Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zdzicho

zegar wiszący Beckera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szacowne grono.

Przypadł mi w spadku zegar. Jest w posiadaniu rodziny od 1946r. W balkoniku pod wahadłem znalazłem kartkę pozostawioną przez zegarmistrza? datowaną na 1994 o następujacej treści: "Zegar Gustawa Beckera,okaz muzealny,drewno mahoniowe rzeźbione,części oryginalne. W 1905r na targach we Frankfurcie zdobył złoty medal". Zamieszczam zdjęcia.

Nie potrafię i boję się zegar odkręcić. Z kartki wynika,ze zegar był konserwowany w 1994. Trafił do mnie z innego miasta. Jeśli to możliwe,to poproszę o wskazanie dobrego fachowca zegarmistrza w Zielonej Gorze lub okolicy,który by potrafił się zegarem zająć. Czy na podstawie zamieszczonych zdjęć można potwierdzić informacje z kartki?

Pozostaję w niecierpliwym oczekiwaniu na dobre rady.Zdzicho

post-36388-0-05210200-1299771368_thumb.jpg

post-36388-0-57508000-1299771378_thumb.jpg

post-36388-0-47474000-1299771385_thumb.jpg

post-36388-0-00186300-1299771397_thumb.jpg

post-36388-0-87248100-1299771437_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedziałeś sobie na większość pytań.

Co chcesz jeszcze wiedzieć, Jest to zegar tak zwany Ślązak zachowany w dobrym stanie, wygląda na oryginalny, pewne wątpliwości budzi we mnie tylko wahadło, powinno mieć powtórzony wzór z tarczy, ale to chyba nie jest reguła, tu muszą się wypowiedzieć znawcy.

Chcąc wiedzieć więcej musisz wyjąć mechanizm, po zdjęciu wahadła odkręcasz te dwie śrubki z sanek i wysuwasz werk do przodu.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekny zegar, w orginalnym stanie.

Gratuluje.

Zakladamy ze zegarmistrz sie nie mylil co do marki/producenta.

Egzemplarz jest ladnie zachowany - w tym wyjatkowy - ale nie jest to jakis niecodzienny model.

Zrob jak pisze Odludek i pokaz mechanizm.

PS. Jakbys chcial sprzedac jestem zainteresowany. Wlasnie rozgladam sie za slazakiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedziałeś sobie na większość pytań.

Co chcesz jeszcze wiedzieć, Jest to zegar tak zwany Ślązak zachowany w dobrym stanie, wygląda na oryginalny, pewne wątpliwości budzi we mnie tylko wahadło, powinno mieć powtórzony wzór z tarczy, ale to chyba nie jest reguła, tu muszą się wypowiedzieć znawcy.

Chcąc wiedzieć więcej musisz wyjąć mechanizm, po zdjęciu wahadła odkręcasz te dwie śrubki z sanek i wysuwasz werk do przodu.

W tym rzecz,że mam stracha.Nie chcę staruszkowi zrobić krzywdy.Dlatego potrzebuję namiary na uczciwego fachowca.Co do wahadła,to poprzednie właścicielki babcia i ciotka

na pewno nic przy nim nie robiły.No chyba,że Niemiec przed wojną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekny zegar, w orginalnym stanie.

Gratuluje.

Zakladamy ze zegarmistrz sie nie mylil co do marki/producenta.

Egzemplarz jest ladnie zachowany - w tym wyjatkowy - ale nie jest to jakis niecodzienny model.

Zrob jak pisze Odludek i pokaz mechanizm.

PS. Jakbys chcial sprzedac jestem zainteresowany. Wlasnie rozgladam sie za slazakiem.

Dzięki za uznanie.Jest w posiadaniu rodziny 65 lat i niech tak zostanie.Chyba,ze bieda mnie przyciśnie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz mylił sie tylko w zakresie drewna na moje oko to nie mahoń a orzech. Co zresztą nie ma znaczenia. Zegary w orzechu są dużo ładniejsze. Barwa tego drewna i ciemne przebarwienia zwłaszcza po pokryciu politurą sa niepowtarzalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wyjmowaniu krzywdy mu nie zrobisz. Otwierasz drzwiczki, widzisz tam taką deseczkę pod mechanizmem, tam w środku,w takim wycięciu masz zawieszenie wahadła, podtrzymujesz ręką zawieszkę a drugą ręką podnosisz trochę wahadło do góry, wysuwasz i odejmujesz.

To robisz tylko po to żeby nie uszkodzić zawieszki sprężynowej.

Następnie odkręcasz trochę te dwie śrubki wkręcone do sanek i wysuwasz werk do przodu.

A co do forniru to jak napisał kol PRGrek to na 99% jest orzech, zdecydowana większość zegarów w tym okresie była oklejana orzechem.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wyjmowaniu krzywdy mu nie zrobisz. Otwierasz drzwiczki, widzisz tam taką deseczkę pod mechanizmem, tam w środku,w takim wycięciu masz zawieszenie wahadła, podtrzymujesz ręką zawieszkę a drugą ręką podnosisz trochę wahadło do góry, wysuwasz i odejmujesz.

To robisz tylko po to żeby nie uszkodzić zawieszki sprężynowej.

Następnie odkręcasz trochę te dwie śrubki wkręcone do sanek i wysuwasz werk do przodu.

A co do forniru to jak napisał kol PRGrek to na 99% jest orzech, zdecydowana większość zegarów w tym okresie była oklejana orzechem.

[/quot

Witam ponownie.Mechanizm zdjąłem.Nie było tak żle:)Zdjęcia w załączeniu.Między pieczęciami/nie widać na zdjęciu/ jest numer" P 42."Na dole/na zdjęciu częściowo zasłonięty/ nr 1800397.Po prawej częściowo widoczny na zdjęciu chyba ręcznie wydziergany nr P5043.Co do gatunku drewna to się nie wypowiadam-nie znam się,ale dołączyłem zdjęcie tylnej ściany.Czy na podstawie tych informacji można coś więcej o zegarze powiedzieć?Pozdrawiam.Zdzicho

post-36388-0-14353100-1299872766_thumb.jpg

post-36388-0-52176900-1299872775_thumb.jpg

post-36388-0-76404600-1299872828_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniam, pełnopłytowy, 1904 rok.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniam, pełnopłytowy, 1904 rok.

Co to znaczy-pełnopłytowy? I dlaczego 1904? W jednym z podanych linkow poczytałem tabelę z której wynika,ze nr 1800000 i dalsze to 1905.W/g numeru to z poczatku 1905

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podług Hubby'ego 1904: 1753001 1905: 1822501 (pierwszy w danym roku). Wychodzi zatem 1904. Pełnopłytowy - to nie taki werk jak tutaj : http://zegarkiclub.pl/forum/topic/54631-gustav-becker-ktory-rok-jaka-tarcza/page__view__findpost__p__600202

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podług Hubby'ego 1904: 1753001 1905: 1822501 (pierwszy w danym roku). Wychodzi zatem 1904. Pełnopłytowy - to nie taki werk jak tutaj : http://zegarkiclub.pl/forum/topic/54631-gustav-becker-ktory-rok-jaka-tarcza/page__view__findpost__p__600202

Acha.Już rozumiem z tymi numerami.A czemu pełna płyta to mniam? I co oznaczają te dwa pozostałe numery?Przepraszam,że taki dociekliwy jestem,ale chcę -jako zupełny amator-zebrać jak najwięcej wiedzy o tym zegarze.Będzie w moim domu wisiał przez lata.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werki na pełnych płytach uchodzą za lepsze od tych z ażurowymi (zwykle rzecz jest także w lepszym wychwycie, zębnikach, jakości materiału i wykończenia). P42 to długość wahadła. To wydrapane - może oznaczenie zegarmistrza wykonującego przegląd lub naprawę (ci mniej "agresywni" wydrapywali takie oznaczenia na tylnej powierzchni tarczy).

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werki na pełnych płytach uchodzą za lepsze od tych z ażurowymi (zwykle rzecz jest także w lepszym wychwycie, zębnikach, jakości materiału i wykończenia). P42 to długość wahadła. To wydrapane - może oznaczenie zegarmistrza wykonującego przegląd lub naprawę (ci mniej "agresywni" wydrapywali takie oznaczenia na tylnej powierzchni tarczy).

Bardzo dziekuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz udało się, masz piękny zegar z bardzo zacnym werkiem, a przy okazji dowiedziałeś się z którego roku

Moja ciekawość wynikała z tego że mam podobnego Ślązaka G.B. w nieco skromniejszej skrzynce, z takim samym werkiem, trochę młodszym,jako że mój ma nr. 1894949, a pod sygnaturami ma wybite D.R.P. No.171659. różnią się po zatem wahadłem, sankami

(w moim drewniane, przykręcone do ramki ścianki bocznej)i gongiem. U Ciebie Uniwersal, u mnie Dom Gong ze znaczkiem GB i podwójną spiralą.

Jak się okazuje nawet w tak krótkim okresie czasu jaki je dzieli, zegary jednego producenta nie były identyczne.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz udało się, masz piękny zegar z bardzo zacnym werkiem, a przy okazji dowiedziałeś się z którego roku

Moja ciekawość wynikała z tego że mam podobnego Ślązaka G.B. w nieco skromniejszej skrzynce, z takim samym werkiem, trochę młodszym,jako że mój ma nr. 1894949, a pod sygnaturami ma wybite D.R.P. No.171659. różnią się po zatem wahadłem, sankami

(w moim drewniane, przykręcone do ramki ścianki bocznej)i gongiem. U Ciebie Uniwersal, u mnie Dom Gong ze znaczkiem GB i podwójną spiralą.

Jak się okazuje nawet w tak krótkim okresie czasu jaki je dzieli, zegary jednego producenta nie były identyczne.

Dzieki Wam udało mi sie sporo dowiedzieć i zweryfikować informacje,bo nie 1905 a 1904,nie mahoń a orzech.Jeszcze tylko ten złoty medal.Jeśli dobrze rozumiem,to nie ten konkretny zegar zdobył medal,tylko mechanizm-czy tak? Gdzie mogę sie więcej dowiedziec o tej wystawie/targach/we Frankfurcie w 1905?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz pisalem - piekny zegar - w pieknym stanie.

:blink: Mniam!!!!:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.