polewoj 11 #1 Napisano 8 Grudnia 2013 Witam ! Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.Jakiś czas temu kupiłem za pośrednictwem naszego forum Zegarek CITIZEN Eco-Drive BM8180-03E WR 100M.Zegarek w momencie zakupu - mimo, że był używany działał bez zarzutu. Zegarek przeznaczyłem na prezent dla mojego syna ( 10 lat ) i na jakiś czas trafił do szuflady. Po kilku miesiącach wyjąłem go z szuflady i zauważyłem następujący problem - zegarek działa tylko w pełnym oświetleniu. W półcieniu sekundnik przeskakuje co 5 sekund i po jakimś czasie zatrzymuje się. Myślałem, że to kwestia wydłużenia czasu naświetlania, ale nawet położenie go na parapecie okna lub pod lampką biurkową na kilka godzin nie zmieniło sytuacji. Proszę o informacje czy problem jest błahy np. wymiana bateryjki /akumulatora, czy też wymaga poważnej interwencji fachowca.Zegarek mi się podoba (synowi też) i żal byłoby mi go złomować - z drugiej strony jeśli okaże się, że naprawa jest zbyt kosztowna to pewnie nie będzie innego wyjścia. Zegarka jeszcze nie otwierałem ... Będę wdzięczny za informacje . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #2 Napisano 8 Grudnia 2013 Tak bywa, gdy akumulator zostanie głęboko rozładowany. Jeśli naświetlałeś go tylko te wspomniane kilka godzin, to po prostu może być za mało i potrzeba jeszcze trochę światła, by przywrócić mu normalne funkcjonowanie. Było to bezpośrednie światło słoneczne czy tylko przez chmury? Akumulator można oczywiście wymienić, ale najpierw dla pewności daj mu jeszcze trochę czasu na naładowanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniel ldn 0 #3 Napisano 8 Grudnia 2013 Po kilku miesiącach wyjąłem go z szuflady i zauważyłem następujący problem - zegarek działa tylko w pełnym oświetleniu. W półcieniu sekundnik przeskakuje co 5 sekund i po jakimś czasie zatrzymuje się. nic dziwnego zegarek lezal bez swiatla miesiace.. wymien akumulator i po klopocie kolega Seven juz ci wyjasnil 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solti 240 #4 Napisano 8 Grudnia 2013 Kiedyś mój Eco-Drive też leżał przez wiele miesięcy w szufladzie i skutek był podobny - skończył się akumulator. Koszt nowego w poznańskim serwisie Zibi to 180 zł + wymiana. Przy okazji otwarcia zegarka warto wymienić uszczelki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polewoj 11 #5 Napisano 10 Grudnia 2013 Dziękuję za udzielone informacje. Położyłem zegarek na kilka godzin pod lampką biurkową - światła miał pod dostatkiem. Wygląda na to, że mu pomogło. Chodzi teraz bez zarzutu, na wszelki wypadek nie chowam go jeszcze do szuflady. Mam nadzieję, że na razie wymiana akumulatora nie będzie konieczna. Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #6 Napisano 10 Grudnia 2013 Oczywiście te kilka godzin to wciąż jeszcze za mało, nawet jeśli teraz już działa normalnie. Po tak krótkim ładowaniu, maksymalnie za kilka dni znów się wyłączy. Więc nawet nie myśl o chowaniu go do szuflady, tylko zrób mu miejsce na parapecie na co najmniej tydzień albo lepiej dwa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach