Dascola 3 #26 Napisano 2 Września 2010 4800 złDziekuje , jest pare groszy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #27 Napisano 15 Września 2010 Aby ukrócić ten OT. Zdjęcia wygrzebane z archiwum:Na pierwszy rzut oka - zegar klasyk. Ale po otwarciu drzwiczek - otwieramy również tarczę (!) i: I werk z tą samą datą zgłoszenia patentu - tym razem tylko połówka 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 34 #28 Napisano 25 Października 2010 Witam, Mam prośbę do posiadaczy książek o Lenzkirchach (Kochmann itp). Natrafiłem na ALL na interesującego na pierwszy rzut oka Lenzkircha w stanie powiedzmy "do zaawansowanej rekonstrukcji". Mechanizm wydaje się oryginalny natomiast zastanawia mnie co innego. Czy Waszym zdaniem tego typu skrzynie wykonywał Lenzkirch bo mam wrażenie że jest to przekładka z Beckera. Jestem prawie pewny iz ten styl skrzyń był stosowany z powodzeniem w zegarach Świebodzickich (sam miałem okazje to stwierdzić w Endlerach i Beckerach). Z moich poszukiwań wynika że Lenzkirch maił bardziej wyrafinowane wzornictwo w tym zakresie. Oczywiście wiem że istniało cos takiego jak moda (vel styl Ludwikowski z charakterystycznymi koronami i głowami) i nasladownictwo. Niemniej jednak mam watpliwości. Klasyczna forma skrzyni wskazuje na lata 70 XIX wieku - tak jak numer werku. Szkoda że nie ma zdjęcia skrzyni bez mechanizmu. Jak się uda zdobyć to dołaczę link. Musze Wam przyznać iż szukam Lenzkircha w takim właśnie okresie 1860-1880 a na tego miesięcznego, który wisi na ALL najzwyczjniej w swiecie mnie nie stać-chociaż jest piękny.Pozostaje mi trafić tylko na coś do rekonstrukcji/renowacji. Oczywiście pod warunkiem że jest to komplet.Nie dorobiłem sie jeszcze Kochmanna i stąd moja prośba. Przepraszam że tylko link:Lenkirch????? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #29 Napisano 25 Października 2010 Nie ma podstaw by sądzić, że to nie jest komplet. Masz tu np. całkiem podobną skrzynię (413371): Tutaj ta allegrowa: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach