białym ładne niebieskie wskazówki,
minusy - szkło mineralne

5. Zastanawiałem się też nad CEM65002D zwanym Mako,
post-66432-0-11177500-1384890622.jpg
41,5mm
plusy: na żywo jakoś dziwnie hipnotyzuje
minusy: chyba jest trochę wysoki, szkło mineralne, nie wiem czy farba z bezela nie będzie się ścierała?

6. Poza Orientami kwarcowa Adriatica:
post-66432-0-87700100-1384890822_thumb.jpg
plusy:kwarcowa, dzień tygodnia, miesiąc,data, szafirowe szkło
minusy: kwarcowa

Jest jeszcze CFD0F001B CFD0F001W i CFD0F004W - jednak są już poza moim zasięgiem finansowym:(

Boję sie o Szkła które nie są szafirowe, ponieważ czytałem wiele opini, że łatwo się rysują. Jeśli jest płaskie wtedy chyba można przy wymianie szkła założyć szafirowe? Gorzej gdy jest wypukłe.
A więc czekam na rady i sugestie bardziej doświadczonych ode mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ORIENT FFD0F004W0

Zdjęcie kolegi goTomek z wątku :

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/32066-orienty-forumowiczow/page-11

- zdjęcie genialne najlepsze jakie widziałem tego modelu.

A sam model dzięki tym niebieskim wskazówkom moim zdaniem pasuje i do garnituru i do jeansu, szkło szafirowe, pasek nieco błyszczący ale to da się wymienić na coś fajniejszego....

Na forum jest recenzja tego modelu

post-66540-0-82468000-1384896089_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ale niestety ten zegarek kosztuje ponad 1000zł a to wykracza poza mój budżet:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powyższych brałbym albo CEX0P003W albo CFD0E002W - openharta bym odpuścił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie kolega jslanina jest autorem recenzji o której pisałem, to jego wina że stałem się szczęśliwym posiadaczem Orienta

:)

Nie wiedziałem o ograniczeniach budżetu

W takim razie ja brałbym CFD0E002W - jest naprawdę ładny na żywo...

Najbardziej uniwersalny z tej trójki jest nr 2 pozostałe leżą bliżej garnituru - no ale to już tylko kwestia gustu oczywiście

Ja chyba wybrałbym nr 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Endiu ten Twój orient najbardziej mi się podoba i ten sam w wersji białej - no ale budżet...
jslanina - te 2 też mi się bardzo podobają, jednak obawiam się jak długo wypukłe szkła mineralne pozostaną bez rys. Natomiast Nr2 mają już szkło szafirowe co niewątpliwie jest dużym plusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2. CDB05001B, ale w wersji białej, od 2 miesięcy, przyśpiesza ok. 1-1,5s/dobę, ogólnie nie mam żadnych zastrzeżeń poza brakiem stop sekundy, lecz czy to jakiś większy problem :-)

na pewno fajnie, lekko chodzi wahadło automatu, wyraźnie lepiej niż w Gardzie Xicorra i może dzięki temu ma lepszą rezerwę chodu  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sekator - Jak zegarek się prezentuje na żywo? Nie jest mały? i jak ta dziura z prawej strony? Nie wygląda słabo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta dziura cały czas mnie myli, że tam datownik jest :-)

na żywo prezentuje się naprawdę bardzo dobrze, wszystko równe i nie ma do czego się przyczepić a co do wielkości to jak dla mnie jest naprawdę ok., ale ja nie lubię zbyt dużych zegarków. Taki nie rzucający się nachalnie w oczy elegancki zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponowałbym CEX0P003W miałem takiego tylko w wersji blue ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sekator - No właśnie, mogli tam zrobić datę. A co tam widać? wałek?
Paweł - No ten zegarek wygląda naprawdę świetnie, nie wem tylko czy jeszcze gdzieś go dostanę? A jak w tym zegarku z szkłem? bardzo podatne na rysy? Trochę szkoda, że jest wypukłe, gdyby było płaskie przy zaryswaniu wymieniłbym na szafir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt, trochę bez sensu i data mogłaby być, tym bardziej, że myślałem by był to zegarek na co dzień dlatego na bransolecie i z szafirem, ale WR50 spowodowało, że się lekko wkręciłem w zegarkomanię i na lato na plażę i do wody kupiłem Gardę a do garniaka planuję zakup Max Billa  B)

aktualnie wkurza mnie tylko, że nosząc orienta i gardę na zmianę co kilka dni któryś z nich staje w miejscu  :unsure:

Orient pracuje ślicznie, cykanie typowo zegarkowe, dokładność też rewelacja, naprawdę wykonanie i praca jak dla mnie na najwyższym poziomie, a jak ktoś chce większy i z datownikiem to za kilka stówek więcej jest kilka modeli spełniających kryteria a nie będących typowymi driverami :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie te kilka stówek robi czasem niestety duży problem, a w tym zegarku na duży plus szafirowe szkło, swoją drogą szkoda, że orient w wielu fajnych zegarkach nie zamontował szafirowego szkiełka tylko maniakalnie montuje mineralne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten jest też fajny, ale jak dla mnie był już za duży:

Orient FFD0F001W0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał Adriaticę, prezentuje się naprawdę ładnie, no i jest bezobsługowa - raz na 2lata wymieniasz bateryjkę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł,  gdzie można kupić CEX0P003W

?

Raczej tylko z drugiej ręki, nie produkują go już. Mam ten zegarek od niemal sześciu lat, ma tę zaletę, że się nie nudzi :) Szkło złapało co prawda parę rys, ale przez długi czas był to mój jedyny zegarek, więc siłą rzeczy...

Jeśli zastanawiasz się nad Mako, weź też pod uwagę Ray'a - jeśli nie chodzisz na codzień w garniturach, to i Mako i Ray nadadzą się na zegarek codzienny.

Jeśli jednak nie chcesz nurka, to zdaj się na swój gust i bierz ten, który Ci się najbardziej podoba. Weź jednak pod uwagę, że OpenHearty szybko Ci się znudzą, oraz to, że bransoleta jest praktyczniejsza od paska. Poza tym łatwiej dokupić pasek niż bransoletę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.