Lestaf 452 #1 Napisano 12 Kwietnia 2012 Miał ktoś może do czynienia z modelem Seiko SBDC007 pieszczotliwie nazywanym Shogun? Z opisu wydaje się być zegarkiem niemal idealnym, tym bardziej dziwi mnie, że otacza go mgiełka tajemnicy większa niż Kasię z Sosnowca. Nikt o nim na forum nie pisze, nikt się nim nie chwali i pewnie mało kto w ogóle o nim wie, a przecież Sumo przy Shogunie jest jak mikser przy betoniarce... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #2 Napisano 12 Kwietnia 2012 Z racji ceny to raczej niepopularny model. Mechanizm ten samo co w Sumo, a cena dwa razy taka. Za co? Za tytan? design mi się podoba ale ten zegarek nie jest wart dwa razy tyle co Sumo. Ma niefajna bransoletę, poza tym nie sądzę aby był lepiej wykonany, nie wspominając, że koperta nie ma takich smaczków jak Sumo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #3 Napisano 12 Kwietnia 2012 dokładnie!cenę podnosi tytan i pewnie szafir (więc jest za co przepłacić)kto chociaż trochę przeanalizował stajnię Seiko i wie czego oczekuje od zegarka myślę, że doskonale wie co taki zegarek może wnieść do jego życia...czyli jeżeli nie jest kolekcjonerem i wie co robić z kasą wie, że czas będzie pokazywał tak samo jak Sumo, Sarb047, czy nawet Monster - więc po co przepłacać...ale gdybyśmy tylko tak racjonalnie myśleli o zegarkach podobnie można by podejść do MarineMastera chyba, że ma to być jedyny dożywotni zegarekmoże będziesz pierwszym, który go nabędzie ? to, że siedzi tam 6r15 nie uznałbym za wadę, oczywiście chciałoby się coś lepszegoja np wiem, że 4r15 nic mi nie wniósł a miałem modele, które miały odchyłkę większą od 7s26 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #4 Napisano 13 Kwietnia 2012 A miał go ktoś w ręku? Ile ten zegarek ma w uszach? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #5 Napisano 13 Kwietnia 2012 A miał go ktoś w ręku? Ile ten zegarek ma w uszach?Wątpliwa sprawa, żeby ktoś miał z nim przyjemność Co uszu 22mm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #6 Napisano 13 Kwietnia 2012 No i chociażby te 22 mm stawiają go ponad Sumo, który moim zdaniem ma mocno zaburzone proporcje. Budowa koperty w Sumo praktycznie uniemożliwia zamontowanie paska, chyba że chce się mieć dwie wielkie szpary po bokach koperty. Shogun to takie Sumo idealne... no prawie idealne, bo ideał nie kosztowałby 5000 zł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #7 Napisano 13 Kwietnia 2012 Powiem tak. W Shogunie nie podoba mi się materiał. Wolę stal od tytanu. Sam mam tytanowy zegarek i nie chcę więcej. Wiem, że Japonia robi lepszy tytan, ale to ciągle tytan.Kształt bransolety też niefajny jak dla mnie. Wskazówki z Monstera, IMO nie pasują do końca. No i całość..........cóż przeglądałem foty na WUS i moim zdaniem ten model nie porywa, a jeszcze jak wezmę pod uwagę jego cenę to mówię zdecydowane "dziękuję". Sumo to też nic specjalnego ale oferuje sumarycznie to samo za połowę ceny, a pasek można dobrać tak, że nie ma szpary 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #8 Napisano 13 Kwietnia 2012 Ja nie miałem jeszcze do czynienia z tytanem, co w nim nie tak? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ricardo216 104 #9 Napisano 13 Kwietnia 2012 Jest lekki... jak tytan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #10 Napisano 13 Kwietnia 2012 O tym że jest lekki to wiem, ale jeśli tylko tym różni się od stali, to za dużo tych wad nie ma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #11 Napisano 13 Kwietnia 2012 O tym że jest lekki to wiem, ale jeśli tylko tym różni się od stali, to za dużo tych wad nie maLekki, ma mniejszą twardość, szybciej się rysuje. Można, ale nie powinno się go polerować. Stal jest po prostu wytrzymalsza i łatwiejsza w "obsłudze". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #12 Napisano 13 Kwietnia 2012 Łatwiej się rysuje? Zaczynasz mnie przekonywać... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość EPPL #13 Napisano 13 Kwietnia 2012 Zegarek na pewno fajny, ładny kształt koperty, ładnie zachowane proporcje, ciekawa bransoleta ale cena niefajna 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #14 Napisano 13 Kwietnia 2012 tytan, to naprawdę nic ciekawego w zegarkujest hypoalergiczny i to chyba na tyle z zalet (spotkałem na razie jednego człowieka, który rzeczywiście dostawał zaczerwienienia od stali)porysowany wygląda nieciekawiezgadzam się z tym co piszą przedmówcynie miałem do czynienia z tym wynalazkiem Tissot'a Polished Titanium - nie widać, że to tytan a świeci się z kilometrawskazówka od monstera też do mnie nie przemawia, ale do monstera chętnie bym ją wsadziłna stronie higuchi widnieje opis SBDC007,SBDC009-Sumo Monster - pewnie przez tą wskazówkęz przeliczenia wychodzi 3600, więc po opłatach wyjdzie pewnie 4k a nie 5kco do Sumo - to co uważane jest za wadę, dla mnie jest tylko zaletą, może brakuje 22mm w uszach, ale uważam, że powinno nosić się go tylko na bransoleciewówczas ten zegarek wygląda naprawdę okazale,więc problemy z dopasowaniem paska mnie nie obchodząmyślę, że jeszcze w tym roku kupię niebieskiego i zostanie dożywotnio 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #15 Napisano 13 Kwietnia 2012 Kiedyś był jeden na allegro, ale widać chętnych nie było bo już więcej nikt go nie sprowadzał. No i pewnie chętnych nie będzie, bo trochę z tą cena przegieli, w tej cenie można przyzwoitego szwajcara dostać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #16 Napisano 13 Kwietnia 2012 ojjj, brzydko piszesz w tym dziale: "przyzwoitego szwajcara"zdrajca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #17 Napisano 13 Kwietnia 2012 w tej cenie można przyzwoitego szwajcara dostać.i jeszcze lepszego japończyka, niekoniecznie od Seiko PSTego Shoguna na alledrogo to chyba henieks wystawiał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #18 Napisano 13 Kwietnia 2012 Nie wiesz czy ktoś go kupił? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #19 Napisano 13 Kwietnia 2012 a ja myślę, że omawiany zegarek spokojnie może stanąć w szranki a Orient Star 300M w podobnych przecież pieniądzach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #20 Napisano 13 Kwietnia 2012 poza tym wcale majątku nie kosztuje przy takim wynalazku Seiko jak Kinetic SBDD003 1,5-2k$ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #21 Napisano 13 Kwietnia 2012 Seiko robi błąd, że ma taki rozrzut cenowy zegarków, bo ciężko określić w jakiego klienta celuje. Człowiek którego stać na wydanie 11k na zegarek, raczej nie będzie chciał nosić zegarka marki, na którą może sobie pozwolić byle Kowalski z warzywniaka, sięgnie po luksusową markę, nawet jeśli mechanicznie będzie gorzej wykonana. Seiko powinno się określić czy robią zegarki luksusowe czy ekonomiczne, bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morion 2357 #22 Napisano 13 Kwietnia 2012 Tytan w shogunie nie jest taki zwykły tylko to tytan z diashield twardość ok 800-900 Hv. 0 Lubię zegarki nosić. ////// VVorldVVithoutEnd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #23 Napisano 13 Kwietnia 2012 Tytan w shogunie nie jest taki zwykły tylko to tytan z diashield twardość ok 800-900 Hv. Wiem, ale prostu nie lubię tego materiału. Przez jego lekkość wydaj się być gorszy. Poza tym standardowo tytan ma jeśli dobrze pamiętam 600Hv, więc nie wiem czy 800 aż tak wiele zmienia w kwestii wytrzymałości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morion 2357 #24 Napisano 13 Kwietnia 2012 Standardowo to tytan ma nieco ponad 200Hv. Miałem Oceanusa z utwardzanym tytanem i również nie jestem entuzjastą tego materiału. Dogrzebałem dokładniej i twardość Disasheldu Seiko deklaruje na poziomie 600-700Hv czyli ze trzy razy twardszy od zwykłego tytanu. 0 Lubię zegarki nosić. ////// VVorldVVithoutEnd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #25 Napisano 13 Kwietnia 2012 Przydałby się jakiś spec, bo jak kiedyś szukałem to znalazłem, że tytan ma 600Hv, a stal szlachetna 900Hv.Zupełnie nie zgadza się to z tym co znalazłem przed chwila na WUS, bo wychodzi z tego, że normalna stal 316L ma 150-190Hv, podczas gdy tytan ma w zależności od rodzaju 160-200HV (1 grade) do 340-400HV (5 grade). Ja dla przykładu mam oba typy w Orisie. Różnica między 1 a 5 to kosmos. Chociaż jedna i druga się rysuje. Tylko, że skoro jest tak jak pisałem to twardość praktycznie nie różni się od 316L 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach