docent 1 #1 Napisano 28 Kwietnia 2012 Witam serdecznie. To moje pierwsze pytanko tego rodzaju. Zadaję je tutaj bo chciałbym zasięgnąć wiedzy u fachowców z branży.Nabyłem dziś ciekawy zegareczek który w moich oczach jest perełką czyli rzadkim okazem.Zamieszczę kilka fotek i o ile to możliwe to proszę o pomoc w identyfikacji (kraj pochodzenia etc. bo wykonawcy zapewne nigdy nie ustalę)Może się uda z zamieszczonych fotek orientacyjnie określić jego wiek ?Zegar posiada drewniane płyty mechanizmu, częściowo drewniane zębatki.Przód jest zdobiony czymś w rodzaju masy perłowej ... te białe kropki .Tarcza ceramiczna, grube mosiężne wskazówy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #2 Napisano 28 Kwietnia 2012 Takie werki robiono tylko w Szwarcwaldzie.Dwurzędowy układ napędu chodu i bicia, spora część drewnianych elementów ale zarazem wychwyt, umiejscowienie wahadła sugerują pierwszą połowę XIX wieku. Tarcza jest dość nietypowa, "francuska". Produkt eksportowy ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #3 Napisano 28 Kwietnia 2012 Dzięki wielkie ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #4 Napisano 11 Maja 2012 Pozwole sobie zadać szanownym kolegom kolejne pytanie, ponieważ przy mojej skromnej (aczkolwiek rosnącej ) wiedzy nie jestem jeszcze w stanie dokładnie określić wieku lub producenta wielu zegarów . Pytanie dołączyłem tutaj aby nie namnażać tematów.Weszłem w posiadanie kolejnego cykadełka, tym razem kominkowiec w fornirowanej dębem skrzynce. Jeśli któryś z kolegów będzie tak dobry i sprubuje określić producenta ew. wiek tego zegara.Narazie zamieszczę zdjęcia werku ponieważ skrzyynka jest w trakcie pracy. (fotki dołącze wieczorem)Pozdrawiam serdecznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #5 Napisano 12 Maja 2012 Wygląda mi to na jakiś powojenny werk kwadransowy których dość dużo produkowano. Na pewno był wyprodukowany w Niemczech przypuszczam że gdzieś w latach 60 dwudziestego wieku. Więcej można by ewentualnie powiedzieć po zobaczeniu całości. 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #6 Napisano 13 Maja 2012 Witam. Już zamieszczam kolejne 2 fotki zegara przód i tył Może uda się z tego coś więcej wywnioskować ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach