Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lewy1

Moje Super Błonie

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że to mój pierwszy post, witam wszystkich!

Pewnie niektórzy z Was mnie wyklną, ale postanowiłem się zabawić w domowego zegarkowego renowatora amatora tongue.gif Wybór padł na produkt fabryki Błonie (nie pamiętam nawet dlaczego), ale zachciałem mieć jakiś stary mechaniczny zegarek, który będzie nosił nieco mojej inwencji twórczej na sobie. Jako, że fundusze były dość ograniczone, kilka aukcji przepadło. Miał być Arras, ale udało się w końcu za 70zł kupić taki "okaz":

873414996_1_zps869007fd.jpeg

873414996_2_zpse1f914bc.jpeg

873414996_3_zpsa1e6f91f.jpeg

873414996_4_zps30d74f9c.jpeg

Egzemplarz nieco nadgryziony zębem czasu, ale nie można mieć wszystkiego na tacy. Najgorsze, że sekundnik i koronka wyglądają mało oryginalnie smile.gif Zegarek chodził kiedy chciał i prezentował się na żywo dość średnio. Jako, ze trochę narzędzi zegarmistrzowskich pozostało mi po ojcu, zabrałem się ochoczo do oględzin. Efektem było to, że zaczął chodzić i to nawet punktualnie. Łapki troszkę mi się trzęsły, bo robiłem to pierwszy raz w życiu (no nie licząc wprawek na kieszonkowej Helvetii)
Przyszedł czas na tarczę. Kąpiel w roztworze detergentu i mycie pędzelkiem przyniosło umiarkowany skutek, ale nic więcej nie dało sią uzyskać, aby nie zniszczyć napisów na tarczy.

100_6866_zps391b00c5.jpg

Do koperty podszedłem z mniejszą rezerwą. Duże ubytki chromu i wżery wymusiły dość radykalne kroki. W ruch poszła drobna osełka, papier wodny naklejony na listewkę i pasta do polerowania lakieru samochodowego cool.gif Priorytetem było ściągnięcie całego chromu, zachowując jednak ostre krawędzie koperty. Z tego tylko powodu nie pozostawiłem tej czynności galwanizerni, tylko wziąłem się za to sam. Poszło zazwyczaj łatwo:

100_6872_zpsc10c72cd.jpg

100_6881_zpsb665e6ff.jpg

"Goła" koperta ma super kolor. Nie widać tego na zdjęciu, ale jest to ciepły srebrny odcień. Wtedy jeszcze mnie to cieszyło. Rozmowa z galwanizerem, nieco ostudziła mój zachwyt, bo pokryć nowym chromem, można bez problemu, ale lepiej, żeby to nie był jakiś dziwny stop. No ale jest. To tzw. "nowe srebro". Dlatego tak łatwo dawało się to polerować. Niemniej jednak, koperta trafiła do chromowania i wyszło to całkiem nieźle. Starego chromu, dobrze że sam się pozbyłem, bo metodą galwaniczną nie szło usunąć jego resztek. Ponoć oryginalnie, koperta mogła być pokrywana jakąś inną metodą?
Poskładawszy zegarek do przysłowiowej kupy, wprost nie mogłem się na niego napatrzeć.

100_6893_zpsd73d6162.jpg

100_6892_zps06d379f3.jpg

100_6889_zpsba839441.jpg

Miał służyć do okazjonalnego założenia w weekend, ale nosze go codziennie wink.gif Póki co, oczywiście.
Teraz zaczynam poszukiwania sekundnika i koronki w bardziej oryginalnym kształcie. Ze wskazówką pewnie będzie mniejszy problem. Dobierze się cos ze starszego Poljota, Kirowa. Z koronką, pewnie będzie większy zgryz, ale nie spieszy mi się bo zegarek zostanie u mnie na pewno na długo laugh.gif

Uwagi, krytyka itp. mile widziane. Może jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie niektórzy z Was mnie wyklną, [...]

Uwagi, krytyka itp. mile widziane. Może jakieś sugestie?

Jakie wyklną, jaka krytyka... Złapało Cię i pewnie nie puści. :)

A sugestie, to jedynie rada żeby wszystkie trudniejsze "operacje" potrenować najpierw na jakimś trupku, wtedy ryzyko spada prawie do zera.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pewnie niektórzy z Was mnie wyklną, ale postanowiłem się zabawić w domowego zegarkowego renowatora amatora

Ja Cie wyklne,bo masz piekny zegarek,teraz w przepieknym stanie (-;

Wyszlo naprawde super,pogratulowac umiejetnosci i odwagi.

Takie male pytanko-ile galwanizator policzyl sobie za chromowanie tej koperty?Mam podobny problem z pabieda,ktora wlasnie kupilem i jestem ciekaw ile mnie to wyniesie.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ile galwanizator policzyl sobie za chromowanie tej koperty?

Całe 10zł. Nikiel + chrom. Była też próba odciągnięcia resztek starego chromu z zakamarków, ale niewiele z tego wyszło. Z tą operacją ogólnie trzeba być uważnym aby nie wcięło nitki gwintu do zakręcenia dekielka.

Moim celem jest taki stan tego zegarka -> http://www.polskie_zegarki.republika.pl/mod/blonie_s_4.jpg

No i pojawia się takie pytanie. Jak i czym oczyścić wystające cyfry i indeksy. Nie wiem z jakiego materiału są wykonane? Obecnie wyglądają jak mocno spatynowany mosiądz, a na zdjęciu są lśniące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli sa zielonkawe/niebieskawe to patyna,czyli dihydroksoweglan miedzi(II). Teoretycznie usuwa sie to kwasem szczawiowym,ale nie wiem co zrobi on z tarcza (czym jest lakierowana?).Mozna to tez zrobic przez polerowanie,ale nie wiem jak to osiagniesz na tak malych czesciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to kolor zielonkawy. Raczej ciemny brąz. Tarczy nie można zanadto niczym potraktować. Jest bardzo delikatnie pokryta farbą. Myślę o mechanicznym polerowaniu samych cyfr i indeksów. Najdrobniejszy papier wodny naklejony na odwrocie np, wiertła (płaski jego koniec). Czyli miałbym krążek papieru o średnicy np 4-5mm na walcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno chcesz to robic?Mozesz go sknocic,a troche patynki na starych zegarkach wyglada urodziwie (-;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno chcesz to robic?

NIe. Pewności to ja nie mam. Precyzyjnej roboty sie nie boję, ale w tym przypadku, być może gra nie warta jest świeczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mojego Błonia zdobyłem, a raczej dostałem pudełeczko. Co ciekawe jest ono nowe, nieużywane i pochodzi prosto z fabryki w Błoniu.

Po prostu dostałem je od jednego ze starych pracowników. Podobno w czasie likwidacji fabryki bardzo dużo sprzętu rozeszło się wśród ówczesnej załogi. I raczej nie były to niestety części zegarków a części maszyn i wyposażenia hal produkcyjnych ;)

Wielu z nich pracuje nadal w tych samych budynkach z tym że dla innych firm. Aczkolwiek dla Mery Błonie także.

A wspomniane pudełeczko tak oto się prezentuje:

25684e27284b373f92a61de528abdec8.jpg

7485b748cd7e07104c488390c271ddc2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super prezent. Gratuluję. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny masz zestawik , gratki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.