Burns 5058 #1 Napisano 18 Kwietnia 2012 to, że Seiko jest bezawaryjne to wiemyco jednak z gwarancją gdy kupujemy zegarek za 4/8/10...k?nawet, jeżeli nie będzie potrzebna to warto ją miećczy taki MarineMaster ma międzynarodową? gdzie najbliżej i jak ją zrealizować gdyby coś? osobiście uważam, że bez tego papierka mogę się obyć do kwoty 2k czyli tak na Sumo kończącpowyżej podanej kwoty, mógłbym spać niespokojnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yenjay 673 #2 Napisano 18 Kwietnia 2012 Ma Marinmastera mam dowod zakupu z Japonii i tyle. Co do przyszlych napraw i serwisow to z tego co sie orientowalem tylko wysylka do Japonii wchodzi w gre. Przed zakupem duzo czytalem i niespotkalem sie z przypadkiem aby komus wystapila jakas usterka. Czytalem o ukreconej koronce. Ja swojego na serwis napewno do Japonii wysle. 0 Pozdrawiam. Jedrzej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ricardo216 104 #3 Napisano 18 Kwietnia 2012 Tak, MM ma międzynarodową, ale jak ją realizować- pewnie najłatwiej odesłać do sprzedawcy, choć do Japonii odsyłać Na szczęście nie mam takich problemów i nie słyszałem, aby któryś z Kolegów miał... i niech tak zostanie Ja swojego na serwis napewno do Japonii wysle.Tylko trzeba pamiętać o wypełnieniu tych papierów wywozowych- nie wiem jak to się dokładnie nazywa, żeby później kolejny raz nie płacić podatków 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #4 Napisano 18 Kwietnia 2012 A mi udało się naprawić BFS-a w ZIBI. Nowy zegarek miał chyba podgięte logo, godzinowa zaczepiła o nie i całkiem je zgięła. Serwis zrobił to super, nie ma śladu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #5 Napisano 18 Kwietnia 2012 a tam gdzie Seiko jest w oficjalnej dystrybucji (chyba w Berlinie są sklepy - tak mi się wydaje, że czytałem odnośnie Ananta)?w międzynarodowej nie ma wymienionych partnerów/punktów ?że u źródła to na pewno kompleksowo - ale tą wysyłkę jakoś problematycznie postrzegam (chodzi mi o to, czy trafi tam gdzie trzeba, jak z kosztami jeżeli to naprawa pogwarancyjna, jeżeli gwarancyjna to czy pokryją koszty odesłania i ogólne problemy komunikacyjne np serwis stwierdza, że uszkodzenie z winy użytkownika, więc musi wysłać ekspertyzę i czekać na zaakceptowanie jej przez właściciela... i takie tam...)chyba, że cechuje ich tak wysoka kultura, że przypadki jakie opisujecie odnośnie polskich serwisów są dla nich nie do pomyślenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5058 #6 Napisano 18 Kwietnia 2012 A mi udało się naprawić BFS-a w ZIBI. Nowy zegarek miał chyba podgięte logo, godzinowa zaczepiła o nie i całkiem je zgięła. Serwis zrobił to super, nie ma śladu BFSa powiadasza to ciekawe bo SRP027 cierpiał na podobne dolegliwości - 2 takie przypadki zostały tutaj opisaneczyli mamy już 3obawiam się jednak, że ZIBI nie chce się pałać tym co nie zostało u nich kupionea jeśli już to za słone pieniądzeTy swojego gdzie kupiłeś ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #7 Napisano 18 Kwietnia 2012 W HK. Z "miedzynarodową" gwarancją. Ale napisałem gdzie się da, nawet na kontakt do Japonii. Odpowiedzieli i skierowali do ZIBI. Pojechałem osobiście do Sochaczewa, byłem bardzo zaskoczony, że bez problemów przyjęli. Szybko i bez żadnych problemów załatwili sprawę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ricardo216 104 #8 Napisano 18 Kwietnia 2012 Widzisz, tylko z BFS-em jest o tyle łatwiej(nie wspominając, że podciągnąć go pod "drogie Seiko" raczej ciężko ), że był/jest też w oficjalnej dystrybucji ZIBI(wiem, bo sam u nich jego kiedyś kupiłem), więc to trochę łatwiejsza sytuacja, natomiast przy zegarkach których nie sprzedawali czy wręcz na oczy nie widzieli nie wiem jak jest z naprawą/serwisem- wszak jakiekolwiek części musieliby pewnie z Japonii ściągać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #9 Napisano 18 Kwietnia 2012 Widzisz, tylko z BFS-em jest o tyle łatwiej(nie wspominając, że podciągnąć go pod "drogie Seiko" raczej ciężko ), że był/jest też w oficjalnej dystrybucji ZIBI(wiem, bo sam u nich jego kiedyś kupiłem), więc to trochę łatwiejsza sytuacja, natomiast przy zegarkach których nie sprzedawali czy wręcz na oczy nie widzieli nie wiem jak jest z naprawą/serwisem- wszak jakiekolwiek części musieliby pewnie z Japonii ściągać Przecież i tak muszą dostawać z Japonii do tego, co normalnie serwisują, więc to tylko kwestia doczekania do następnego transportu.A podejrzewam, że jak Japonia do nich skieruje, to się raczej nie postawią, że nie, bo są oficjalnym serwisem Seiko, a nie tylko serwisem Zibi. Grunt to pisać do centrali i nie zakładać złej woli.Miałem doświadczenie z Citizenem JDM, w którym chciałem wyregulować kaliber HEQ. Na japońskiej gwarancji. Napisałem do Citizena, że wolałbym w Europie i to jak najbliżej, odpowiedzieli ze wskazaniem na serwis niemiecki (tam mają terminal do regulacji) i że uznają gwarancję. Wysłałem tego maila do Niemców, napisali że OK, uznają to, co napisali Japończycy. W sumie to kwestia kultury biznesu, jeśli ktoś oferuje gwarancję i ma odpowiednie warunki w punkcie serwisowym, to nie powinien utrudniać konsumentowi życia, przecież to też jest forma marketingu. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach