Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pasjonat

Pióra i długopisy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich "pióro maniaków"

Jest na forum bardzo stary temat o piórach ale w zwiazku z tym ze potrzebuje konkretnej porady w danym budżecie to postanowiłem założyć nowy

Byłem niedawno zagranicą i obok sklepu z zegarkami był taki mały sklepik z piórami i długopisami.....

No i się zaczęło.........

Co polecalibyście w kwocie do 500 EURO

Styl barokowy bardziej mi się podoba niż nowoczesny i minimalistyczny ale tak naprawdę nie mówię nie na żadną opcję oby tylko budżet nie pękł.

Podobają mi się modele MB Ingrid Bergman ale i Thomas MANN - zupełnie inny styl

Jak widać szukam :-):-)

Widziałem piękne pióro VISCONTI otoczone metalową siatką z pająkiem jako głównym elementem

Z bardziej nowoczesnych wydał mi się nowy model MB z diamentem ale nie wiem ile kosztuje

Jeśli znacie jakieś piękne pióra w zadanym budżecie to będę wdzięczny za fotki lub nazwy:-)

Jaka firmę polecacie w zadanym budżecie?

Nie wiem czy wybrać pióro czy długopis (ten jest bardziej praktyczny)

Ma służyć do stawiania podpisów - kilkadziesiąt dziennie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie polecam pióro :) jak ma być do podpisów wyłącznie warto wybrać grubą stalówkę.

A na początek może:

GvFC - świetna jakość i stylistyka. W budżecie mieści się większość piór poza edycją Pen of the Year.

Graf_Classic_mix.png

penne_4.JPG

pf_335b2d1_%20Guilloche%20Colours.jpg

Pelikan- klasyka, w budżecie mieści się cała linia Souveran

Pelikan_Size_Chart.jpg

MB: Chopin, 146 a może i 149:

meisterstuck_black_resin__gold_collection_zoom.jpg

Visconti: Van Gogh w pięknej palecie kolorów, 2 takiego samego nie ma.

VanGoghCollection.jpg

Opera:

Visconti_Opera_Set.jpg

Wall Street:

09ws1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat już nieraz wałkowany - i tak do znudzenia. Jest jeszcze wyszukiwarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie polecam pióro :) jak ma być do podpisów wyłącznie warto wybrać grubą stalówkę.

Wielkie dzieki za fotki

Jest kilka modeli ktore mi sie spodobały

Czemu gruba stalówka do podpisów jest najlepsza?

Sa jakies skale grubości?

"Temat już nieraz wałkowany - i tak do znudzenia. Jest jeszcze wyszukiwarka"

W temacie wałkowanym w 2005 roku i w 2006 i niedawno odnowionym jednym zdjęciem trudno jest znaleźć najnowsze propozycje producentów a zdjęć i nazw jak na lekarstwo. Szukam konkretów za konkretny budzet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w ogóle zastanawiasz się nad piór/ długopis to ciężko cokolwiek proponować - bo jest to proponowanie praktycznie w ciemno - zależy czy podpisujesz coś normalnie czy np jest pod tym kalka? Bo jak tak to wtedy pióro odpada (piórem nie zaadresujesz nawet paczki na poczcie :) ) czy pióro będzie wykorzystywane w normalnych nazwijmy to sytuacjach czy też bardziej ekstremalnych - ja zdecydowanie wolę pióro ale np na budowie nie wyobrażam sobie pisania piórem z wielu względów :) Po za tym nawet od 2006 roku zmieniło się w ofertach niewiele - pióra to jest dosyć konserwatywny rynek i pewne linie są produkowane latami - jest trochę inaczej niż z zegarkami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwykle kartki papieru w biurze, za biurkiem :-) ale dzięki za uwagi

Długopis wydaje mi się praktyczniejszy ale design piór jest dużo ładniejszy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmiary stalowek na przykladzie Pelikana:

Nib_Chart.jpg

Nib_Chart2.jpg

do podpisywania sie najbardziej polecam B albo BB, a jesli zdecydowalbys sie na pioro japonskie to jeszcze grubsza bo tamte piora pisza o rozmiar cienien od europejczykow.

gruba stalowka wychodza najladniejsze podpisy a przy zastosowaniu atramentow cieniujacych sie mozna uzyskac fajne efekty przejscia odcieni ktore w cienkiej nie beda widoczne. Dlugopisem takie rzeczy sa nieosiagalne :)

@Mariusz888

Mi sie juz zdarzalo wypelniac piorem druki samokopiujace :)

Przepraszam za brak PL znakow ale nie chcialo mi sie juz zmieniac ukladu klawiatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Visconti "z pająkiem" to model Art Nouveau.

Zdecydowanie godne polecenia.

Świetne ceny na wyjątkowe i kolekcjonerskie okazy daje Bryant Greer - Pentime.com

Gerald Genta Solo Retro - zamienię lub sprzedam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale design piór jest dużo ładniejszy.....

Czy ja wiem... dużo firm jak produkuje serie np pióro, ołówek, długopis, roller to często są do siebie bardzo podobne stylistycznie - czasem bez odkręcenia skuwki nie odróżnisz co jest np piórem a co rollerem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno miałem okazję pomagać w wyborze pióra w podobnym budżecie (niestety nie dla mnie).

Visconti czy Montegrappa to piękne i bogate pióra ale jednocześnie duże i grube - my poszukiwaliśmy jednak czegoś innego, raczej prostego w stylu "skromnej elegancji". Zastanawialiśmy się też nad Watermanem Exception (są modele zarówno w srebrze jak i złocie) - ciężkie, bardzo ciężkie z racji metalowego korpusu, kwadratowe - co też może nie odpowiadać.

Moim faworytem były pióra wspomnianego wcześniej Graf von Faber-Castel ale ja mam 30 lat a pióro było przeznaczone dla osoby dwukrotnie starszej (swoją drogą myślę, że wiek w doborze pióra ma takie samo znaczenie jak w przypadku zegarków, jeśli nie większe).

Ostatecznie decydowaliśmy się pomiędzy Pelikanem Souveran - to taki klasyk, na zdjęciach dostępnych w internecie dużo traci w rzeczywistości prezentuje się znacznie lepiej - wg mnie pozycja obowiązkowa do rozpatrzenia przy wyborze, a Montblanc Arturo Toscanini - jedno ze skromniejszych w kolekcji MB, czarne, stonowane elegancka skuwka - to wybraliśmy.

Wybraliśmy się do sklepu z założeniem spędzenia w nim nie więcej jak 30 - 60 minut, wybieraliśmy ze 2 godziny, trudny wybór, piękne pióra, trafiła nam się dobra obsługa - co, jeszcze bardziej utrudniło wybór :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem... dużo firm jak produkuje serie np pióro, ołówek, długopis, roller to często są do siebie bardzo podobne stylistycznie - czasem bez odkręcenia skuwki nie odróżnisz co jest np piórem a co rollerem :(

Wlaśnie nie bo widzialem kilka roznych przykładów i długopisy oczywiscie nawiązywały wyglądem ale jednak są inne,

czesto mniej ozdobne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Graf von Faber-Castel i jestem bardoz zadowolony. Do podpisów używam stalówki M i jest w sam raz. Warto zastanowić się nad kompletem pióro-długopis. W zależności od sytuacji stosuję je wymiennie. Do tego jeszcze fajne etui i żaden kłopot. Długopis np. na poczcie, w banku, we wszelkich sytuacjach "w biegu". Pióro w pracy, przy biurku do podpisu, notatek, zapisywania wszelkich spraw w kalendarzu, itd.

EDIT:

No i oczywiście pióro z tłoczkiem + tradycyjny atrament w butelce. Żadne naboje. Szybko się zużywają, a poza tym to jak zegarki kwarcowewink.gif

Nie ma przecież uzasadnienia dla używania pióra - długopisy są tańsze, wygodniejsze, poręczniejsze, praktyczniejsze, a i tak fajnie jest pisac pióremsmile.gif

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok przekonaliscie mnie

Bedzie pióro

Teraz tylko musze znalezc cos w barokowym stylu co mnie powali wygladem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RadG - ale ja nie mówię, że pióro jest be... pióro jest po prostu jak wszystko stworzone do pewnych warunków a do pewnych nie - sam piszę piórem i nie wyobrażam sobie pisać czymś innym, ale są momenty takie jak wspomniane pisanie na budowie czy na poczcie gdzie jednak bez długopisu ani rusz :) Ja przerabiałem wiele piór które miałem, mam czy zamierzam mieć ale wielką sympatią darzę linię Duofolda Parkera za swoją ponadczasowość (to takie Porsche wśród piór - lata biegną, a ta sama linia wciąż rozpoznawalna i doskonała bez zbędnych przeróbek :) dlatego po redukcji kolekcji Duofoldów mam jeszcze 5 :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W PL trochę "chorawe" ale przy obecnym kursie ich ściąganie nie jest już tak opłacalne jak kiedyś więc w sumie to chyba lepiej obejrzeć sobie na miejscu - ceny od jakiś 1500-2000zł średnio. Są jeszcze Duofoldy Demi (poznasz po 3 ringach na skuwce i po małym rozmiarze - dlatego właśnie nie warto :) ) jak już to tylko International albo Centennial. Są jeszcze różne bardzo okazjonalne modele jak np True Blue (miałem), Fu albo MakiE zdobione metalami wg starej techniki ale ich ceny są zawrotne :) No i są jeszcze Duofoldy Esparto czyli metalowe po prostu - jest srebrny za jakieś 3500zł i złoty za 40 000zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W PL trochę "chorawe" ale przy obecnym kursie ich ściąganie nie jest już tak opłacalne jak kiedyś więc w sumie to chyba lepiej obejrzeć sobie na miejscu - ceny od jakiś 1500-2000zł średnio. Są jeszcze Duofoldy Demi (poznasz po 3 ringach na skuwce i po małym rozmiarze - dlatego właśnie nie warto ;) ) jak już to tylko International albo Centennial. Są jeszcze różne bardzo okazjonalne modele jak np True Blue (miałem), Fu albo MakiE zdobione metalami wg starej techniki ale ich ceny są zawrotne ;) No i są jeszcze Duofoldy Esparto czyli metalowe po prostu - jest srebrny za jakieś 3500zł i złoty za 40 000zł ;)

WITAM!UZYWAM PIOR WATERMAN ( Z SENTYMENTU DLA DZIADKA)ALE MAM PYTANIE DOTYCZACE PIOR W OGOLE. CZY OPROCZ WW Duofold Esparto MOZESZ POLECIC JAKIES PIORA METALOWE DLA MEZCZYZNY. RACZEJ ZE STALI NIZ ZE SREBRA. ZLOTO NIE WCHODZI W OGOLE W RACHUBE. CHOCIAZBY ZE WZGLEDU NA CENE.

PZDR JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmiary stalowek na przykladzie Pelikana:

Nib_Chart.jpg

Nib_Chart2.jpg

do podpisywania sie najbardziej polecam B albo BB, a jesli zdecydowalbys sie na pioro japonskie to jeszcze grubsza bo tamte piora pisza o rozmiar cienien od europejczykow.

gruba stalowka wychodza najladniejsze podpisy a przy zastosowaniu atramentow cieniujacych sie mozna uzyskac fajne efekty przejscia odcieni ktore w cienkiej nie beda widoczne. Dlugopisem takie rzeczy sa nieosiagalne ;)

@Mariusz888

Mi sie juz zdarzalo wypelniac piorem druki samokopiujace ;)

Przepraszam za brak PL znakow ale nie chcialo mi sie juz zmieniac ukladu klawiatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM!UZYWAM PIOR WATERMAN ( Z SENTYMENTU DLA DZIADKA)ALE MAM PYTANIE DOTYCZACE PIOR W OGOLE. CZY OPROCZ WW Duofold Esparto MOZESZ POLECIC JAKIES PIORA METALOWE DLA MEZCZYZNY. RACZEJ ZE STALI NIZ ZE SREBRA. ZLOTO NIE WCHODZI W OGOLE W RACHUBE. CHOCIAZBY ZE WZGLEDU NA CENE.

BUDZET DO 2000 PLN

TAKZE PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKIEJ CZCIONKI.

PZDR JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BUDZET DO 2000 PLN

TAKZE PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKIEJ CZCIONKI.

PZDR JPG

Włączenie CAPSLOCKA to krzyk.

Nie lepiej było tak:

Witam!uzywam pior waterman ( z sentymentu dla dziadka)ale mam pytanie dotyczace pior w ogole. Czy oprocz ww duofold esparto mozesz polecic jakies piora metalowe dla mezczyzny. Raczej ze stali niz ze srebra. Zloto nie wchodzi w ogole w rachube. Chociazby ze wzgledu na cene.

Budzet do 2000 pln

takze przepraszam za brak polskiej czcionki.

Pzdr jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dr Judym - poszukaj w ofercie Faber Castela - ogólnie to pióra stalowe to jest często budżet ok 500zł a później już są srebrne za większą kasę - ew przejrzyj ofertę Viscotni, Mont Blanc - ciężko mi coś konkretnie polecić bo przyznam że stalowych straszne nie lubię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dr Judym - poszukaj w ofercie Faber Castela - ogólnie to pióra stalowe to jest często budżet ok 500zł a później już są srebrne za większą kasę - ew przejrzyj ofertę Viscotni, Mont Blanc - ciężko mi coś konkretnie polecić bo przyznam że stalowych straszne nie lubię B)

dziekuje za odpowiedz.poszukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za wskazowki

Jak na razie biore pod uwage Duofold, MB serie pisarzy i visconti z pajakiem

Teraz czas na ponowne ogladanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączenie CAPSLOCKA to krzyk.

Nie lepiej było tak:

Witam!uzywam pior waterman ( z sentymentu dla dziadka)ale mam pytanie dotyczace pior w ogole. Czy oprocz ww duofold esparto mozesz polecic jakies piora metalowe dla mezczyzny. Raczej ze stali niz ze srebra. Zloto nie wchodzi w ogole w rachube. Chociazby ze wzgledu na cene.

Budzet do 2000 pln

takze przepraszam za brak polskiej czcionki.

Pzdr jpg

pardasik!moja wina . ale takze administratora, poniewaz, dzieki jego "blokadadom, nie mam podgladu pisanej wiadomosci. moze to troche dziwne ale to fakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.