Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kffiatek

Certina DS-1 Automatic bardzo przyspieszyła

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam problem z moją Certiną DS-1 Automatic. Mam ją już prawie 3 lata i dotychczas spieszyła się ok 10s/d, co chyba było wynikiem zadowalającym. Od kilku tygodni zaczęła spieszyć się 2min/d! To już ozdoba na rękę a nie zegarek! Co robić? Widzę, że można rozebrać i pokręcić śrubką do nastawiania. Ale czy to w ogóle możliwe dla przeciętnego człowieka? Na co dzień też zajmuję się precyzyjną pracą, więc to nie jest ograniczenie, ale czy po rozebraniu koperty trzeba coś wiedzieć? Np. wymienić uszczelkę, czy coś podobnego?

Komu we Wrocławiu można spokojnie oddać taki zegarek, żeby móc go potem wkładać pod wodę, jak dotychczas?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może po 3 latach wymaga już przeglądu i regulacji. Nie próbuj nic sam kombinować, bo pierwsze podejścia zazwyczaj są mało udane i szkoda byłoby zegarka. Koledzy z Wrocławia zapewne zaraz podpowiedzą sprawdzonego zegarmistrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Spróbuj najpierw stuknąć go z wyczuciem, ale stanowczo. Może się przestraszy i wróci do normy :) .

A tak poważnie to przyczyną może być sklejenie włosa, o ile się nie mylę. Taki prosty zabieg może niekiedy pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam i tak tej Certiny raczej nie otworzysz (no chyba że przecinakiem i młotkiem...). Zapytaj się na Ładnej 7 albo u Dolińskich.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.