Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

klapouch

Narzędzia

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem zegarmistrzem, ale chciałbym trochę "podłubać". Stąd pytanie: warto kupić poniższy zestaw, czy też jest to takie samo wyrzucanie pieniędzy jak miernik elektryczny za 5 zł ?

2df6597e816b6876.jpg

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc niestety zanim dotarły ostrzeżenia kupiłem to coś. Imadełko złamało się po 10 sekundach, wkręty płaskie sa dość duże i wszystkie 3 tej samej wielkości, wybijaki tak samo, szczypuec nie da się wziąć w ręce, bo brudzą jakby były 5 minut po malowaniu, pęseta nadaje się do podnoszenia konfirmantów do składania mebli z ikei (i do niczego bardziej precyzyjnego), młotek jak to młotek, jest faktycznie zegarmistrzowski (bardzo delikatny), nożyk do otwierania kopert...hmmm jakby jakiś dekiel był mocniej wciśnięty to cięzko byłoby go nim otworzyć. Kostka i klucz w miarę ok. Przyrząd do zdejmowania teleskopów trochę grubą ma końcówkę. Śrubokręciki krzyżakowe są 2 : jeden mały w sensie długości, ale spory jeśli chodzi o średnicę, drugi większy...tak duży, że nadaje się chyba do zegarów stojących. To tyle wrażeń. Nie polecam

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma się co zrażać. Osłony ze szczypiec trzeba posypać talkiem, a jakby nie pomogło to zdjąć i założyć łałdne igielitowe kabelki, nie będą brudzić. Końcówki wkrętaków zaazotować, zahartować, albo wymienić na takie z wierteł i będzie dobrze. Nie zaszkodzi zrobić sobie przyrządzik do ostrzenia wkrętaków. Dobra pinceta kosztuje około setki i warto jedną chociaż mieć do włosów. Takie po 10 do montowania też się nadadzą, jak się nie ma lepszych. Przynajmniej część narzędzi można sobie zrobić. Będą dobrej jakości i niedrogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po mailu do sprzedawcy tych narzędzi ( w zasadzie po 5 mailach) zgodził się przyjąć reklamację i w razie co oddać pieniądze uwaga razem z kosztami przesyłki. Bardzo duży plus. Piszę z przyzwoitości, ponieważ krytykuję narzędzia, ale muszę pochwalić sprzedawcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
No więc niestety zanim dotarły ostrzeżenia kupiłem to coś. Imadełko złamało się po 10 sekundach, wkręty płaskie sa dość duże i wszystkie 3 tej samej wielkości, wybijaki tak samo, szczypuec nie da się wziąć w ręce, bo brudzą jakby były 5 minut po malowaniu, pęseta nadaje się do podnoszenia konfirmantów do składania mebli z ikei (i do niczego bardziej precyzyjnego), młotek jak to młotek, jest faktycznie zegarmistrzowski (bardzo delikatny), nożyk do otwierania kopert...hmmm jakby jakiś dekiel był mocniej wciśnięty to cięzko byłoby go nim otworzyć. Kostka i klucz w miarę ok. Przyrząd do zdejmowania teleskopów trochę grubą ma końcówkę. Śrubokręciki krzyżakowe są 2 : jeden mały w sensie długości, ale spory jeśli chodzi o średnicę, drugi większy...tak duży, że nadaje się chyba do zegarów stojących. To tyle wrażeń. Nie polecam

Obawiam się, że trochę mirmiłujesz :)...

Kupiłem taki sam zestaw rok temu.

Wkrętaki, ustrojstwo do teleskopów, nożyk i klucz do kopert służą mi do dzisiaj, tzn. przeżyły jakieś 200 zegarków +/- Branslet nie używam, więc nie wiem jak się spisuje "imadełko" jak to nazwałeś - bo to nie jest imadełko tylko wyciskacz do bransolet :)... Może tu tkwi problem :) ?

Pęseta rzeczywiście jest badziewiata, i magnetyzuje - ale po odmagnetyzowaniu i dogięciu końcówek nadaje się spokonie do prostych prac. No chyba że chcesz włos układać :) ?

Wkrętaki i nożyk do kopert naostrz - są po prostu "niedopasowane". Ja tak samo doszlifowałem końcówki w kluczu do kopert - nie wchodziły w mniejsze ząbki... Jak za coś co kosztuje 12-18 zł, to powiedziałbym że dobry trade off - pęseta dobra kosztuje 40-50 zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imadełko imadełko :) tak się mówi, a wyciskałem nim trzpień z bransolety przy zapięciu. Naostrzyć wkrętaki mam zamiar, podobnie raczej naostrze wybijak jakiś bo dość spory jest i z bardzo miękkiej stali. Najbardziej wkurzyły mnie te szczypce. W zasadzie nie są mi potrzebne, ale nie powinny się kleić. Może trafiłem na wadliwą partię. Niemniej mam zamiar się czegoś nauczyć na tym sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bazuje na pęsecie mojej dziewczyny, wkrętakach z Tesco za 5 złotych komplet(oczywiście porządnie zaostrzone i przycięte/zwężone), a do tego ostry nóż do otwierania kopert. Nie mam tylko ustrojstwa do szkiełek, z teleskopami radzę sobie jakoś "metodą na paznokcia" i brak mi tylko czegoś do odkręcanych dekli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 20 parę złotych na alledrogo można kupić klucz do dekli z wymiennymi końcówkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w końcu zainwestuję:) Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Najbardziej wkurzyły mnie te szczypce. W zasadzie nie są mi potrzebne, ale nie powinny się kleić. Może trafiłem na wadliwą partię. Niemniej mam zamiar się czegoś nauczyć na tym sprzęcie.

Poza tym że brudzi, jest też zrobiony chyba z cyny, ponieważ gnie się przy wyjmowaniu teleskopów zapieczonych :)... Więc rzeczywiście niegłupio go od razu wywalić, żeby człowiek się nie denerwował - ja przez to uszkodziłem kopertę w pozłacanej 'lodowce' co była NOS praktycznie... :)

Ale reszta daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nawet na to nie patrz. Po zahartowaniu to badziewie jest miękie jak... Toczy się tak łatwo jak gwoździa... Idź na bazar i kup za te 2 dychy suwmiarkę i tym odkręcaj. Po drobnym przeszlifowaniu wszystko można odkręcić bezinwazyjnie poza Rolex'em... Problemem przy odkręcaniu może być trzymanie zegarka...

Wystarczy dorobić "swoje" końcówki, ale lepiej kupić porządny otwieracz.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość carolus

Mam pytanie o wkrętaki - czy jedynym - tanim - wyjsciem jest kupic standardowy zestaw malych wkretakow i pozniej naostrzyc aby wchodzily w otwory wszystkich malych srubek? musza byc z jakiejs specjalnej stali?

Jakie powiększenie lupy jest najbardziej praktyczne do pracy z zegarkiem?

Przy okazji - znacie jakis adres w sieci lub w 'realu' (W-wa) gdzie mozna zaopatrzyc sie w narzedzia zegarmistrzowskie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiecie moze czy w tym zestawie z załączonego zdjęcia na górze jest przyzad do odkrecania dekielków ? szczeze kupiłem taki sam zestaw.

www.wdrewnie.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly zestaw srubokretow - dosc dobrej jakosci zestaw za 10 PLN jest do dostania w Tesco.

Na All... kupie jedynie cos profesionalnego i uzywanego - poluje na przyrzad do zdejmowania szkielek.

Jesli ktos ma uzywany chatnie kupie!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Moze? Dostalem 2 oferty ponizej Twojej.

Jakosc? Zobaczymy.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.