Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

WHYSKY123

Błonie historia

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem na allegro zegarek błonie z opisem ze został wyprodukowany w 1952 roku.

Na moje mądrzenie ze decyzja o produkcji została podjęta 1956 a pierwsze zegarki

opuściły fabryke w 1959roku facet odpisał mi, tu cytuje:

"Witam,ma Pan błędne informacje.Mój kolega z którym znam się od 40 lat jest zegarmistrzem i pracował przy ich produkcji właśnie w Zakładach Mera-Błonie już 1951r to był początek produkcji jeszcze na częściach Radzieckich .Od połowy 52r już wstawiali Polskie części i był bity rok i miesiąc produkcji .Szybko okazało się że nasze zegarki są lepsze niż Radzieckie i po kilku latach na rozkaz władz partyjnych produkcję zamknięto .Miałem takich zegarków kilkanaście i były już bite daty i roczniki. Jeden był nawet z nr seryjnym poniżej 100 -tki.Pozdrawiam."

I co na to powiecie ? kolega z demencją? polskie części to chyba dekle z logo i grawerki na mostkach ale może się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa zegarki Blonia:)) jeden ostatnio na allegro poszedl za lekko ponad stowke ;) a ja kupilem dwa lata temu za kolo 25zl:) ale mniejsza z tym. Coz w sieci pisza to co Ty piszesz nie co ten gosciu pisze. A jak to bylo cholera wie. Niektore maja mechanizm z Polskim napisem 16/17kamieni zas wiekszosc po Rosyjsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym na stronie jest skan gazety z 1959

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym na stronie jest skan gazety z 1959

Niektorzy sa nie reformowalni, Facet napisal cos takiego ;))

Witam,bzdury Panie kolego to Pan czytasz.Nie wiem kto je pisał i kto zatwierdzał ,ja miałem te zegarki w swoim psiadaniu i miały daty wybite : miesiąc i rok ,skoro jest rok 52 to znaczy że już produkowali.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może po prostu chciał zrobić dobry marketing dla swojego zegarka i wyciągnąć z niego jak najwięcej. :D

pozdr

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-3565-0-24898300-1331559750.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie kochani. A kiedy Błonie było polskim zegarkiem? Przecież to zwykły radziecki Kirowskij. Zawsze takim był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Nie wiedzieliśmy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Nie wiedzieliśmy ;)

Dziękujemy, to piszesz w czyim imieniu? Po prostu. Ja jako zegarmistrz i już nie młody facet, dowiedziałem się kiedyś, że ta cała produkcja Błonia poszła na marne. Tak usłyszałem w bodajże 1983 troku w Łódzkiej Fabryce Zegarów. Ponoc, żaden typowo polski Kirowskij nie zszedł z lini montażowej fabryki. Czy to prawda. Nie wiem. Trzeba by było zapytac się ludzi którzy tam pracowali. Ale czas leci. Znajdziemy takich? Podobno sprowadzalismy mechanizmy w częściach i tylko montażyści je montowali "waląc" niby polskie dane!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizmów w całości nigdy nie produkowano. Pod koniec produkcji poszła mała seria z mostkami produkowanymi w polsce (z logiem zakładów Błonie a nie 1mfz), raszta była z importu. W polsce produkowano koperty, tarcze, wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.