Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

on_43

jaki to rocznik junghansa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim milośnikom zegrów.Jestem w posiadaniu zegara sciennego junghans. Przeczytałem wątki o datowaniu na podstawie liter i cyfr na werku. Niestety na moim zegarze brak takowych, chcialbym więc zapytać co to za zegar i z jakich lat może pochodzić. Dodam jeszcze że z tyły na cyferblacie wyskrobany jest napis "25/8 1935 Zajączkowski Kielce"

Będę wdzieczny za jakikolwiek informacje

post-68364-0-72674900-1388951126_thumb.jpg

post-68364-0-78462800-1388951129_thumb.jpg

post-68364-0-62387300-1388951131_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"25/8 1935 Zajączkowski Kielce"

To zapewne data i miejsce, gdzie był konserwowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka minutowa nie oryginalna - współczesna. Patrząc na werk "od tyłu" oraz na sposób mocowania do sanek, wygląda na początek XX wieku (prawdopodobnie lata 1905-1914). Pokaż foto całej skrzyni, bo wydaje mi się, że jest nieoryginalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuję za odpowiedzi. Czy jesli chodzi o datę produkcji to pozostają jedynie domysły że to prawdopodobnie 1905-1914 ???? Rzeczywiście jedna wskazówka jest współczesna. Postaram się gdzieś zdobyć może na jakimś serwisie aukcyjnym. Przedstawiam zdjecie całej skrzynki. Czy mógłby ktoś wkleić zdjęcie jak wyglądały oryginalne obudowy tego zegara...czy można kupic gdzieś taką skrzynkę ?

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc

post-68364-0-80169800-1389102543_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar na pewno nie jest ani starszy ani młodszy. Posiadam identyczny mechanizm tylko na wahadło o długości P 42, a z tego co widzę to Twój ma tarczę "18", a wahadło P 54. Jeśli się mylę to mnie popraw. Na moim werku jest charakterystyczny dla Junghansa kod, który mówi o dacie produkcji. Jak wrócę do domu to wygrzebię z moich "rupieci" ten werk i napiszę Ci dokładnie z którego jest roku. Twoja skrzynia to typowy produkt "zrób to sam" (Adam Słodowy. Wykorzystano tylko oryginalne dolne szkło. Czy na tarczy jest napis Leroy Paris ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem już w domu. Odnalazłem w swoich szpergałach dwa takie werki jak Twoje. Jeden z identycznym mocowaniem do sanek oznaczony B 06, czyli wyprodukowany w drugiej połowie 1906 r, a drugi także identyczny, ale odrobinę inne mocowanie do sanek - B 11, czyli druga poł. 1911 r. Jak widzisz się nie myliłem. Jeśli możesz to pokaż fotkę samych sanek. Jeśli chodzi o oryginalną skrzynię, to była to obudowa popularna w stylu eklektycznym z kolumienkami na drzwiczkach, brodą u dołu i ozdobna korona ze sterczynami u góry. Na allegro jest takich sporo. Musisz tylko odpowiednio dobrać ją do długości wahadła oraz średnicy tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datowania werków Junghansa rozpoczęto od pierwszej połowy roku 1901, czyli od A01. Ten werk nie ma tych oznaczeń, ale także często wybijanych oznaczeń liczby wahnięć na minutę (vide zdjęcie takiego werku z rocznika B05 w wersji "krótkowahadłowej" poniżej). Zegar datowałbym raczej na okres (niewiele) przed 1901 rokiem.

post-6402-0-74387600-1389127813_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

bardzo dziekuję za uwagi, sugestie, podpowiedzi etc.

Rzeczywieście skrzynia zegara nie jest jego ozdobą ale cóż, taką wersje znalazłem na strychu. Szybę dolną ponieważ stara był rozbita "skołowałem" sam, nie mając jeszcze pojęcia co to za zegar ani z jakich lat pochodzi, a tym bardziej jak wyglądała obudowa w oryginale. Zegar miał wtedy jedną wskazówkę (tę małą) więc założyłem druga od "jakiegoś tam innego zegara".

Zegar na tarczy posiada napis Le roi a Paris

Dzisiaj marzy mi się aby chociaz trochę przywrócić ten domowy klamot do pierwotnego wyglądu. Będę więc potrzebował jedej oryginalnej wskazówki (minutowej) no i tej nieszczęsnej skrzyni. Przeglądałem allegro i tablica ale niestety nic tam nie znalazłem, więc gdyby ktos z szanownych forumowiczów dysponował taką obudową to chetnie rozpocznę jakieś negocjacje ... ;)

Zamieszczam jeszcze zdjęcie sanek, jeżeli to jeszcze może być pomocne w doprecyzowaniu wieku tego zegara

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

post-68364-0-58493000-1389186854_thumb.jpg

post-68364-0-27926700-1389186856_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sanki są typowe dla stosowanych przez Junghansa na początku XX wieku. Skrzynia raczej nie jest oryginalna, świadczy o tym zastosowanie podkładki pod wieszak (pod spodem byc moze są otwory po mocowaniu innego - o ile skrzynia jest wyrobem fabrycznym). Poza tym styl skrzyni, trącący secesją nie bardzo pasuje do wskazówek i tarczy. Pierwotna skrzynia była najpewniej eklektyczna. Na szybko znalazłem takie zdjęcie:

post-6402-0-82360200-1389188505.jpg

Wskazówka minutowa zaś wyglądała tak:

post-6402-0-58358000-1389188506.jpg

Wskazówki znajdziesz bez problemu na Allegro choćby.

Skrzyni nie wymieniałbym. Twój zestaw stanowi już  niejako historyczną całość. Nie mam też całkowitej pewności, że jest ona wtórna. Zegary firmowane Le Roi a Paris (co zacz znajdziesz na forum) były niejednokrotnie opakowywane w bardzo proste, "budżetowe" skrzynie.

Edit:

Kuzyni z Rosji:

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=183651

http://antikvariat74.yapokupayu.ru/buy/440680-chasy_nastennyye_le_roi_a_paris_mekhanizm_unghans

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.