Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dascola

Lenzkirch

Rekomendowane odpowiedzi

4800 zł

Dziekuje , jest pare groszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby ukrócić ten OT.

Zdjęcia wygrzebane z archiwum:

Na pierwszy rzut oka - zegar klasyk.

decb8a5ef0623ea3.jpg

Ale po otwarciu drzwiczek - otwieramy również tarczę (!) i:

fdc54af2204fd91e.jpg

I werk z tą samą datą zgłoszenia patentu - tym razem tylko połówka

08ff3aceb3eef87a.jpg

e136fcf5248d5654.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę do posiadaczy książek o Lenzkirchach (Kochmann itp). Natrafiłem na ALL na interesującego na pierwszy rzut oka Lenzkircha w stanie powiedzmy "do zaawansowanej rekonstrukcji".

Mechanizm wydaje się oryginalny natomiast zastanawia mnie co innego. Czy Waszym zdaniem tego typu skrzynie wykonywał Lenzkirch bo mam wrażenie że jest to przekładka z Beckera. Jestem prawie pewny iz ten styl skrzyń był stosowany z powodzeniem w zegarach Świebodzickich (sam miałem okazje to stwierdzić w Endlerach i Beckerach).

Z moich poszukiwań wynika że Lenzkirch maił bardziej wyrafinowane wzornictwo w tym zakresie. Oczywiście wiem że istniało cos takiego jak moda (vel styl Ludwikowski z charakterystycznymi koronami i głowami) i nasladownictwo. Niemniej jednak mam watpliwości. Klasyczna forma skrzyni wskazuje na lata 70 XIX wieku - tak jak numer werku.

Szkoda że nie ma zdjęcia skrzyni bez mechanizmu. Jak się uda zdobyć to dołaczę link.

Musze Wam przyznać iż szukam Lenzkircha w takim właśnie okresie 1860-1880 a na tego miesięcznego, który wisi na ALL najzwyczjniej w swiecie mnie nie stać-chociaż jest piękny.

Pozostaje mi trafić tylko na coś do rekonstrukcji/renowacji. Oczywiście pod warunkiem że jest to komplet.

Nie dorobiłem sie jeszcze Kochmanna i stąd moja prośba. Przepraszam że tylko link:

Lenkirch?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma podstaw by sądzić, że to nie jest komplet. Masz tu np. całkiem podobną skrzynię (413371):

56b3f5d37320b43e.jpg

Tutaj ta allegrowa:

a24de48d2bf90571med.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.