Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ramik

Atlantic Weltmeister Super de luxe renowacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie egzemplarza ze zdjęć:

1. Czy da się go poddać renowacji chodzi mi o kopertę i tarczę (generalnie o całość).

2. Czy się w ogóle to opłaca?

3. Jaki jest efekt po renowacji?

4. Jaki może być (mniej więcej) koszt?

Dodam iż zegarek przeleżał 30 lat w szufladzie i nie by ruszany. Teraz chodzi dobrze i pewnie mechanizm tylko do regulacji i czyszczenia. Jestem z Warszawy i z oczywistych względów wolałbym oddac go w pobliżu, ale nie ma dla mnie też problemu jeżeli dobry fachowiec jest w innym mieście i będzie np. taniej lub lepszy fachowiec, to wtedy mogę wysłać kurierem.

Od razu tez zapytam

5. Czy dobrze wyczytałem iż jest to model z lat 60-tych?

6. Jak jest oceniany, pospolity, ceniony, perełka?

post-47498-0-44442200-1330252774_thumb.jpg

post-47498-0-83828700-1330252780_thumb.jpg

post-47498-0-29633600-1330252789_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy tu trzy różne "renowacje", niekoniecznie robione w jednym miejscu. Kolega jako osoba zbliżona zainteresowaniami do spraw zegarkowych, może sam pokierować tymi renowacjami. Na początek można oddać kopertę do odnowienia, a jeszcze lepiej samodzielnie do takiego odnowienia przygotować. Kolejna sprawa to renowacja mechanizmu. Tarcza nie jest tak bardzo zniszczona i można tu decydować, czy tylko "odświeżyć", czy zdecydować się na większą renowację. Poza tym pewnie dopuszczalne są kontakty z klubowiczami zegarmistrzami, gdzie pewnie bez opłat można wiele informacji uzyskać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czy da się go poddać renowacji chodzi mi o kopertę i tarczę (generalnie o całość).

2. Czy się w ogóle to opłaca?

3. Jaki jest efekt po renowacji?

4. Jaki może być (mniej więcej) koszt?

5. Czy dobrze wyczytałem iż jest to model z lat 60-tych?

6. Jak jest oceniany, pospolity, ceniony, perełka?

1. Tak

2. Co znaczy wg Ciebie "opłaca"?

3. Różny - zalezy od renowatora. Od kupy do perełki.

4. kompleksowa renowacja to ok 300-400zł

5. Raczej z 50-tych

6. Zegarek jest raczej pospolity, ale w Polsce atlantiki cieszą się wyjątkowym poważaniem. Ogólnie Atlantic to raczej niższa półka, niemniej jednak fajne zegarki, mające wielu miłosników

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to może poproszę o kontakt do osoby lub od razu osobę która by się takiej renowacji podjela. Na razie z racji na koszty zalezy mi tylko na renowacji koperty i odświeżeniu tarczy bez dokładnej jej renowacji, chyba ze koszt podobny, a różnica w efekcie końcowym znaczaca.

opłaca to chodzio mi np ze taki sam w łądym stanie zegarek jest wart 500zł a renowacja tez 500zł wtedy dla mnie sie nie opłąca, ale jak np. w łądnym stanie kosztuje 500zł a renowacja (odświeżenie) 250zł to juz sie opłaca bo to tez pamiatka.

Co do mechanizmu to narazie czyszczenie tylko wchodzi w gre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę poczytałem i wybrałem dwie opcje, tylko proszę o opinie , bo generalnie chciałbym dac zegarek do jednego zakładu żeby zrobili od A do Z w jednym miejscu, ale może lepiej podzielić tarcza tam gdzie sie specjalizują w tarczach, koperta gdzie indziej itp.

Mój wybór to

Głowaccy Warszawa- plusy mieszkam w Warszawie i maja w miare dobre opinie, minusy sa tez zle opinie na ich temat, no moze nie zle ale srednie.

Kowal Kraków- plusy pewnie nizsza cena i solidnosc, minusy- musze to wyslac kurierem, koszty nie sa ważne bo zrobie to na firmę, raczej niedogodnosc ze wszystko bedzie musialo byc zalatwine przez telefon.

Jeszcze jedno pytanie do tego atlantica to pasek czy raczej bransoleta czy jak kto lubi i gdzie mozna popatrzec i w jakiej cenie zeby pasowalo, no zeby nie byl pasek za 10zl z plastiku ale zeby tez nie przewyzszyl warotsc zegarka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rób na miejscu - wyższa renoma zakładu i przy odbiorze obejrzysz.

A do zegarka zdecydowanie pasek - najlepiej przymierzyć kilka u zegarmistrza i wybrać najlepiej pasujący

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wielkie dzięki właśnie ku temu się skłaniałem, a co doradzicie w sprawie szkiełka?

Nie jest bardzo zjechane ale wiadomo jak wszystko bedzie odnowione to będzie raziło swoim stanem, czy są do tego modelu albo oryginalne albo dorabiane np. z powłoka szafirową,

zawsze gdzieś tam zahaczę ręką więc od razu może bym wstawił szafirowe?

Tylko jakie są koszty, szafirowego albo normalnego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wielkie dzięki właśnie ku temu się skłaniałem, a co doradzicie w sprawie szkiełka?

Nie jest bardzo zjechane ale wiadomo jak wszystko bedzie odnowione to będzie raziło swoim stanem, czy są do tego modelu albo oryginalne albo dorabiane np. z powłoka szafirową,

zawsze gdzieś tam zahaczę ręką więc od razu może bym wstawił szafirowe?

Tylko jakie są koszty, szafirowego albo normalnego ?

Szkło Ci wymienią w ramach renowacji. Zresztą stare można bez problemu wypolerować.

Szafiru tutaj nie założysz - szkło musi być wypukłe i raczej nic takiego nie dobierzesz. W oryginale było hesalitowe i takie trzeba założyć. Koszt niewielki - w granicach 10-40zł, zależnie od jakosci szkiełka no i zakładu ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem już coraz więcej, ale jak to powiedział kiedyś klasyk im więcej wiemy tym mniej wiemy, przeczytałem "poradnik" o Atlanticach ma www.atlantic.helwecja.com i doszedłem do wniosku że wolałbym nie odtwarzac tarczy od podstaw tylko ją wyczyścić, jak myślicie , przy takim stanie jak na zdjeciach bedzie to do zrobienia aby wynik był moze nie podobny do tarczy po regeneracji ale zeby byl czysty i miły dla oka, oczywiscie z "nalecalosciami" ktore przyniósł czas ale w postaci delikatnej czyli zmieniony kolor itp a nie wżery itp.

Dodam iz regenracja u Głowckich to koszt mniej wiecej 400zł

koszty mniej wiecej rozkładają sie tak:

110 koperta

140 tarcza

50 wskazówki

35 szkiełko z plexi coś tam takie jak bylo w latach 50-tyvh a moze i z tamtego czasu

60 koronka

mam tez od razu pytanie moja koronka nie ma litery "A" z boku, czy w latach 50-tych mogla nie miec? i czy koronki rowniez sie regeneruje?

Pytam poniewaz jak jest oryginalna to wolabym taka zachowac, a i pewnie regeneracja bedzie tansza od nówki?

Jeszce jedno 200zł kosztuje regeneracja mechanizmu, ale nie chce chyba jej na razie robic, co prawda pozni sie o ok 10sek. na dobe ale ze wzgledu na koszty i to ze jest sprawny odloze to chyba na pozniejszy czas co o tym myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzyj watek Pokazmy swoje Worldmastery to zobaczysz jak zmieniaja sie zegarki a zwlaszcza tarcze po renowacji. Rozne sa style i efekty. Osobiscie robilem Worldmastera w lodzkim Chronostarze gdzie kompletna renowacja kosztuje 350 zl. Dla mnie efekt na 6+. A zwlaszcza niezwykle dopracowana koperta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogo Ci powiedzieli u Głowackich. W takim układzie niezbyt sie opłaca, bo za tę kasę kupisz w dobrym stanie oryginał.

Teraz po kolei:

szkło - można wypolerować i masz za darmo

tarcza - czy się da umyć to trzeba zobaczyć na zywo. Zdjecia przekłamują, a te Twoje mało wyraźne

koronka - raczej były z A, choć występowały tez niesygnowane, ale w innym kształcie. Twoja jest zamiennikiem

mechanizm - bezwzglednie trzeba go wyczyscic i nasmarować i właściwie od tego należy zacząć

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tez tak uwazam ze drogo, ale po 1 jest to pamiatka, po 2 na 99% nic tu nie bylo zamieniane (grzebane) zegarek przelezal 30lat w szufladzie, 3 moge mechanizm zrobic pozniej a jak tarcze tylko odswieze to bedzie z 300zl wiec juz taniej. Nie wiem tylko dlaczego wskazowki tak drogo i wydaje mi sie ze koronka jednak oryginal, w ksztalcie grzybka, moze ktos jeszcze potwierdzi ze oryginal lub nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CHRONOFIL a moze Ty bys podjal sie umycia tarczy, jestes moze z Warszawy? szklo da sie faktycznie wypolerowac, a koronke bym zostawil tylko czy da sie zregenerowac, kopera oczywiscie do chroowania, a co ze wskazowkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronkę da się zregenerować, przy okazji regeneracji koperty, wskazówki również.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo mądra decyzja o nie robieniu renowacji..w pełni popieram

zacznij od wymiany szkła i chromowania koperty - ja moge polecić Poznan (znajdziesz w watku o Worldmasterach)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak to bedzie wygladalo, "nowa" koperta i stara tarcza i wskazowki, to moze razic ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem powinienes zaczac od zwyklej konserwacji mechanizmu. Jak by nie patrzec to on jest najwazniejszy. Wyobraz sobie samochod ktory trzydziesci lat przestal w garazu. Potem koperta i szklo i zegarek jest juz prawie jak nowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W watku o polskich Alfach zobaczysz moja Alfe (kolega matma66 uprzejmie podkleil fotki) po renowacji koperty ze spatynowana tarcza. Tez ma swoj czar. I lepiej tak niz nowa tarcza a zniszczona koperta. To IMO rzeczywiscie razi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozesz zapodac linka? koperte oczywiscie chce

dac do renowacji, koronka i tak nieoryginalna wiec mozna wymienic, bylem dzis u Glowackich popatrzyli niestety tarcze tylko odrestaurowuja nie myja, powiedzieli ze jak sie zacznie myc to napisy i tak sie zetra mniej lub bardziej, ale mechanizm powiedzieli ze jest ok ladnie chodzi i dobrze ciezko czy jakos tak sie nakreca. Szkielko pozolkle wiec polerowanie ok ale i tak bedzie stare to co radzicie, chodzi mi na razie o tarcze i wskazowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest już "po" (wszystko zrobione u Głowackich), prosze o ocenę bo to pierwsza renowacja i nie wiem sam jak mam ja ocenic, była kompletna ponieważ tarcza była naprawde b.brzydka. W drugim moim założonym temacie pokazałem innego Worldmastera ( był u kilku speców od renowacji), ale tylko koperte od zera, wskazowki i tarcza byly tylko oczyszczone. Zapraszam do lektury i ogladania w innym wątku.

post-47498-0-30034400-1333181196_thumb.jpg

post-47498-0-61046100-1333181208_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety widzę dwa babole, nie wiem czy jest to standard bo nie ma pieczątek liter etc. czy bląd renowatora, po pierwsze oryginał nie miał krzyża na tarczy, a nowy ma po drugie na dole byly napisy w kolejnosci

21 jewels

waterproof

incabloc

a jest

waterproof

incabloc

antymagnetic

reklamowac czy mało znaczące? W sumie u Głowckich z taką renoma nie powinny sie zdarzać chyba takie rzeczy tym bardziej dwie na raz?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, nie powinno, ale się zdarza :wacko:

Nie wiem, jak w realu, ale na fotkach to ta tarcza nie wygląda źle. Renowacja (przynajmniej na zdjęciach) nie bije po oczach.

Szkoda tylko, że zrobili wg własnego szablonu, a nie zgodnie z oryginałem

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety te napisy pal licho chociaz wg. m

nie pomineli najwazniejszy 21 jewels, a krzyz to juz naprawde mogli sobie darowac, tym bardziej ze nie jest pelny tzn. linia do godz 12 jest tylko tam gdzie mozna bylo anie jak w oryginalach, czyli to co u wszystkich po renowacji. Chronofil a jak Ci sie podoba z ta tarcza co byla u Ciebie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tymi kwiatkami z różnicą w napisach i bonusem w postaci krzyża to według mojej niefachowej opinii zegarek prezentuje się naprawdę dobrze! Od kilku miesięcy przyglądam się efektom renowacji zamieszczonych m.in. na tym forum i wydaje mi się, że to jedna z lepiej zrobionych renowacji. Gliszowanie pięknie zachowane, nawet bardziej czytelne niż poprzednio (choć to pewnie kwestia zdjęć), zegarek nie bije świeżością i zachował klimat retro. Bardzo ładny kolor złota, idealnie położony fosfor na markery godzinowe, porównaj staranność wykonania z tym co popełnił P. Kowal z twoim drugim zegarkiem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety, albo drogo i dobrze ( bo idealnie nigdy nie bedzie) ;) , albo tanio i loteria.

Tez mi się bardzo ten odnawiany podoba, mam nadzieję, że za 5-10 lat tarcza już trochę "zwietrzeje" i zegarek będzie przeżywał znów swoją drugą jesień,

bo powiem szczerze jest dla mnie teraz za ładny ;) i tu dochodze do wniosku iż przez to , że miałem okazję poddać dwa podobne zegarki renowacji, jeden kompletnej, a drugi tylko koperta od zera i wiem jak to wygląda,

to dla mnie nie warto robić "malowanki", jedyna akceptowalną czescia do kompletnej regeneracji jest koperta.

W jednym przypadku tylko bym regenerował tarczę, gdy by już naprawde nie nadawała sie do niczego, byłaby kompetnie nieczytelna i zegarek

byłby pamiątką. Jezeli natomiast bede w przyszłości coś kupował to w takim stanie aby tarcza nadawała sie do użytkowania bez regeneracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.