Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

quest

Błonie Super - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio na targu staroci oglądałem Błonie Super - w stanie niemal idealnym. Koleś wyceniał go na 150 PLN udało zbić mi się cenę do 110 ale ostatecznie go nie wziąłem z 2 powodów. Zegarek chodził tylko w na płasko gdy się go trzymało w pionie natychmiast stawał - akurat tutaj myślę że ingerencja zegarmistrzowska poparta niewielkimi nakładami rozwiązałaby problem. Finalnie zniechęciła mnie koperta - stan idealny wręcz nie można się było do niczego przyczepić tyle tylko że była to koperta krab pozłacany 20 mikronów. Przyznam szczerze że jeszcze takiego Błonia nie widziałem więc uznałem że jest to ładny składak. Jednak nadal zastanawiam się czy nie powinienem był go wziąć - może ktoś z Was ma wiedzę czy było Błonie Super w takiej kopercie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pozłacanego, ale ni grama pewności, że nie jest to składak.

Niestety Błonie produkowało serie z tego, co akurat przysłali z Sojuza, więc chyba niemożliwe jest ustalenie całej gamy produkcyjnej.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co za problem koperte mozna wymienic na zwykła a pozlacany krabik napewno znalazly amatora w dobrej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Błonie produkowało serie z tego, co akurat przysłali z Sojuza, więc chyba niemożliwe jest ustalenie całej gamy produkcyjnej.

Iko - to jest całkiem sensowna myśl i dużo może tłumaczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przeglądając ostatnio aaaaaa... natrafiłem na coś takiego: http://www.allegro.pl/item867154621_polski_zegarek_blonie_super.html

Chciałem porównać z jakimś okazem znajdującym się na stronie "Polskie zegarki", jednak nic co by ów przypominało nie znalazłem.

Jedynie indeksy są niemalże identyczne jak w tej Delbanie: http://www.allegro.pl/item835040755_szwajsarski_zegarek_delbana_klasyczna.html .

Oryginał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oryginał. na stronie polskie zegarki jest też skan katalogu w którym chyba jest ten model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba nie wierzysz, że takie stare Błonie podrabiano?

Oba zegarki są bardzo różne zresztą, a wpływ stylistyki lat 50-60 tych daje się zauważyć w wielu innych zegarkach z epoki.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej są różne, tylko tak po prostu skojarzyło mi się z tamtym.

W każdym razie, dziękuję za informację, ponieważ dopiero zaczynam swoją "przygodę" z zegarkami, dlatego wszelkie wskazówki i informacje są dla mnie cenne :-)

Bardziej chodziło mi o to czy nie jest to pasówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na róże modele i różne kombinacje z elementami z Poljota czy Kirovskih zgadzam sie, że zarówno końcowe efekty mogą by rezultatem akurat takiej dostawy części od wielkiego brata lecz również pomysłowej pracy późniejszych skłądających.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.