Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

michalop

POMOCY !!! aktualizacja witryny internetowej

Rekomendowane odpowiedzi

witam !

znajomy profesor (uczeń le corbusieura zresztą) poprosił mnie o pomoc w aktualizacji strony założonej przez noego Akademii Architektury. ... chodziło o wstawienie kilku zdjęć na gotowe już strony, więc, pomimo iż nie mam o tym pojęcia, zgodziłem się sądząc że nie będzie to specjalnie trudne i sobie poradzę. myliłem się.

teraz prośba do licznych na forum speców:

nauczie mnie proszę lub (w ostateczności) pomóżcie.

strona: http://www.baukultur-akademie.de/

chodzi o wstawienie kolumny zdjęć (200 x 130 pix) pod opisem w dziale "granada" (to tam gdzie krzyżyki znaczą miejsce mojej klęski) i zmianę układu zdjęć w dziale "lissabon" (w tej chwili zdjęcia ustawione są w rzędzie a nie w kolumnie)

pewnie banalne.

mam dostęp przez ftp , hasło i login.

wszystkie zdjęcia są już przeniesione do katalogu na serwerze.

bracia! ... rodacy! pomożecie ???

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam !

teraz prośba do licznych na forum speców:

nauczie mnie proszę lub (w ostateczności) pomóżcie.

Cos jest przekombinowane ze znakami specjalnymi w nazwie katalogu. Najlepiej sciagnij calosc z serwera (html + grafiki) spakuj zipem albo rarem i podeslij mi mailem. To od 5 do 10 minut pracy :D

Mozesz podeslac tu: [email protected] i pusc privke na forum jak wyslesz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

no juz gotowe, ale strona :roll:

WYSIWYG :evil: :evil: tragedia jesli chodzi o kod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no juz gotowe, ale strona :roll:

WYSIWYG :evil: :evil: tragedia jesli chodzi o kod

Jakis Frontpage chyba - 3/4 kodu jest zbedne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[

Word.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Word.

:D dobrze, ze nie Excel :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, M$ Word 9... - to się musi posypać :D

post-330-0-27438100-1330481523.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

Doładnie tyle musiałem 'przeflancowac', zeby to ożyło. Chociaż strona wygląda tylko pod IE. Reszta, np mój firefox wyswietla niewiele poza textem :)

A takie strony to ja najbardziej lubie edytowac z notatnika :D:D ale dało radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EditPlus daje rade :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

zdecydowanie:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hardkorowcy korzystają z VIm-a. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hardkorowcy korzystają z VIm-a. :D

Moj osobisty wyczyn to poprawianie strony klientowi za pomoca PDA, podlaczonego z serwerem klienta przez SSH po GPRSie, jadac pociagiem przez pol polski :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ło matko :shock:, co za porażka. Za tak "napisaną" stronę internetową powinni jej autora wysłać na ponowną edukację :?. Poza tym, to macie rację. Sam znam ludzi, którzy piszą w notatniku proste strony internetowe tylko po jaką cholerę :?: :roll:, nie jestem w stanie tego zrozumieć. Po co tak sobie utrudniać życie :?:. To już lepiej skorzystać z Pajączka. Efekt będzie taki sam, a komfort tworzenia strony nieporównywalnie lepszy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sam znam ludzi, którzy piszą w notatniku proste strony internetowe tylko po jaką cholerę :?: :roll:, nie jestem w stanie tego zrozumieć. Po co tak sobie utrudniać życie :?:.

Nie wszystko da sie zrobic edytorami "graficznymi". Oczywiscie strony w htmlu mozna z powodzeniem przygotowac w DOBRYM edytorze (np Macromedia Dreamweaver), ale np strony opartej o CSS juz na tym nie przygotujesz i nie pozstaje nic innego niz reczna edycja...

Poza tym nie lubie jak mi program generuje jakies zbedne tagi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Nie wszystko da sie zrobic edytorami "graficznymi". Oczywiscie strony w htmlu mozna z powodzeniem przygotowac w DOBRYM edytorze (np Macromedia Dreamweaver), ale np strony opartej o CSS juz na tym nie przygotujesz i nie pozstaje nic innego niz reczna edycja...

Poza tym nie lubie jak mi program generuje jakies zbedne tagi :D

post-0-0-13991500-1330481550.gif Hmm, czy korzystałeś już kiedyś z Pajączka :?:. Jeżeli chcesz to nie musisz przecież wykorzystywać szablonów, ale równie dobrze możesz otworzyć sobie pustą stronę i pisać wszystko od podstaw. Otrzymujesz jednak wyróżnienie składni, które łatwiej pozwala znaleźć popełniony błąd podczas pisania. Poza tym, tego typu aplikacje jak Pajączek dają możliwość szybkiego zarządzania plikami, co nabiera znaczenia zwłaszcza, gdy strona staje się coraz bardziej rozbudowana. Poza tym, wykupienie wersji komercyjnej Pajączka daje możliwość korzystania z dodatkowego oprogramowania ułatwiającego pisanie skryptów Java czy arkuszy stylów. A notatnik :?:, no cóż, w mojej opinii taki sposób pisania strony dobry jest dla tych którzy mają sobie jeszcze coś do udowodnienia.

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm, czy korzystałeś już kiedyś z Pajączka :?:

Kiedys probowalem - ale jakos szybko wrocilem do EditPlusa - pewnie to tez kwestia przyzwyczajenia. EditPlus tez oferuje kolorowanie skladni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Hmm, wszystko się zgadza tylko czasy się zmieniają. Obecnie przy ciągle wzrastającej szybkości transmisji, uwaga coraz częściej koncentrowana jest na grafice, ciekawych animacjach i jeżeli strona ma się jakoś wyróżniać na tle wielu innych, to przeważnie pisana jest we flashu. Jakość takiej witryny zależy już tylko od kreatywności osoby ją piszącej no i oczywiście od umiejętności korzystania z flasha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Obecnie przy ciągle wzrastającej szybkości transmisji, uwaga coraz częściej koncentrowana jest na grafice, ciekawych animacjach i jeżeli strona ma się jakoś wyróżniać na tle wielu innych, to przeważnie pisana jest we flashu.

Nie zaglebiajac sie w szczegoly techniczne, Flash nie nadaje sie do kazdego rozdzaju serwisu i pewnie zauwazyles, ze po "boomie" na flasha - 2-3 lata temu, obecnie uzywany jest on z umiarem, sporadycznie do tworzenia calych serwisow internetowych (oprocz stron produktowych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

Również jestem gorącym fanem EditPlusa (wspomniałem tu o notatniku, bo na nowym kompie jeszcze nie robiłem strony, wiec jest pod względem nażedzi "goły"). Edit+ jest lekki, szybki, wygodny i elastyczny. miodzio.

Żaden WYSIWYG nie generuje w 100% czystego kodu, tzn wolnego od niepotrzebnych tagów. Pozatym nigdy kod z graficznego edytora nie bedzie tak klarowny i czytelny jak napisany ręcznie.

najlepszy przykład to strona od której zaczął się temat. word pcha tam na siłę XMLa :roll:

co do flasha i grafiki ogólnie: nie musi byc to dominującym elementem, zeby strona była ładna, z kolei samo "naflaszowanie" witryny nie gwarantuje efektu. ale duzo zalezy tu od istoty i założeń dla strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ło matko :shock:, co za porażka. Za tak "napisaną" stronę internetową powinni jej autora wysłać na ponowną edukację :?

Ależ dlaczego?

Autor tej strony nie jest zapewne twórcą stron www. Po prostu popełnil dokument w Wordzie i zapisał go w postaci pliku HTML. Z uzytkowego punktu widzenia to jest OK. A że Word wyprodukował kod takiej jakości to już jest zasługa mojej ulubionej (sic) firmy, czyli Microsoftu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Z uzytkowego punktu widzenia to jest OK. A że Word wyprodukował kod takiej jakości to już jest zasługa mojej ulubionej (sic) firmy, czyli Microsoftu.

Microsoft nie ma tu nic do rzeczy. Word jest edytorem tekstu i założenia jakie przyświecały temu produktowi były zupełnie inne niż tworzenie stron internetowych. Skoro już poruszamy się w obrębie aplikacji Microsoftowych to do tego celu lepiej użyć FrontPage.

panikuj,

pisałem już, że na przykład w Pajączku nie musisz korzystać z gotowych szablonów, ale możesz utworzyć sobie pusty dokument nie zawierający żadnego kodu i pisać wszystko od podstaw.

lewandek,

Flash to potężne narzędzie i jeżeli tylko korzystamy z jego możliwości z umiarem wówczas możemy całą stronę napisać we Flashu, która będzie działa szybko i szybko się uruchamiała, a jakością wykonania przewyższy stronę internetową napisaną (że się tak wyrażę) tradycyjnymi metodami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Flash to potężne narzędzie i jeżeli tylko korzystamy z jego możliwości z umiarem wówczas możemy całą stronę napisać we Flashu, która będzie działa szybko i szybko się uruchamiała, a jakością wykonania przewyższy stronę internetową napisaną (że się tak wyrażę) tradycyjnymi metodami.

Eeh - uparles sie na tego flasha... podaj przyklad jednego portalu, systemu aukcyjnego, albo serwisu ogloszeniowego napisanego calkowicie we Flashu - skoro jestes tak gleboko przekonany, ze nadaje sie do wszystkiego.

A tak z innej beczki jakosc wykonania nie zalezy od techniki i technologii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Eeh - uparles sie na tego flasha... podaj przyklad jednego portalu, systemu aukcyjnego, albo serwisu ogloszeniowego napisanego calkowicie we Flashu - skoro jestes tak gleboko przekonany, ze nadaje sie do wszystkiego.

:D Pisanie serwisu aukcyjnego czy ogłoszeniowego całkowicie we flashu to przerost formy nad treścią. Dlatego nie napisałem, że flash nadaje się dosłownie do wszystkiego.

A tak z innej beczki jakosc wykonania nie zalezy od techniki i technologii...

Pełna zgodność. Jakość zależy przede wszystkim od autora aplikacji. To jest oczywiste. To tak jak z grą na porządnej gitarze. Jedni z Fendera Stratocastera potrafią zrobić wspaniały użytek jak na przykład Yngwie Malmsteen, a inni nie potrafią czysto wydobyć kilku dźwięków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.